Business Mașini și Scule

Artstyl Kelimob, producție de mobilier prin Start-Up Nation 

Familia Kelemen: Alții, la vârsta noastră, se gândesc la pensie. Noi ne gândim la ce s-ar mai putea face. 

 

Soții Csaba și Gabriela Kelemen din Reghin au pășit în industria mobilei în urmă cu 20 de ani. Pentru că mobilierul pictat a început să fie din ce în ce mai căutat pe piață, s-au hotărât să demareze proiectul Start-Up Nation pentru a produce și ei mobilă pictată pe care au în plan să o exporte.

Gabriela Kelemen: Vrem să facem lucruri noi, să acoperim o cerere nouă pe piață. Nu-i ușor în ziua de astăzi să pornești o afacere, dar afacerea va fi de succes dacă respecți niște reguli de bază. 

Puncte cheie:
  • Producție: mobilă la comandă din PAL și lemn, în principal mobilă de bucătărie;

  • Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:

    • Fierăstrău circular de formatizat cu masă mobilă Felder K 940 S
    • Mașină pentru aplicarea cantului Felder G 330
    • 2 sisteme profesionale de exhaustare Felder AF 14 și AF 22
    • Compresor mobil cu piston Schneider UniMaster UNM 660-10-90 D
  • Criterii pentru alegerea furnizorului: fiabilitatea utilajelor, simplitatea mecanismelor și întreținerea ușoară

  • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să găsească soluții pentru a nu depinde de forța de muncă, produsul lor să aibă cerere pe piață, să știe să vândă.

 

INTERVIU Felder Gruppe România: Csaba și Gabriela Kelemen, Artstyl Kelimob, Reghin

Ce produceți?

Gabriela Kelemen: Facem mobilă la comandă, realizăm absolut orice vrea clientul, inclusiv cadre pentru șemineuri electrice, dulapuri cu sertare ascunse, cu profile fără mânere, mobilă de bucătărie cu insulă și electrocasnice încorporate. În 20 de ani cred că am făcut peste 1.000 de bucătării și suntem chiar cunoscuți în zonă pentru calitate, cine vrea o bucătărie mai complicată vine la noi.

 

Ce apreciați la utilajele Felder Gruppe?

Csaba Kelemen: În primul rând, simplitatea mecanismelor și întreținerea ușoară pentru că eu repar, eu desfac, eu montez, mecanici nu prea avem în zonă sau cei pe care îi găsim nu se pricep la utilaje.

În al doilea rând, fiabilitatea. Se vede că mașinile astea au fost gândite și nimic nu este pus la întâmplare. După 24 de ani de viață, mașina combinată cu 5 operații BF 631 este într-o stare foarte bună, lucrăm zilnic la ea de când am cumpărat-o, de acum 14 ani. I-am mai schimbat rulmenți, acum trebuie să-i schimbăm cureaua, dar este normal să înlocuiești piesele de uzură. În rest, sistemele funcționează la fel de bine și calitatea pe care o obținem în prelucrare este la același nivel. Mai sunt în țară încă 2 mașini atât de bătrâne și care sunt funcționale.

Foto atelier Artstyl Kelimob: mașina combinată cu 5 operații Felder BF 631 funcțională după 24 de ani.
Foto atelier Artstyl Kelimob: mașina combinată cu 5 operații Felder BF 631 funcțională după 24 de ani.

 

Ce v-a determinat să aplicați pentru Start-Up Nation?

Gabriela Kelemen: Alții la vârsta noastră se gândesc la pensie, noi ne gândim la ce s-ar mai putea face. Ne-am hotărât să demarăm proiectul Start-Up Nation pentru a produce și noi mobilier pictat pentru că a început să fie din ce în ce mai căutat, mai ales în străinătate. Vrem să facem lucruri noi, vrem să acoperim o cerere anume pe piață.

 

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului Start-Up Nation?

Gabriela Kelemen: Cea mai mare problemă într-o afacere este forța de muncă. Am încercat să cooptăm tineri cărora să le și placă, pentru că dacă nu-ți place ceea ce faci nu-ți iese nimic cum trebuie, nu crești, nu te specializezi și nu rămâi în domeniu.

În Reghin multe fabrici de mobilă s-au închis pentru că cei care și-au deschis afacerea nu cunoșteau acest domeniu și s-au bazat doar pe angajați.

 

Cum caracterizați colaborarea cu consultantul de proiect și cu furnizorii?

Gabriela Kelemen: Pentru că am aflat cam târziu de programul de finanțare, am fost cam pe fugă, într-o lună de zile a trebuit să rezolvăm tot. Consultantul de proiect a fost puțin depășit, a trebuit mereu să corectez, să dau date exacte. Ca să le fie mai ușor aplicanților, cred că ar trebui să fie consultanți specializați pe fiecare domeniu de activitate. Din moment ce există un buget dedicat pentru consultantul de proiect, eu consider că nu ar mai trebui să ai bătăi de cap, să te duci doar să semnezi, dar nu este deloc așa. Trebuie să investești foarte multă energie și foarte mult timp.

În privința furnizorului de utilaje, am ales Felder Gruppe România pentru că am lucrat cu utilaje Felder Gruppe și am fost foarte mulțumiți. Din banii obținuți prin Start-Up Nation am achiziționat un fierăstrău circular Felder K 940 S și o mașină pentru aplicarea cantului Felder G 330. Colaborarea cu Felder Gruppe România a fost foarte bună, cu Paul Năstase, consultantul de vânzări pe zona noastră, avem o relație foarte bună.

Foto: Csaba Kelemen, Artstyl Kelimob, lângă fierăstrăul circular de formatizat cu masă mobilă Felder K 940 S
Foto: Csaba Kelemen, Artstyl Kelimob, lângă fierăstrăul circular de formatizat cu masă mobilă Felder K 940 S
Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation ?

Gabriela Kelemen: Cei fără experiență care vor să demareze o afacere, dacă sunt ambițioși și încrezători, cred că au șanse de 50% să reușească. În opinia mea, pentru o afacere de succes, regulile de bază sunt următoarele:

– primul muncitor să fii tu, să nu depinzi de forța de muncă;

– să prospectezi piața foarte bine;

– să faci calcule cât mai realiste;

– produsul tău să aibă cerere pe piață;

– să știi să vinzi.

Citește interviul integral aici și vezi cum au fost primii pași industrie, care sunt recomandările și sfaturile lor pentru viitorii antreprenori în industria mobilei, dar și cum a decurs colaborarea soților Kelemen cu consultantul de proiect Start-Up Nation.

Interviul acordat de soții Csaba și Gabriela Kelemen face parte din campania de povești Felder Gruppe pe care le puteți citi aici.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian