Deco&Design Finisare DIY

Whitewash sau finisaj alb spălat – materiale și tehnici de realizare

Un finisaj alb spalat sau whitewash, cum deja se spune și la noi, folosește albul nu pentru a acoperi lemnul ci pentru a-l pune și mai mult în valoare. În ultima vreme pare să existe o pasiune pentru acest finisaj, fiind ales atât pentru mobilier cât și pentru parchet sau placări cu lemn. Probabil că din dorința de a avea un interior luminos fără a ascunde lemnul mulți preferă acest gen de finisaj. Finisajul poate fi folosit și pentru a transforma piese vechi de mobilier, dându-le o nouă viață. Arată foarte bine pe lemn recuperat, iar contrastul dintre culoarea închisă căpătată în timp și albul proaspăt este foarte apreciat.

finisaj alb spalat
sursa foto: resawntimber.com
Caracteristicele unui finisaj whitewash

Termenul de finisaj alb spalat este folosit pentru mai multe tipuri de finisaje. Toate au în comun faptul că albul nu acoperă în totalitate lemnul. Finisaj alb spălat este considerat și cel prin care întreg mobilierul este acoperit cu un strat semitransparent alb, dar și cel în care desenul natural al lemnului este marcat de un baiț sau o patină albă. Dacă doriți ca mobila sau pardoseala comandată să fie alb spălat cel mai bine este să exemplificați printr-o fotografie. Altfel puteți avea surprize pentru că diferența dintre tehnici face ca aspectul final să fie foarte diferit.

La parchet cel mai des se alege marcarea porilor și al desenului natural al lemnului. Elementele lungi de lemn de stejar, frasin sau alte esențe cu pori mari se înțeleg foarte bine cu acest finisaj. Aspectul este plăcut și luminos. Atât de bine a prins acet tip de finisaj încât este folosit și ca imprimare (desen) pentru parchetul laminat.

Pentru mobilier efectul spălat este folosit de multe ori la limită cu efectul distressed. Uneori sunt chiar confundate neexistând o delimitare foarte clară ci mai mult de percepție. Un distressed făcut uniform pe toată suprafața mobilei poate să semene foarte bine cu o finisare whitewash.

Cel mai bine efectul este pus în evidență de tăierile flader ale lemnului, cele în care inelele anuale crează acel desen tip catedrală, cum mai este cunoscut. La lemnul fără pori, cum este cel de rășinoase, absorția diferită în zonele de lemn târziu și lemn timpuriu din inelul anual dau diferența dintre lemnul ascuns sub vopsea (lemnul timpuriu, care absoarbe mai mult) și cel vizibil (lemnul târziu). Efectul este vizibil imediat după colorare, dar arată mai bine dacă se face și o ușoară șlefuire.

finisaj alb spalat
sursa foto: b2cfurniture.com.au
Materialele folosite

Cel mai bine se comportă patinele sau vopselele. Baițurile, în general, colorează lemnul, fără a reuși contrastul între lemnul acoperit și cel „curat”. Se poate încerca cu baițuri uniformizante urmate de șlefuire, dar este mai bine să se folosească o vopsea.

Principala problemă a efectului este produsul transparent cu care se face acoperirea finală. Sunt puține materiale care reușesc să păstreze acel alb curat la final. Bună parte dintre ele dau o tentă galbenă sau crem, mai mult sau mai puțin pronunțată, ceea ce displace celor care-și doresc acel alb strălucitor, curat.

Cei ce preferă cerurile și uleiurile trebuie să știe că trebuie să le caute pe acelea care nu schimbă culoarea, pentru ca, în general, aceste produse îngălbenesc. Uleiul de in din conținut (prezent chiar și în compoziția cerurilor) îngălbenește în timp și schimbă aspectul finisajului. Există însă și ceruri care păstrează culoarea naturală a lemnului sau a finisajului. În ceea ce privește uleiurile, se găsesc chiar uleiuri albe semitransparente care protejează, creând în același timp și efectul alb spălat.

Lacurile care păstrează cel mai bine efectul sunt cele acrilice pe bază de solvent sau unele dintre cele pe bază de apă. Recomandarea este ca gradul de luciu al acestor lacuri să fie scăzut, finisajul nefiind dintre cele care dau bine când sunt lucioase. Este un finisaj care intră în categoria rustic iar rusticul, așa cum am mai spus, nu are nimic comun cu luciul agresiv.

finisaj alb spalat
sursa foto: norfolkoak.com
Tehnici și sugestii pentru obținerea efectului whitewash

Sunt diverse moduri de a obține efectul whitewash, rezultatul final fiind diferit. Dintre acestea 3 sunt cele mai folosite. Să le luăm pe rând.

1. Colorarea cu o vopsea semitransparentă

Nu este printre preferatele mele pentru că nu-mi place rezultatul final. Este însă un efect preferat de alții pentru că este simplu de realizat. Practic, este folosită o vopsea care nu acoperă total lemnul. Nu trebuie șlefuire sau alt artificiu pentru a obține acest efect.

Recomandarea este ca înainte de aplicarea vopselei să se dea 1-2 straturi de grund transparent. Astfel se poate face șlefuirea între straturi pentru a obține suprafețe fine cu tușeu plăcut. La final se aplică un strat de vopsea semitransparentă albă. Pentru a obține gradul de transparență dorit folosiți o vopsea normală albă pe care o diluați 1:2, 1:1 sau 2:1 cu diluant (sau apă, dacă este hidrodiluabilă). Nu este bine să mergeți prea mult cu diluția pentru ca veți obține o vopsea foarte fluidă, greu de aplicat. Dacă doriți o transparență sporită folosiți vopsele semitransparente sau baiț uniformizant peste care aplicați un lac transparent.

O diluție prea mică poate duce la acoperirea totală a lemnului și veți avea nevoie de șlefuire. În acest caz efectul va fi diferit și ne vom ocupa de el imediat. Dar nu veți mai obține acel strat uniform semitransparent ca un văl alb care acoperă lemnul.

finisaj alb spalat
sursa foto: directwoodflooring.co.uk
2. Folosirea patinelor albe

Este metoda recomandată pentru marcarea porilor și a desenului natural al lemnului. Este bine ca patina să fie aplicată peste un strat de grund. Astfel puteți șlefui pentru a obține o suprafață plăcută la atingere și puteți controla și cantitatea de patină depusă.

Patina se aplică pe grundul uscat și șlefuit cu pensula, trafaletul sau cu pistolul de pulverizare. După uscare este șlefuită. Patina va rămâne în pori și în zonele de lemn unde absorbția este mai mare. Efectul este foarte interesant și se pot obține suprafețe patinate discret (în pori si pe conturul fladerelor) sau să existe o proporție destul de echilibrată între zonele acoperite și cele curate.

Efectul obținut trebuie protejat cu un strat de ceară sau lac transparent.

finisaj alb spalat
sursa foto: macfoor.com
3. Vopsirea urmată de șlefuire

Este metoda care se aseamănă foarte mult cu distressed. Diferența este că la distressed se încearcă obținerea efectului de trecere a timpului, de strat de vopsea distrus datorită folosirii, pe când la whitewash este o acoperire parțială a lemnului, ca și când varul aplicat pe o suprafață de lemn a fost luat de ploi.

Cel mai bine se obține folosind vopsea albă. Pentru a nu munci foarte mult la îndepărtarea ei puteți face o diluție puțin mai mare ca la o aplicare normală. Aplicarea poate fi făcută cu pensula, trafaletul sau pistolul. După uscare se șlefuiește lemnul în lungul fibrei îndepărtând mai multă sau mai puțină vopsea, în funcție de efectul dorit. La final suprafața se protejează cu ceară sau lac.

Metoda poate fi folosită și dacă se dorește schimbarea aspectul unei mobile vechi. Condiția este ca mobilierul sa fie în culoarea naturală a lemnului. Numai așa obține efectul whitewash. Pe o mobilă vopsită sau cu lemnul băițuit în culori închise se va obține efectul distressed.

finisaj alb spalat
sursa foto: annieseke.com
finisaj alb spalat
sursa foto: paitedfurnitureideas.com
finisaj alb spalat
sursa foto: rcwilley.com
Concluzii

Whitewash sau finisajul alb spălat luminează încăperile și pune în evidență desenul natural al lemnului. În funcție de metoda folosită se obțin rezultate diferite. Efectul trebuie realizat pe lemn în culoarea naturală, nu băițuit. Protejarea efectului se face cu lacuri sau ceruri care nu îngălbenesc pentru a nu schimba culoarea în crem sau gălbui. Nu se folosesc lacuri lucioase deoarece efectul intră în categoria celor rustice, iar luciul nu se „împacă” deloc bine cu rusticul.

Sper ca recomandările făcute să vă fie de ajutor atunci când veți hotărî că un finisaj whitewash s-ar potrivi foarte bine locuinței voastre.

finisaj alb spalat
sursa foto: picturesboss.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

11 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Tocmai am facut un raft pentru sticle de vin pentru cineva care l-a dorit alb rustic (eu folosesc, de obicei, baiț nuanța palisandru).
  Am folosit vopsea alba mată de la Kober, dupa care am dat un strat de lac.
  Rezultatul mi-a depășit așteptările… Chiar am de gând să mobilez exact așa una din camerele casei cumpărate la țară.
  Mulțumesc pentru sfaturile din articol.

 • Bunaziua!

  In cautarea unor informatii despre reconditionarea unui parchet din lemn masiv, am gasit aceste articole minunate, din care m-am inspirat. Culoarea lemnului este deschisa(fag cred) si as dorii sa-l fac whitewash. Credeti ca ar iesi bine? Am cautat acea vopsea patina alba dar nu am gasit, imi puteti recomanda un loc unde as putea gasi si recomadarile dumneavostra in legatura cu pasii ce trebuie urmati?
  Va multumesc foarte mult! Faceti o treaba minunata! 🙂

  • Buna ziua.
   Va multumesc pentru aprecieri.
   Finisajul merge foarte bine si pe lemn deschis la culoare. Lemnul are o nuanta de galbui iar acest finisaj il albeste. Chiar am facut zilele acestea un astfel de finisaj folosind ulei incolor in care am pus 20% pigmet alb. Dupa uscare am aplicat un strat de ulei incolor pentru protectie. Daca vreti un astfel de finisaj puteti folosi ulei de pardoseli si pigment alb de titan. Le gasiti accesand link-ul de mai jos.
   Daca nu vreti sa folositi ulei, puteti incerca cu o vopsea alba, rezistenta, pentru pardoseli, pe care sa o diluati mai mult si sa aplicati un sindur stra, Dupa uscare aplicati un strat de lac incolor pentru pardoseala (pe baza de apa pentru ca ingalbeneste mai putin). Veti obtine o nuanta de alb crem din cauza lacului de deasupra. O alta metoda ar fi sa aplicati un prim strat de lac pentru parchet diluat 25-30% iar dupa uscare si slefuire, sa aplicati un strat de vopsea alba semitransparenta sau vopsea alba diluata. Vopseaua trebuie sa fie rezistenta la zgariere, sa fie potrivita pentru parchet.
   Patine gasiti la magazinele cu materiale pentru lemn sau la cele ce au vopsele pentru pictat. Dar este mai complicat de folosit pe o suprafata mare asa cum este parchetul. Dupa aplicare patina ar trebui slefuita si e greu sa obtineti o suprafata uniforma.
   Toate cele bune!
   https://iscusit.revistadinlemn.ro/ulei-interior/22-ulei-rezistent-pentru-podele-kreidezeit.html
   https://iscusit.revistadinlemn.ro/acasa/96-710-pigment-pentru-ulei-ceara-tencuiala-kreidezeit-175-g.html#/51-culoare-galben_ocru

 • Buna ziua , doresc sa cumpar niste podele de lemn ( rasinoase) cu care sa plachez un perete si sa le vopsesc alb spalacit asa ca si in articolul acesta . Care sunt pasii exact si aveti recomandare de ceva vopsea ?
  Multumesc

  • Buna seara!
   Ma gandesc la 2 variante!
   1. Ceara alba. Avand in vedere ca e vorba de lambriu si nu este nevoie de o rezistenta mecanica foarte bune, se poate folosi. Inainte de aplicare slefuiti foarte bine suprafata pentru a deveni fina si placuta la slefuit. Hartia abraziva trebuie sa aiba min 180, dar mai bine ar fi 220 sau 240. Aplicati i strat de ceara cu o carpa de bumbac, lasati 30-40 min, apoi stergeti surplusul cu o carpa curata, in lungul fibrei. Lasati sa se usuce pana a doua zi. Daca este nevoie, repetati. La final puteti lustrui pentru a capata un luciu matasos. Puteti incerca si cu ulei alb (fara luctruire la final).
   2. Vopsea alba pe baza de apa. Inainte de vopseaua alba aplicati un strat de grund incolor. Folositi tot un produc pe baza de apa si incercati sa fie aceeasi marca pentru a nu avea probleme de incompatibilitati. Aplicati grundul, lasati sa se usuce, dupa care slefuiti cu burete abraziv fin sau cu hartie abraziva 280 sau 320. Desprafuiti si aplicati vopseaua alba in strat foarte subtire, strat normal sau un amestec 1:1 dintre vopseaua alba si grundul incolor. Alegeti varianta in functie de cat de acoperita vreti sa fie fibra lemnului. Este bine sa nu diluati vopseaua cu apa pentru ca pierde din proprietati si ridica mult fibra lemnului.
   Succes!

 • Bună ziua! Foarte folositor articolul dumneavoastră! Eu mă gândesc să aplic tehnica whitewash la un tavan din lemn de brad ( scândură dușumea 20 mm grosime 140 mm lățime cu feder-nut pusă peste grinzi, clasic). Merg pe ideea de a aplica un grund de lemn pe bază de apă, apoi șlefuit, urmat de un strat de vopsea albă care ulterior va fin patinată (ștearsă, altfel nu înțeleg ) apoi 1-2 staturi de lac de protecție. Vă rog, îmi puteți spune ce materiale calitative aș putea folosi? Grund transparent pe bază de lemn am găsit la OSKAR, apoi vopsea, caut una pe bază de apă care să nu se îngălbenească în timp, calitativă. Pentru ultimele 1-2 straturi de lac, caut unul pe bază de apă, calitativ, care să nu îngălbenească nuanța de alb. Știu că lemnul de brad devine portocaliu-gălbui în timp și doresc ca această maturare a lemnului să nu devină prea vizibilă în timp, totodată fibra lui să rămână vizibilă. Vă rog să-mi recomandați câteva materiale din categoria vopsele și lacuri calitative potrivite pentru această tehnică. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne ajutați!

  • Bună seara!
   Dacă aveți grund de la OSKAR folosiți vopseaua tot de la ei. Lacurile pe bază de apă îngălbenesc mai puțin decât majoritatea lacurilor pe solvent. Un alt lac recomandat în acest caz este lacul acrilic pe solvent. Este foarte rezistent la îngălbenire, dar fiind vorba de un tavan deja montat este mai bune să folosiți un produs pe bază de apă.
   Mă gândesc că, fiind tavan, este destul de greu de finisat li ar fi mai bine de simplificat lucrurile. Au al aplica direct un grund sau o vopsea albă, diluată 25-30% cu grund incolor, aș șlefui ușor pentru efect, după care aș aplica lacul incolor. Este tavan, 2 straturi sunt suficiente.
   Aveți grijă că, după uscare, culoarea devine mai puțin intensă. Se mai luminează puțin cu lacul. Nu diluați foarte mult vopseaua albă.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian