Deco&Design

Amestecuri de vechi și nou în doze moderate

Mobilierul vechi este apreciat pentru frumusețea lui, pentru măiestria și uneori pentru complexitatea cu care a fost realizat. Mai ales dacă s-au folosit metode, tehnici sau materiale care fie se folosesc mai puțin acum, fie nu se mai folosesc deloc. Iar unele lucruri vechi sunt chiar mai durabile decât cele noi. Probabil de aceea se spune despre o piesă remarcabilă de mobilier vechi că „e o bijuterie”.

old table

Dar nu numai pentru asta ci și pentru povestea care îl face special. O poveste de familie pe care vrem să o continuăm sau una care ne fascinează și din care vrem să facem parte.

chair_bhg
cu o doză decentă de simț estetic se pot obține combinații absolut fermecătoare
old desk misszeit
scaunul transparent pune în valoare și mai mult biroul vechi din lemn / sursa imagine: misszeit

Sunt obiecte pe care ni le dorim aproape datorită valorii lor sentimentale, dar în același timp suntem atrași de mobilierul nou, minimalist cu linii simple și extrem de funcțional.

old chair stadshem se 2
unele dintre cele mai reușite combinații sunt cele neforțate / sursa imagine: stadshem.se
old chairs_mechantdesign
un exemplu de scaune ajunse în casa potrivită / sursa imagine: mechantdesign

Combinațiile pot fi absolut încântătoare. O cameră în care sunt combinate piese din timpuri diferite are un farmec aparte. Dar pentru un efect uimitor trebuie așezate în așa fel încât să se completeze unele pe altele și să fie puse în valoare. Unele au valoare sentimentală și acest caracter personal dă farmec unic întregului spațiu. Altele sunt piese rare, valoroase, de colecție, menite să iasă în evidență și să fie admirate.

Sea Island Georgia_David Guilmet Design

Nu toate obiectele vechi merită schimbate și înlocuite cu altele noi ci doar cele degradate, stricate și demodate. Nu ar trebui aruncate lucrurile prețioase sau valoroase doar pentru că sunt vechi. Vechi nu înseamnă întotdeauna învechit ci din contră, sometimes old is gold.

old_oglinzi

Cum ar arăta un dormitor cu o podea veche de lemn, un candelabru vechi, un pat modern din fier forjat și un tablou modern? Spontaneitatea și manifestarea preferințelor vor creea confortul pe care îl căutați.

old-room fortheloveofahouse
sursa imagine: forloveofahouse
old masa stadshem se 2
sursa imagine: stadshem.se

Libertatea de a combina stiluri, materiale, culori, nou cu vechi este una dintre ideile de decorare folosită de designeri de interior. De cei care consideră că mixurile în doze moderate crează spațiile unice și interesante.

old oglinda stadshem se
o ramă veche se va evidenția foarte bine dacă încadrează o oglindă / sursa imagine: stadshem.se
old secretaire 2
sursa imagine: stadshem.se

Cu un simț artistic creativ, vechiul mai poate fi integrat și prin reutilizarea doar a anumitor părți dintr-un mobilier vechi. Pot fi puncte de plecare pentru realizarea unuia nou sau a altor elemente decorative. De cele mai multe ori se optează pentru o astfel de transformare când este vorba despre piese cu legătură sentimentală care nu mai sunt în bună stare, dar cărora dorim să le prelungim viața. De exemplu, de la o masă veche se poate păstra blatul din lemn și schimba structura de bază, unei uși vechi prin recondiționare i se poate păstra sau chiar deturna utilitatea inițială.

old-side

Un tablou modern poate avea o ramă veche recondiționată, unui scaun vechi i se poate schimba finisajul și tapițeria și tot așa ideile pot veni în funcție de inspirație. Sau v-ați gândit că un secretaire sau o vitrină nu se mai potrivesc în noul living room și că ar fi mult mai potrivite în baie pentru păstrarea prosoapelor și cosmeticelor sau că o comodă veche ar putea fi baza unui lavoar?

Bathroom Furniture belclairehouse
vitrina se potrivește atât de bine în baie de parcă pentru acest scop ar fi fost inventată / sursa imagine: belclairehouse
old_vtinteriors
sursa imagine: vtinteriors
old_dresser_houzz
sursa imagine: houzz

Chiar și o simplă relocare a mobilierului existent poate să schimbe starea de spirit și „aerul” încăperii. Așa că, dacă sunteți fericiții posesori ai unor astfel de „valori” autentice așezați-le acolo unde doriți să le aveți și dacă simțiți că se află în locul potrivit atunci ați făcut mix-ul perfect între nou și vechi.

 

 

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Frumos articolul! L-am citit cu placere la ceaiul de dimineata. Si mie imi place sa refolosesc rame vechi pentru fotografii noi. O zi frumoasa sa aveti!

  • Foarte frumos articolul, multumim si speram la cat mai multe si diverse pe aceasta tema, fiindca acest trend este in ascensiune in Romania. Prin acest stil de decorarare , poate reusim sa salvam atat cat a mai ramas din patrimoniul cultural romanesc, din mobilele vechi romanesti, integrate din nou in viata de zi cu zi. Pentru mine este spectacular

    • Mulțumesc mult pentru apreciere. Chiar este o abordare destul de răspândită printre tineri, iar combinațiile rezultate sunt interesante și surprinzătoare 🙂

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian