Mașini și Scule

Performanță și design – fierăstrăul circular Kappa 550

Până să descopăr fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Kappa 550, din gama Format-4, am crezut că designul în industrie este un lucru despre care vorbim ca să ne mai abatem de la termenii tehnici care definesc fiecare mașină sau utilaj. Am avut însă surpriza să descopăr că utilajul a câștigat premii la un forum internațional de design și mi-am dat seama că designul industrial nu este doar un subiect de conversație ca să mai uităm de kWh sau m/s. Așa că am pornit să descopăr când și de ce a câștigat premii acest fierăstrău circular și cu ce a reușit să convingă Felder juriul internațional.

kappa 550

Ce însemnă IF International Forum Design

Se cuvine să spun mai întâi ce este acest forum, ce reprezintă el. În 1953, în cadrul Târgului de la Hanovra (LIGNA), a avut loc și o acordare de premii mai speciale pentru aspecte care nu fuseseră până atunci în atenția organizatorilor. Evenimentul a fost numit „Special Show for Well-Designed Industrial Goods”/Prezentare specială pentru produse industriale bine proiectate (în traducere liberă) și a apărut în ideea de a promova designul german de produs.

Din 1954, manifestarea s-a despărțit de târg. A fost înființat iF Product Design Award oferit de iF International Forum Design. Forumul își propunea să facă medierea între proiectare (design) și industrie la nivel internațional și în același timp, să contribuie la conștientizarea publicului privind importanța designului.

Între 2000 și 2002 au fost atrase și alte categorii în cadrul forumului, premiul fiind acordat și pentru alt gen de activitate nu numai pentru produs. În 2002 premiul a devenit iF Design Award având 6 discipline (produs, ambalare, comunicare, arhitectură interioară, concept, servicii și arhitectură) și 70 de categorii. La această întrecere participă produse din peste 50 de țări la fiecare categorie, iar iF International Forum Design publică anuare cu câștigătorii și produsele lor.

Premiile fierăstrăului circular Kappa 550 de la Felder

Să revenim la premiile primite de Kappa 550. Ele au fost câștigate în 2004 și 2009. Așa cum reiese din motivarea juriului, premiile au fost acordate pentru construcție solidă, mărime, performanță, precizie, siguranța utilizatorului și inovațiile tehnice de care dispune.

După cum se vede din motivare, fierăstrăul a fost premiat pentru un cumul de calități nu doar pentru cât este el de frumos când îl privești. Da, este un utilaj care arată bine, dar nu trebuie să uităm că, în final, este un utilaj care trebuie să îndeplinească, dacă se poate la superlativ, anumite cerințe. Așa că ferăstrăul circular Kappa 550 îmbină finisajul de calitate, forma ergonomică și elementele de siguranță cu puterea, precizia în prelucrare și inovațiile tehnice ce permit prelucrări superioare.

kappa 550

Avantajele tehnice ale fierăstrăului circular cu masă mobilă de formatizat Kappa 550

Nu cred că v-ați propus să citiți articolul numai pentru a afla ce premii a luat. De aceea mă grăbesc să vă prezint avantajele utilajului, așa cum rezultă ele din fișa prezentată de producător:

  • Unitate de tăiere (incizor) robustă, fiabilă și precisă. Unitatea beneficiază de parcare automată și este reglabilă în 3 axe.
  • Înclinarea discului de tăiere (pânzei fierăstrăului circular) de la 0º la 45º (în filmul de mai jos veți vedea cât de simplă și sigură este această operație)
  • Înălțime mare de tăiere, de 202 mm pentru 90º și 140 mm pentru 45º
  • Pânză de marcare prealabilă cu 3 axe control și poziție de repaos.
  • Înlocuirea foarte facilă a discului de tăiere, fără scule și efort depus de operator. Apropo de operator: mâinile care schimbă discul în film sunt ale unui domn în costum. (Recunosc că mi-a plăcut ideea de a vedea o persoană curată și îngrijită schimbând cu ușurință o sculă, în loc de un tip plin de ulei care se căznește cu câteva chei să desfacă șuruburile. Cu mine, mâinile curate și-au atins scopul).
  • „Easy-Glide” – sistem revoluționar de înclinare a grupului de tăiere.
  • „X-Roll” – culisare foarte lină datorată sistemului de role cilindrice ce asigură un contact uniform. Sistemul este foarte fiabil, funcționarea mesei mobile fiind garantată 10 ani.
  • Panou de comandă și control cu pachet „E-motion”(control electronic complex până la 7 axe) și număr nelimitat de programe memorabile.
kappa 550
incizor
kappa 550
rigla transversala cu 2 opritori, cu pozitionare automata si compensare electronica a latimii de taiere
kappa 550
masa mobila cu sistem patentat de glisare X-Roll

Designul unui utilaj poate fi la fel de important ca și performanțele sale. Un design de top pentru un utilaj de acest tip înseamnă ușurință în exploatare, forme ergonomice, mișcări precise și elegante ale pieselor mobile.

Toate acestea se împletesc cu performanțele tehnice rezultând acel produs de vârf de gamă pe care ni-l dorim cu toții. Iar cei de la Felder spun că investiția într-un utilaj din gama Format-4 este una sigură pentru că, pe lângă aspectul deosebit, este capabil să facă față unui regim intensiv de lucru ani și ani de zile păstrându-și nealterată precizia de prelucrare.

Până una-alta vă las să vedeți un film care exemplifică avantajele fierăstrăului circular Kappa 550 descrise mai sus.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian