Diverse

Povești, legende, mituri – Scara spirală din Santa Fe

Această poveste face parte dintr-o serie de articole despre diverse întâmplări, mituri, superstiții, legende, care sunt într-un fel sau altul legate de lemn. Poate ați mai auzit de ele, poate nu. Cred totuși că și dacă le știți, o rememorare n-are cum să strice. Și pentru că foarte de curând am scris despre scări din lemn, voi rămâne în același registru și voi începe cu o legendă celebră – scara spirală din Capela Loretto din orașul Santa Fe, New Mexico, SUA.

scara spirală
sursa foto: wheresnina.wordpress.com

Scara este celebră pentru faptul că este construită fără a avea un pilon central de susținere, parcă ar pluti în aer. În plus a fost făcută într-un timp foarte scurt, de o singură persoană care a folosit la construcție numai unelte simple, este în totalitate din lemn iar acest lemn nu este din zonă și nu au fost folosite cuie sau adezivi pentru îmbinări. Dar să vedem când și unde a început totul.

sursa foto: chatolictraveler.com
sursa foto: chatolictraveler.com

În anul 1848 orașul Santa Fe, care aparținea Mexicului, ajunge în urma unui război în posesia Statelor Unite. Populația era foarte diversă, cu tot felul de credințe, astfel încât episcopul Jean Baptist Lamy primește însărcinarea să răspândească catolicismul în zonă. Pentru asta contactează diverse ordine dar singurele care răspund sunt călugărițele din ordinul Surorile din Loretto. Ele vin și incep răspândirea credinței catolice, înființând și o școală.

scara spirală
sursa foto: hotelstfrancis.com

Cu bani stânși din diverse donații, călugărițele se gândesc să construiască o capelă. Episcopul dă această sarcină arhitectului francez Antoine Mouly, care lucrase la restaurarea Sainte Chapelle din interiorul Palatului de Justiție din centrul Parisului. El decide să ia această capelă drept model pentru noua construcție și începe lucrările în 1873. Capela în stilul baroc este finalizată în 1878 dar între timp Mouly moare lăsând nefinalizat accesul la loja corului. Si așa începe legenda.

scara spirală
sursa foto: usahomeandgarden.com

Călugărițele încearcă să rezolve problema dar toți dulgherii chemați spuneau că este imposibil să faci o scară într-un loc atât de strâmt. Atunci au luat hotărârea să se roage Sfântului Iosif, tatăl lui Iisus, care fusese dulgher și era patronul spiritual al acestora. S-au rugat 9 zile iar în cea de-a 10 a apărut un  străin care le-a spus că va face el scara, cu condiția să fie lăsat să lucreze singur. Străinul avea cu el numai un fierăstrău, un teu și…cam atât.

scara spirală
sursa foto: starsgozermercantile.com

În numai 6 luni străinul a reușit să construiască o scară din lemn fantastică, în formă elicoidală, fără pilon central, fără nici un cui și fără adezivi. Tot ce a folosit au fost dibluri din lemn. Scara are 6 m înălțime și 2 rotiri complete de 360 de grade. Lemnul folosit nu este din zonă și ca misterul să fie complet, străinul a dispărut imediat după ce a terminat lucrarea, fără a-și aștepta plata. Toate acestea au alimentat legenda că scara a fost construită de însuși Sfântul Iosif. Faptul că scara are exact 33 de trepte – vârsta Christică – a întărit și mai mult legenda.

scara spirală
sursa foto: traditionalchatolicpriest.com

Scara a fost construită undeva între anii 1877 și 1881, data exactă nu se știe. Inițial nu avea balustadă și nu se sprijinea de nici un perete sau stâlp. Între timp a fost adaugată o balustradă și un pilon de susținere.  Mulți specialiști în construcții din lemn și fizicieni au studiat scara și au găsit și explicații pentru echilibrul perfect al celor 33 de trepte identice, dar toți recunosc că este foarte greu de realizat o astfel de scară și acum, cu toate utilajele moderne, cu atât mai mult atunci, având unelte rudimentare.

scara spirală
sursa foto: tworvgipsies.us

În timpurile noastre fenomenul a fost studiat de diversi istorici și specialiști. La un moment dat, prin anii ’70, s-a crezut că totul a fost realizat de un constructor neamț, dar teoria nu a putut fi susținută cu dovezi. Mai de curând, Mary Jean Straw Cook, istoric născut din zonă, a reușit să găsească documente care dovedesc că scara a fost făcută de meșterul francez Francois-Jean Rochas, care ulterior s-a stabilit în America. Din dovezile găsite ar rezulta că scara a fost construită în Franța și numai montată în capelă. Asta ar explica faptul că lemnul folosit nu se găsește în zonă. Există însă și multe alte întrebări pentru care nu a fost găsit încă un raspuns și care continuă să întrețină legenda.

scara spirală
sursa foto: jpgmag.com

Povestea scării din Santa Fe a aprins imaginația multor generații. A devenit atât de cunoscută încât a fost și subiectul unui film de succes.

scara spirală
sursa foto: amazon.com

Acum Capela Loretto nu mai funcționează, fiind declarată muzeu. Ea este totuși încă folosită pentru oficierea căsătoriilor.

scara spirală
sursa foto: melaniewestphotografie.com

Calul troian, bradul de Crăciun, arderea bușteanului de Crăciun sau „Lemn pentru lemn” sunt alte povești din seria „Povești, legende, mituri”.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian