Deco&Design

Mansarda – stiluri și idei de amenajare

Mi-a plăcut întotdeauna mansarda pentru acel aer boem de tinerețe, de studenție, de vremuri frumoase și fără griji. Mansarda este un spațiu pe care cei care au case îl pot „fura” de la pod și pe care-l pot amenaja conform dorințelor și nevoilor fiecăruia. Astfel pot apărea sub streașină camere de oaspeți, o mică garsonieră pentru tânărul student, un living pentru întâlnirile cu prietenii sau camerele copiilor și locul lor de joacă.

sursa foto: decoist.com
sursa foto: decoist.com
Materiale folosite la amenajarea mansardei

Pot fi folosite tot felul de materiale pentru amenajare, dar trebuie să recunoașteți că, pentru mansardă, lemnul pare cel mai potrivit. Cu pereții placați cu lemn în totalitate sau numai până la jumătate, cu sau fără grinzi false și stâlpi de susținere, cu spații de lectură și relaxare construite din lemn sub ferestrele Velux, mansardele vor degaja căldură și intimitate.

Stilul în care poate fi făcută amenajarea unei mansarde depinde de destinație și de gustul  fiecăruia dar, după părerea mea, cele mai apreciate sunt stilurile rustic, clasic și modern.

Stilul rustic

O amenajare rustică implică aproape întotdeauna prezența grinzilor și a stâlpilor de susținere. Pereții pot fi placați cu lemn sau rigips vopsit sau pur și simplu lăcuită sau văruită zidăria. În mansardă, dușumelele arată mai bine comparativ cu parchetul. Bucățile lungi din lemn masiv potențează stilul rustic.

Finisajul contribuie mult la punerea stilului în evidență. Dacă grinzile vor fi finisate antichizat sau se va folosi lemn recuperat, cu semnele „îmbătrânirii” – găuri de cuie, zgârieturi, diferențierea lemnului târziu de cel timpuriu – efectul rustic va fi garantat.

Se poate finisa totul în nuanțe de alb, pereții, grinzile și dușumeaua, ca și cum totul ar fi văruit cu bidineaua la rând, sau fiecare să aibă propria culoare, punându-se astfel una pe alta în evidență.

Dacă este posibil, se poate combina un perete din cărămida, care este lăsat nefinisat sau este văruit direct peste cărămidă, fără alte tratamente, cu pereți placați și dușumea clasică din lemn. După părerea mea efectul este minunat.

sursa foto:homestratosphere.com
sursa foto:homestratosphere.com
sursa foto: decoist.com
sursa foto: decoist.com

 

Amenajare în stil clasic

Pentru un stil clasic, lemnul folosit nu trebuie sa-și mai arate vârsta, totul trebuie finisat cât mai simplu și cu măsură. Poate fi folosită din nou monocromia, dar sunt potrivite și combinațiile de culori cât mai puțin stridente, pastelate, calde.

E bine să nu se folosească culori închise dacă mansarda nu este foarte luminoasă. Iar dacă a fost construită într-o casă veche, folosind o parte din pod, cu siguranță nu este foarte luminoasă, iar culorile închise nu ajută. Sunt însă și modalități de a face din mansardă un spațiu foarte luminos, dar și unul de contemplare și visare.

sursa foto: icresi.com
sursa foto: icresi.com
sursa foto: pinterest.com
sursa foto: pinterest.com
Mansarda modernă

Pentru mansarda modernă se poate adopta stilul minimalist, lemnul simplu și culorile sofisticate.

Poate fi pus tapet sau pot fi pictați pereții, mai ales daca este vorba despre un loc pentru copii. Pot exista în continuare grinzi sau stâlpi care să fie integrați în decor prin culoare și care, prin contrast, pun în evidență amenajările moderne.

sursa foto: epichomeideas.com
sursa foto: epichomeideas.com

Mansarda, pentru mine, este locul unde mă pot liniști, unde pot scrie și unde pot vedea picăturile căzând când plouă. Este un loc frumos, cald și plăcut, iar acest lucru se datorează și contrastului dintre finisajul în culoare nuc al stâlpilor si al dușumelei și albul pereților. Depinde de voi să faceți un loc la fel de plăcut în propria mansardă.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian