Bricolaj

Vreau mobilă nouă!

Cu siguranță ați trăit și voi sentimentul că v-ați plictisit de mobila pe care o aveți și ați vrea să o schimbați. Sunt convinsă că aici femeile mă înțeleg cel mai bine, dar nu este în totalitate domeniul lor.

Bun. Să schimbăm. Dar nu întotdeauna banii sunt suficienți pentru ceea ce ne dorim, plus că mai sunt și alte priorități: grădinița lu’ ăla micu’, meditațiile celui mare pentru liceu, ceva meditații la engleză că nu strică, bani puși de-o parte pentru vacanță și lista poate continua. Recunoașteți măcar o parte dintre ele?

Cum facem să nu abandonăm ideea schimbării? Aici vin eu cu câteva idei. Va trebui, însă, să vă suflecați mânecile – e cu implicare personală, adică “do-it-yourself”. Cu o investiție minimă puteți schimba o piesă veche de mobilier într-una nouă, mai potrivită cu ceea ce vă doriți.

Să vă dau câteva exemple. Aveți o comodă veche aruncată printr-un garaj sau o debara veche, pe care v-ați gândit să o aruncați?

mobila-noua-1-side
photo 1

De ce să irosiți ceva care încă funcționează? O spălați, o ștergeți si reparați eventualele lovituri sau găuri cu chit de lemn pe care, după uscare, îl șlefuiți. Șlefuiți apoi ușor toată suprafața, după care vopsiți cu o vopsea din comerț. Vopseaua ar trebui să fie hidrodiluabilă din două motive. Mirosul neplăcut de solvent și pericolul de incendiu sunt eliminate, pe de-o parte, iar pe de alta, înlăturați riscul incompatibilitații între straturi (photo 1).

În același mod puteți schimba o mobilă care nu este veche dar are nevoie de împrospătare sau pur și simplu vreți o pată de culoare în cameră (photo 2).

ÎNAINTE
2/ ÎNAINTE
DUPĂ
2/ DUPĂ

Dar haide să trecem la nivelul superior. Dacă folosim 2 culori în loc de una? (photo 3)

mobila-noua-5-side
photo 3

Dulapul anost a rămas o amintire, iar în locul lui a apărut unul mult mai plăcut.

Putem totuși să păstrăm ceva din aspectul vechii piese de mobilă. Comodei de mai jos i s-a păstrat blatul, care a fost înviorat cu un strat de lac nou, iar restul a fost revopsit. Pentru a nu risca să se amestece culoarea cu lacul, operațiile se vor face în zile diferite, iar zona de contact va fi protejată cu bandă specială de hârtie adezivă, care la îndepărtare nu lasă urme și nici nu strică finisajul. Se găsește în orice magazin do-it-yourself, ca și chitul de lemn de mai sus. (photo 4).

4/ ÎNAINTE
4/ ÎNAINTE
4/ DUPĂ
4/ DUPĂ

După cum ați văzut și accesoriile (butoni, mânere, balamale) contribuie la noul look al mobilei. Și pe ele le găsiți tot la magazinele do-it-yourself, iar înlocuirea lor este o joacă de copii.

Sper că v-au plăcut ideile prezentate. Aștept părerile voastre despre transformarea mobilei vechi cu ajutorul finisajului.

Categorii

Abonează-te la newsletter