Evenimente

Xylexpo 2024: O analiză a stării industriei de prelucrare a lemnului

Revista din Lemn a participat recent la Xylexpo 2024, cea de-a 28-a ediție a expoziției bienale internaționale de tehnologie pentru prelucrarea lemnului și mobilă, desfășurată la Milano. Evenimentul a atras 11.288 de vizitatori, dintre care 27% din străinătate, demonstrând o stabilitate substanțială în ciuda perioadei dificile pentru târgurile comerciale.

Cu toate acestea, participarea expozanților a fost relativ slabă, cu doar 270 de companii prezente, dintre care 33% din străinătate. Aceasta reprezintă un semnal de alarmă, atât pentru industria italiană de utilaje pentru prelucrarea lemnului, cât și pentru business-ul expozițional în general. Pe de altă parte, s-a remarcat o prezență consistentă a companiilor din Asia, dintre care ne-a atras atenția prezența KDT.

Stabilitatea numărului de vizitatori, chiar și în această perioadă mai dificilă, arată că există încă o parte a celor interesați care vor să vadă utilajele în târguri, să interacționeze direct cu producătorii, cu ceilalți jucători din piață. Este un semnal pentru producătorii europeni că trebuie să găsească soluții și pentru astfel de participări. Producătorii asiatici sunt mult mai deschiși spre toată gama de manifestări, fiind în număr din ce în ce mai mare în târgurile europene și reprezentând o alternativă importantă pentru producătorii din industria mobilei, a prelucrării lemnului în general.

Un rol important la Xylexpo 2024 l-a jucat SCM Group, care prin standul impunător, fără nici măcar un utilaj expus, și comunicarea sa a intenționat să preia rolul de lider și să traseze direcțiile viitorului pentru industrie. Deși abordarea SCM a avut atât susținători, cât și critici, este clar că lumea se schimbă rapid sub ochii noștri, iar companiile trebuie să se adapteze noilor realități.

Inteligența artificială și producătorii asiatici cu costuri reduse au cea mai mare influență în modelarea peisajului industrial. Economiile cu poziții conservatoare vor avea cel mai mult de suferit în acest context. Este esențial ca toți actorii din industrie să găsească soluții inovatoare și să își adapteze strategiile pentru a rămâne competitivi pe piața globală.

În ciuda provocărilor, Xylexpo 2024 a oferit o platformă valoroasă pentru networking, încheierea de contracte și explorarea noilor tehnologii. Interesul puternic manifestat față de temele „Industry 5.0”, chiar dacă nu s-a concretizat pe deplin în comenzi din cauza lipsei reglementărilor de implementare în Italia, demonstrează potențialul de inovație al sectorului.

Privind spre viitor, organizatorii Xylexpo și-au luat angajamentul de a deschide noi orizonturi pentru evenimentul bienal, adaptându-se la realitățile în schimbare ale industriei. Rămâne de văzut cum va evolua acest important târg comercial și cum va răspunde la nevoile în continuă evoluție ale expozanților și vizitatorilor săi.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână