Evenimente Mașini și Scule Utilaje Producție Mobilier

Cum arată managerul viitorului?

Nika Utilaje a aflat prima dată despre Ditrama – Digital Transformation Manager în 2019 când reprezentanți ai Universității Transilvania din Brașov le-au vizitat standul. Proiectul, care-și propunea să formeze profesioniști capabili să îndrume companiile spre transformarea lor digitală, era la început și prezența unor specialiști cu legături strânse cu producția ar fi fost de ajutor prin oferirea de informații reale din piață. Dealer exclusiv în România al Cabinet Vision, software complet de design și producție pentru mobilierul personalizat, Nika Utilaje avea specialiștii și expertiza tehnică necesară. Dar până să ajungem la rezultatele acestei colaborări, să vedem mai întâi cum a luat naștere programul Ditrama, cine sunt partenerii și ce își propun să facă. Despre program și legătura lui cu Universitatea Transilvania ne-a vorbit Profesor dr.ing Lidia Gurău.

Ce este Ditrama și de ce a fost nevoie de acest program?

În prezent, sectorul de mobilier este puternic afectat de provocări/amenințări specifice: concurența din partea țărilor cu forță de muncă ieftină, forța de muncă îmbătrânită, atracția slabă a tinerilor și așa mai departe. Pentru a se putea dezvolta este necesară transformarea sectorului prin dezvoltarea de noi tehnologii în cadrul celei de a 4-a revoluții industriale, Industrie 4.0. Este principala modalitate de a redobândi competitivitatea și atractivitatea tinerelor talente.

Există numeroase tehnologii acum menite să îmbunătățească eficiența producției de mobilier, precum internetul industrial al lucrurilor inteligente, analiza de date masive, cloud computing-ul, integrarea și senzorizarea sistemelor și dispozitivelor, cybersecurity, robotica, inteligența artificială și învățarea automată, blockchain-ul, realitatea virtuală, augmentată si mixtă, tehnologiile de simulare și gemenii digitali. Asta înseamnă că producătorii de mobilier se confruntă mai degrabă cu identificarea și înțelegerea celor mai potrivite tehnologii pentru a obține cele mai bune rezultate.

În această direcție, DITRAMA își propune să pregătească profesionistul capabil să conducă introducerea progresivă a acestor tehnologii în procesele companiei (procese de aprovizionare, procese de proiectare și prelucrare și procese de distribuție/livrare), printr-o direcție care respectă know-how-ul companiei și strategia generală de creștere a companiei. Astfel, proiectul s-a concretizat printr-un curs accesibil online, gratuit, pe care îl puteți urmări mai jos,

Universitatea Transilvania din Brașov – parteneră a proiectului Ditrama

Ideea dezvoltării unui curs interactiv, online și accesibil, a pornit de la coordonatorul spaniol al programului, CENFIM, care a lansat inițiativa cooptând partenerii cu care a dorit să lucreze. Astfel, am devenit 12 parteneri, din 8 țări, dornici să exploreze această tematică mai ales prin nevoile sectorului din fiecare țară implicată. Scopul a fost acela de a defini profilul noului profesionist, al Managerului pentru Transformare Digitală (Digital Transformation Manager) pentru sectorul mobilei prin dezvoltarea unui program de formare multimedia (MOOC).

ditrama
Echipa DITRAMA

Proiectul, cu o durată de 36 de luni, reprezintă o colaborare a celor 12 parteneri, provenind din 8 țări europene diferite, din mediul universitar, al afacerilor, al cercetării aplicate și al formării profesionale într-o sinergie integrată, ca răspuns la nevoia companiilor de a încredința definirea și punerea în aplicare a strategiei lor de inovare tehnologică unui profesionist al companiei.

“Echipa Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, parte a proiectului DITRAMA, dorește să mulțumească pe această cale companiei NIKA Utilaje pentru implicarea exemplara în sprijinirea, atât pentru dezvoltarea materialelor de curs, cât și prin popularizarea continua a rezultatelor proiectului. “Rețeaua” DITRAMA se concretizează astfel, într-o îngemănare inspirată pe calea digitalizării, între mediul educațional și lumea reală a companiilor din domeniu”. Lidia Gurău – echipa DITRAMA

Cabinet Vision – softul de programare mobilier pus de Nika Utilaje la dispoziția Universității

Cererea de colaborare cu Nika Utilaje a venit natural deoarece, din împărțirea tematicilor proiectului, Universitatea Transilvania din Brașov aborda, printre alte subiecte și zona de proiectare mobilier. În cursul DITRAMA este inclus și un studiu de caz al implementării programului Cabinet Vision la firma Flory Design sub brandul Gabxa. Flory Design a fost chiar printre primele implementări Cabinet Vision în Romania, iar reprezentanții firmei au venit cu foarte multe exemple despre cum au fost ajutați de program în lucrul de zi cu zi din atelier.

Cabinet Vision este un program complet de design personalizat pentru mobilă și are funcții dedicate atât lucrului cu lemn masiv, cât și pentru PAL sau MDF. Este un software modular, existând soluții pentru ateliere cu utilaje simple, dar și pentru fabrici complexe, complet automatizate. Este folosit de peste 35.000 de utilizatori din 50 de țări, fiind lider de piață în soluții pentru producătorii de mobilier la comandă.  Pe lângă proiectare și randarea foarte realistă, Cabinet Vision poate automatiza și integra complet proiectarea în procesul de producție, indiferent de nivelul la care se află producătorul – începător sau foarte avansat. Transferul automat al fișierelor către producție se face cu Screen to Machine Center (S2M), un software care preia informațiile de prelucrare vizibile pe ecran și le transmite către CNC sau alte utilaje asistate de calculator.

Exemple de utilizare a Cabinet Vision:

  • proiectarea oricărui tip de mobilier;
  • proiectarea pieselor de mobilier;
  • randări fotorealiste și perspective;
  • oferte de preț pentru client;
  • desene și rapoarte personalizate;
  • liste de tăiere optimizate și liste de materiale;
  • etichete cu cod de bare;
  • fișiere G-Code

“Ne bucurăm că putem să susținem activitatea Universității Transilvania, mai ales prin astfel de proiecte care își propun să inoveze domeniul prelucrării lemnului. Considerăm că pentru orice provocare există o soluție simplă, iar acest lucru este dovedit încă o dată prin cursul DITRAMA. Vă invităm să participați la curs și să beneficiem de tehnologiile viitorului astăzi.” Adrian Broșiu – Director tehnic NIKA Utilaje

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian