Uși Ferestre

Cum securizăm ușile în era digitală

Întâmplările acelea, când rupeam cheia în ușă sau când așteptam afară pentru că pierdusem cheia sau când alergam spre casă să le deschidem rudelor venite în vizită, vor rămâne ca povești „de pe vremea noastră”. În curând vom putea folosi cu toții încuietori digitale. Accesul se va face folosind un cod pentru a deschide sau închide ușa și va putea fi schimbat oricând vrem pentru ca cei care l-au aflat să nu aibă acces în casă. Cu ajutorul tehnologiei moderne și a conectării Wi-Fi, telefonul va putea fi utilizat drept cheie. Închiderea și deschiderea vor putea fi acționate de la distanță din orice parte a lumii sau prin transmiterea către alte persoane a unui cod de acces valabil un timp limitat. Soluțiile digitale sunt prezente în toate domeniile, era foarte greu să nu le găsim și aici. Astfel de deschideri-închideri se folosesc deja în spații publice accesate de multe persoane sau în hoteluri și nu mai este mult până vor deveni o obișnuință.

Încuietori digitale

Încuietorile digitale sunt închideri programabile, fără cheie, care pot fi folosite pentru a asigura orice zonă a casei, de la garaj, la ușa de intrare sau birou. Acum se folosesc în special în locurile unde este nevoie de un control al accesului pe care să te poți baza și unde folosirea cheilor propriu-zise normale nu este practică din cauza numărului mare de persoane care ies și intră. Pot fi montate pe orice fel de ușă – de lemn, aluminiu, sticlă sau PVC. Important este să se potrivească cu nivelul de securitate asigurat de ușă. Este inutil să se monteze o încuietoare performantă pe o ușă simplă, cu o rezistență medie sau chiar scăzută.

Avantajele și dezavantajele încuietorilor digitale

Cererea de sisteme de închidere electronice și inteligente a crescut în ultima vreme pentru că accesul într-o incintă devine mult mai simplu mai mai rapid pentru cel care are permisiunea să intre, fiind însă mult mai dificil pentru nepoftiți. Intrarea în casă se reduce la apăsarea unui buton, tastarea unui cod sau trimiterea unui cod de pe telefonul mobil.

Fiecare închidere digitală pentru uși are avantaje și dezavantaje, la fel ca încuietorile standard. Iată câteva dintre ele:

  • Avantaje
    • Posibilitatea de a schimba codurile deseori pentru o mai mare securitate
    • Lipsa posibilității pierderii cheii ca în cazul încuietorii standard
    • Funcția de blocare automată pe majoritatea încuietorilor astfel încât nu există posibilitatea de a „uita” ușa neîncuiată
    • Nu e necesară purtarea continuă a cheii.
  • Dezavantaje
    • Încuietorile cu baterii sau cele electronice devin inutile fără curent electric
    • Încuietorile cu cheie de rezervă pot fi sparte sau atacate
    • Unele încuietori electronice nu sunt rezistente la exterior.
Tipuri de încuietori digitale

Încuietorile digitale pot fi catalogate în diferite moduri, în funcție de ce trebuie să deschidă, cum sunt conectate la locuință sau cum funcționează.

Încuietori ce pot fi deschise și cu cheie normală. Aceste încuietori folosesc o tastatură în combinație cu o cheie standard sau o cheie digitală. Ușa poate fi deschisă atât prin tastarea codului, cât și prin folosirea cheii. Sunt ideale în cazurile când există mai mulți utilizatori sau când utilizatorii obișnuiesc să folosească mai mult cheile sau pentru cei care călătoresc frecvent și permit unui vecin accesul temporar. În acest ultim caz există și posibilitatea ca vecinului să i se dea un cod de acces care va fi schimbat în momentul în care proprietarul se întoarce acasă. Are însă și dezavantaje: se poate bloca și sunt mai ușor de deschis.

Încuietori cu baterii. Unul dintre cele mai frecvente moduri de acționare a încuietorilor se face prin utilizarea bateriilor. Încuietorile ușilor acționate cu baterii au de obicei un ecran LCD care se luminează atunci când sunt atinse. Sunt ușor de reprogramat folosind un cod principal. Principalul lor dezavantaj este că bateriile trebuie schimbate o dată pe an. Dacă bateria este descarcată, tastatura nu funcționează. Majoritatea încuietorilor au însă o modalitate de avertizare în cazul în care bateria urmează să se descarce total. Încuietorile cu baterie sunt folosite în principal la interior și au, în majoritatea cazurilor, și varianta de deschidere cu cheie.

Încuietori digitale mecanice. Sunt încuietori care nu depind de baterie sau de electricitate pentru a funcționa. În schimb, se bazează pe o piesă specială ca o cheie standard cu ajutorul căreia se poate debloca ușa. Încuietorile mecanice sunt rezistente la lovituri și nu se uzează chiar și la utilizări intense. Dezavantajul lor este numărul limitat de coduri ce pot fi folosite, atât pentru a închide, cât și pentru a debloca. Sunt încuietori utilizate, în principal, pentru exterior, în zone cu trafic mare, când rezistența la utilizare intensă este obligatorie.

Încuietori cu alarmă. Încuietorile cu alarmă emit un semnal puternic dacă este introdus codul greșit de mai multe ori sau se încearcă spargerea lor. Pot fi conectate la sistemul de alarmă al casei sau pot avea propriul sistem de alarmă care funcționează exclusiv pe încuietoare. Sunt aproape întotdeauna conectate direct la sistemul electric al casei. Nu funcționează pe baterii pentru că pierderea de putere le poate face nefuncționale.

Încuietori cu amprentă. Cei care nu doresc să poarte o cheie sau să țină minte un cod de deschidere, pot lua în considerare o încuietoare cu amprentă. Încuietorile cu amprentă digitală scanează amprenta pentru a debloca ușa, fără a fi necesară o cheie sau un cod. Acestea sunt printre cele mai scumpe încuietori digitale. Sunt, însă, sensibile la exterior și este posibil să aibă nevoie de protecție împotriva intemperiilor.

Încuietori digitale
Sistem electronic AGB
sursa: agb.it
Instalarea și programarea încuietorilor digitale

Încuietorile digitale mecanice sau cu baterii se instalează aproape identic cu o încuietoare standard. Sunt dimensionate astfel încât să poată fi adaptate oricărui mod de închidere, fără să fie necesare modificări ale sistemului sau ale ușii sau tocului. Încuietorile cu alarmă sau cele electrice trebuie instalate fie de producător, fie de un electrician autorizat. Încuietorile cu alarmă pot avea nevoie de o cutie specială de alarmă instalată pe peretele de lângă ușă.

Toate încuietorile sunt vândute cu un cod principal care permite programarea. Majoritatea permit până la șase coduri diferite utilizate simultan pe o singură închidere. Sunt însă și încuietori speciale care permit coduri nelimitate. Aproape toate încuietorile mecanice permit coduri între una și șase cifre, în timp ce cele cu baterii și cele cu alarmă pot avea coduri mai lungi. Pentru încuietorile mecanice există și posibilitatea personalizării. În acest caz se pot folosi coduri mai lungi.

Încuietorile digitale pentru uși sunt, alături de sistemele de securizare ale ferestrelor, o modalitate inovatoare care ajuta să ne păstrăm casa în siguranță. Indiferent dacă optați pentru o versiune mecanică sau o încuietoare cu alarmă ce comunică direct cu sistemul de alarmă al casei voastre, o modalitate de închidere digitală a ușilor vine cu mai multe opțiuni, astfel încât să vă puteți găsi liniștea în ceea ce privește siguranța casei.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian