Art&Craft

Darurile din lemn – Christian Burchard

„Fiecare material are propria viață și nu se poate să distrugi un material viu, fără a fi pedepsit, pentru a face un lucru mut și lipsit de sens. Noi nu trebuie să facem materialele să vorbească limba noastră. Trebuie să mergem împreună cu ele până în punctul în care alții înțeleg limba lor„.

Este citatul din Brâncuși cu care te întâlnești imediat ce ajungi pe site-ul artistului Christian Burchard. Când îi privești lucrările chiar ai senzația că lemnul a vrut să spună ceva, iar artistul i-a fost alături până a reușit să o facă.

lucrările lui Christian Burchard
The Vow (Juramântul)
Lucrări ascunse în lemn

Christian Burchard s-a născut în Hamburg în 1955, iar primele contacte cu lemnul le-a avut lucrând ca ucenic la producători de mobilă din Germania. Din 1978 se stabilește în SUA unde studiază sculptura și desenul la Museum School din Boston, precum și artă și design la Colegiul Emily Carr din Vancouver. În 1982 își deschide propriul atelier unde inițial face mobilă și decorațiuni interioare, după care trece ușor spre sculptură și strunjirea lemnului.

Burchard folosește tot felul de scule pentru a face lemnul să-și spună povestea. De la scule grele precum drujba și strungul, cu care începe incursiunea în interiorul lemnului, până la dălți și alte scule fine. Toate sunt folosite cu pricepere pentru a scoate la lumină lucrarea ascunsă în lemn.

Sunt folosite și alte metode pentru a ajunge la rezultatul dorit. Lemnul este albit, sablat și uscat, operații în urma cărora lemnul dezvăluie mistere ascunse. Albește lemnul pentru ca privirea să nu mai fie furată de culoare și toată atenția să se îndrepte spre structura, formele și ondulările care se formează în urma uscării.

Burchard spune că a lucrat cu lemnul aproape toată viața și că are o relație cu acesta pe care o apreciază enorm. El caută întotdeauna în interiorul lemnului darul pe care acesta vrea să îl ofere.

lucrarile lui Christian Burchard
Baskets (Coșuri)
lucrarile lui Christian Burchard
Journey (Călătorie)
lucrarile lui Christian Burchard
Book 1 (Carte 1)

lucrarile lui Christian Burchard

Lucrările lui Christian Burchard sunt darul pe care lemnul a dorit dintotdeauna să ni-l ofere, iar talentul artistului ne ajută să înțelegem limbajul lui ascuns.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian