Sunt atât de multe de spus despre lemn că uneori, realizez că am uitat de subiecte foarte cunoscute și interesante în același timp. Asa este și subiectul acestei postări – intarsia. Cu toții știm câte ceva despre ce este intarsia, dar dacă este să abordăm subiectul mai în amănunt descoperim că sunt și multe necunoscute. Așa că am hotărât să-l abordez.

Cu toate că asociem intarsia numai cu lemnul, conform DEX ea nu se limitează numai la lemn. Aici ni se spune că este „tehnica în ornamentarea mobilierului ce constă în încrustarea în lemn a unor plăcuțe și fâșii de os, fildeș, sidef sau lemn de altă culoare”. Cuvântul vine din latină – interserere – și înseamnă a insera, a introduce.

Dacă faci o căutare pe net folosind cuvântul „intarsia”, primele imagini care apar sunt diferite de ceea ce v-ați fi așteptat să găsiți. Sunt figuri sau imagini 3D, construite din bucăți de lemn de diverse esențe, uneori colorate, puse împreună astfel încât să formeze o imagine.

Noi eram obișnuiți cu furnirele fine de esente diferite, care erau încrustate în blatul unei mese sau pe ușile unor mobile, formând un desen plan.
Așa aflăm că pentru ceea ce numim noi intarsie se potrivesc mai mult termenii „inlay” (a intercala, a încrusta) sau „marquetry” (încrustare). O mică diferență ar exista și între cele 2. Inlay se referă la încrustarea pe un suport a unui desen făcut din furnire (un șnur, o floare, etc),

pe când marquetry este folosit pentru a descrie un întreg șablon, model, desen, făcut din bucăți de furnir sau lemn din diverse esențe si aplicat pe o suprafață.

Obiecte din lemn cu intarsii sunt menționate din cele mai vechi timpuri. Cel mai vechi obiect menționat este din anul 2600 îH și a fost descoperit în orașul Ur, în Mesopotamia. Homer, în Odiseea, are un fragment în care Ulise spune despre patul Penelopei, făcut cu intarsii de aur, argint și fildeș. Și în Egiptul antic faraonii aveau obiecte din lemn cu incrustații din aur, argint sau alte esențe de lemn.
Arta intarsiei a ajuns în Europa prin partea de sud, Sicilia si Andalusia, venind din nordul Africii. Primele date despre acest meșteșug sunt din Sienna, Italia, unde exista mobilier cu intarsii în biserici încă din secolul al XI-lea. Perioada de avânt a acestei tehnici începe cu Renașterea italiana și are un maxim în secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, când a fost intens folosită pentru decorarea mobilelor și lemnului din Palatul Versailles si din alte palate renumite din Franta, Germania si Anglia.

Practic, în accepțiunea noastra, a celor care lucrăm în domeniul lemnului, intarsia este o tehnică de lucru în lemn care folosește diferite forme, mărimi și esențe de lemn, pentru a forma un desen sau un model.

De multe ori acest desen creeaza și iluzia de adâncime.

Furnirele din lemn folosite trebuie sa aibă fibra dreaptă, să fie rezistente la dilatare și la contracție și să se poată tăia ușor, să nu se ciobească. Desenul se formează datorită culorii și aspectului diferit al esențelor de lemn. Esențele de lemn folosite au culori foarte variate. Cele mai folosite sunt arțar, stejar, mahon, palisandru, nuc, frasin, venge, abanos.
Tehnica a fost și este folosită pentru decorarea mobilei, a cutiilor muzicale sau de bijuterii, a parchetului sau a panourilor ce decorează pereți.

Sculele cu care se lucrează aceste modele trebuie să fie foarte fine iar meșterul trebuie să stăpânească tehnica foarte bine pentru a obține ceva cu adevărat deosebit.

În trecut totul se lucra manual, de la decuparea lemnului, până la asamblare, șlefuire și lăcuire. Acum, cu aparatura modernă, totul a devenit mai simplu, taierile fine făcându-se cu laserul.

Fiind o artă de mare finețe, care a avut mereu nevoie de meșteri pricepuți și talentați, dar și de timp pentru a realiza modelele migăloase, după 1900 intarsia a fost mult mai rar folosită și numai pentru obiecte scumpe, de lux. Tehnica modernă a permis o revigorare a acestei arte. Există tot felul de modele (șnururi, flori, păsări) care pot fi cumpărate gata făcute. De asemenea, pentru pasionați, există șabloane care pot fi folosite pentru realizarea desenelor.

Acum cel mai renumit centru pentru mobilier cu intarsie este în Italia, la Sorrento, lângă Napoli. Aici se fac adevărate opere de artă, cunoscute și recunosute în toata lumea.

Adaugă comentariul