Diverse

Casuța de vacanță de pe insulă

Aceasta superbă casă de vacanță din lemn este situată pe o mică insulă aflată în golful Karlholm din Marea Baltică, aflat la câteva ore de mers cu mașina la nord de Stockholm, Suedia. Pe toată insula, care nu are sistem de electricitate, gaze și nici apă curentă, nu sunt mai mult de 20 de astfel de case de vacanță.

Strictul necesar, în stil scandinav

Partea centrală a micii case a fost construită în 1930, în acea parte fiind acum livingul. În 1975 casa a fost extinsă ajungând la o suprafață totală a interiorului de 55 mp. Au fost adăugate două zone, una de bucătărie și alta unde au fost amenajate 2 dormitoare. Cele două zone sunt de o parte și de alta a părții centrale. Din cauza că acoperișul era foarte jos, prelungirea lui pentru cele 2 zone adăugate s-a făcut la o înclinație foarte mică, în final ajungând să semene cu aripile unei păsări în zbor. Tot din cauza înălțimii reduse, părțile adăugate au fost construite cu o treaptă mai jos, așa că zona de living iese în evidență, fiind mai înaltă.

Cum nu există utilități furnizate pe insulă, pe acoperiș a fost montat un mic panou solar care furnizează energia necesară iluminării și funcționării frigiderului. Plita pentru gătit este pe gaz, alimentată de o butelie, iar apa necesară este adusă de pe continent. Cu toate aceste lipsuri, bucătăria este bine utilată cu toate cele necesare.

Cele două dormitoare sunt amenajate minimalist, în stilul clasic scandinav. Dormitorul principal are pereții și podeaua din lemn, vopsiți alb ca și mobila. Totul este simplu, fără adaosuri inutile. Celălalt dormitor, amenajat ca o cameră pentru copii, are două paturi din lemn suprapuse, albe si ele la fel ca pereții din lemn. Parchetul este stejar, alb-gri spălat, iar pata de culoare este dată de o măsuță, culoare castan și comoda verde-gri antichizat. Încălzirea casei se face cu o sobă pe lemn.

La exterior, pe 3 laturi amenajate pe un podium de lemn, sunt terasele. Peretele vitrat al livingului se poate deschide, zona prelungindu-se cu terasa din față. Celelalte două terase au zone generoase pentru masă sau pentru a lenevi privind apa.

Baia nu este în interiorul casei. O construcție din lemn, lângă casă, îndeplinește această funcție. A fost amenajată tot în 1975, având două încăperi distincte, una gândită pentru a fi cameră de oaspeți, iar cealaltă cuprinzând partea de toaletă și cea de duș. Lipsind și canalizarea, toaleta are un sistem special de compostare.

Proprietatea este delimitată cu un fel de gard realizat din pietre puse unele peste altele. Exist un debarcader care face posibil accesul pe proprietate. Totul este de dimensiuni reduse, dar suficient, într-o sănătoasă tradiție scandinavă.

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

casă de vacanță din lemn

Micuța casă de vacanță din lemn, coborâtă parcă din povești, este de vânzare. Așa că, nu se știe niciodată! 🙂

(sursa: smallhousebliss.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână