Bricolaj Idei de meșterit

Bancă din lemn – recondiționare pas cu pas

Cu ani în urmă am cumpărat o bancă din rășinoase cu finisaj nuc antic. Anul trecut în toamnă, am făcut schimbări în casă și am hotărât că banca s-ar potrivi mult mai bine afară, alături de două buturugi pe post de măsuțe. Problema era că finisajul pentru interior al băncii nu rezistă la condițiile de afară cu ploaie, vânt și soare. Banca din lemn a rămas afară, acoperită cu o prelată, până săptămâna trecută. De ceva vreme însă, influențată de o postare,  mă gândeam că i s-ar potrivi, pe lângă protecția la exterior și o schimbare de look.

Așa că m-am apucat de treabă. Am pregătit materialele necesare (bureți abrazivi, cârpe, pensule, lac și pastă albă),  mi-am chemat colegii (Florin – specialist în finisare și Anamaria – fotograf și operator) și ne-am apucat de treabă.

2

Știam foarte bine cum urma să arate banca – un alb ușor crem, rustic chic. Acoperirea totală cu lac alb venea cu două avantaje. Puteam să beneficiez de protecție la exterior fără să fie necesară decaparea completă si puteam folosi culoarea inițială nuc a băncii pentru efectul rustic chic.

Lacul hidrodiluabil de exterior este compatibil cu finisajul nitro folosit în trecut pentru finisarea băncii dar, pentru a avea aderență, banca trebuia foarte bine șlefuită și degresată. De-a lungul timpului a fost curățată cu produse gen Pronto și pentru a evita formarea craterelor din cauza cerii din astfel de produse, a fost șlefuită cu bureți abrazivi cu granulație medie și hârtie de șlefuit granulația 240.

v_9-side

v_4-side

După șlefuire, banca a fost desprăfuită cu cârpe curate din bumbac.

IMG_0493

Cum am spus, vroiam ca banca să fie alb-crem fără a avea însă o culoare anume în minte, gen RAL sau NCS. Am obținut culoarea punând pastă albă în lacul incolor pentru că lacul de exterior are o culoare rozalie din cauza absorberilor UV și schimbă ușor albul pastei. Este un lac foarte vâscos, având o tixotropie foarte mare. Este formulat pentru aplicare cu pistolul, pe verticală, iar pentru aplicare cu pensula a fost necesară diluția cu apă în proporție de 10-15%.

IMG_0505

IMG_0516

Cum prin aplicare cu pensula un strat nu a fost suficient pentru a acoperi culoarea nuc a băncii, s-au aplicat două straturi, fără șlefuire între ele și cu timp de zvântare a primului strat de mai puțin de o oră, vântul ușor ajutând foarte mult. Pentru uscarea celui de-al doilea strat am așteptat mai mult de 2 ore. Operația următoare necesita uscarea în profunzime.

IMG_0529

Pentru a ajunge la rustic chic am antichizat banca adică am șlefuit-o pe muchii, prin locurile unde se presupune că a fost mai folosită, până când am ajuns la stratul colorat nuc. S-au folosit bureți abrazivi cu granulația 120 pentru a îndepărta mai ușor stratul de culoare.

IMG_0539

Șlefuirea trebuie făcută cu grijă și cât mai natural posibil. De exemplu, pentru mânere și alte zone rotunjite unde de obicei se ține mâna, șlefuirea trebuie făcută cu mișcări circulare, imitând mișcările naturale, ca în filmul de mai jos.

Zonele unde se stă (șezuturile, spătarele, marginea) se presupune că sunt primele care-și pierd culoarea, fiind intens folosite. Aici șlefuirea se face mai intens, având continuu grijă ca aspectul să fie natural.

După antichizare, s-a făcut o șlefuire ușoară cu hârtie de șlefuit cu granulație 320 pentru a îndepărta eventualele rugozități și s-au aplicat cu pensula două straturi de lac transparent pentru exterior.

IMG_0552

Lacul este necesar pentru a proteja efectul rustic și pentru protecția la exterior. Aplicarea s-a făcut la fel ca în cazul lacului alb, cu timp de zvântare între straturi de 45-60 minute.

După toate aceste operații și o zi de muncă, banca arăta așa.

IMG_0571

Eu am fost foarte mulțumită de rezultat și după cum ați văzut, deja îmi pregătesc locul pentru cafeaua de dimineață. Voi ce ziceți, a meritat efortul?

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Foarte frumos rezultatul. Stilul rustic chic sau mai potrivit shabby chic este o solutie ideala pentru redecorarea pieselor vechi de mobilier,deteriorate la suprafata. Dupa preferinte, peste rezultatul prezentat de dumneavoastra se poate continua cu servetele imprimate cu motive florale, prin metoda decoupage sau cu pictarea pe suprafata cu motive decorative dorite,flori,peisaje.

  • Arata minunat bancuta dvs.! dar eu am o problema de tehnica, nu reusesc sa aplic vopseaua uniform fara dungi. Am pensula buna, moale, intind vopseaua cu trafaletul de velur pentru uniformizare, totul pe directia fibrei, poate vopseaua e prea vascoasa, poate nu iau destula vopsea pe pensula… poate dupa ce mai exersez o sa reusesc… si o sa incerc si cu grund transparent inainte de vopsea

    • Incercati sa diluati vopseaua mai mult. Unele materiale insa sunt facute sa nu curga, sunt tixotropice. Aceasta proprietate are avantajul ca nu veti avea scursuri pe piesa, dar ca si dezavantajul ca nu se intinde foarte bine. Cu un trafalet cu suprafata foarte lisa, dreapta, puteti elimina urmele de pensula.
      Si intr-adevar, ajuta si experienta. 🙂
      Succes!

    • Nu va recomanda pasta de dinti. S-ar putea sa obtineti cu totul altceva. 🙂
      Ma refer la pastele colorate cu ajutorul carora se obtine vopselele. Cand se fac vopsele (manual sau cu masini tip mixer) se pleaca de la o baza in care se adauga paste colorate, conform formulei fiecarei culori. Aceste paste sunt amestecuri de pigmenti, minerali sau organici, in diverse rasini, in functie de natura vopselei. La o astfel de pasta alba ma refeream, care are ca pigment principal bioxidul de titan.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână