Deco&Design

Insula din lemn pe de lacul Zurich

Bienala Europeană de Artă Contemporana „Manifesta 11” s-a desfășurat în Elveția, la Zurich, în perioada 11 iunie-18 septembrie 2016. Această expoziție itinerantă aduce artele vizuale în contextul urban, social, istoric, economic, ecologic și arhitectural al fiecărui oraș gazdă. În 2016, atracția principală a fost insula din lemn – un pavilion din structuri prefabricate din lemn, care să funcționeze ca recepție a expoziției.

Pavilion-of-Reflections-by-Studio-Tom-Emerson-9

Proiectul a fost realizat de Studioul de Design Tom Emerson din Zurich, împreună cu peste 30 de studenți de la Institutul Federal de Tehnologie și se numeste Pavilion of Reflections (Pavilionul reflectiilor). Pavilionul este de fapt o insulă plutitoare care va sta pe lac timp de 100 de zile, până la sfârșitul expoziției.

Pavilion-of-Reflections-by-Studio-Tom-Emerson-7

Designul a fost inspirat de apetitul pentru scăldat al locuitorilor orașului, tradiție care se duce mult înapoi în timp, pe vremea romanilor. În Zurich este cea mai mare densitate de locuri publice pentru scăldat, locuri în care oamenii se adună pentru a socializa și a sta împreună. Insula a fost gândită ca o platformă plutitoare multifuncțională, care să aducă oamenii împreună atât ziua cât și seara. Ziua se adună la piscina din zona centrală a pavilionului pentru baie sau plajă pe puntea special amenajată. Seara pot sta în fața ecranului gigant cu LED-uri al cinematografului ad-hoc, la bar sau pot discuta în zona special amenajată destinată dezbaterilor despre exponatele de artă prezente peste tot în oraș.

Pavilion-of-Reflections-by-Studio-Tom-Emerson-12

Structura din lemn a fost asamblată separat cu ajutorul a 150.000 de șuruburi. Lemnul folosit este din pădurile elvețiene, lemn atacat de insecte și considerat deșeu, care dacă nu ar fi fost folosit la acest proiect ar fi fost ars. După ce structurile componente au fost realizate separat, unele dintre ele chiar din timpul iernii, au fost aduse și montate pe lac, pe o structură de oțel.

Recepția plutitoare a stat pe lacul Zurich toată perioada bienalei, iar după 100 de zile, la sfârșitul expoziției, a fost demontată.

sursa: inhabitat.com

Categorii

Abonează-te la newsletter