Diverse

Catedrala verde – un sanctuar viu pentru viitor

Lângă Bergamo, în nordul Italiei, la poalele muntelui Arera, crește de câțiva ani o…catedrală. Crește la propriu, deoarece în structura ei au fost cuprinși 42 de fagi care, în 20-25 de ani, for forma cu ramurile și frunzele lor pereții și acoperișul catedralei. Catedrala verde este opera artistului italian Giuliano Mauri.

catedrala verde

Giuliano Mauri, numit și țesătorul pădurii, a fost cunoscut pentru crearea de lucrări de „arhitectură naturală”. El a folosit ramuri, bucăți de lemn și alte materiale organice, pe care le-a împletit pentru a realiza opere naturale, efemere uneori din cauza materialelor din care erau făcute. Total îndrăgostit de lemn și natură, a început în 2009 construcția unei catedrale vii la baza muntelui Arera. În același an artistul moare, lucrarea fiind terminată de fiul și colaboratorii săi în 2010.

catedrala verde

Catedrala vegetală, catedrala copacilor sau catedrala verde, așa cum a mai fost ea denumită, reprezintă testamentul și moștenirea spirituală a artistului, un memorial pentru munca și viața sa. Ea va continua să crescă și să se formeze ca și când artistul ar fi încă acolo. Fagii plantați își vor uni ramurile și vor forma, în timp, pereții și acoperișul, în amintirea și spre nemurirea artistului.

catedrala verde

Cele 42 de coloane construite formează împreună o basilică cu 5 naosuri (nave). Stâlpi din brad, ramuri de castan și alun, au fost țesute împreună pentru a crea structuri de susținere pentru cei 42 de fagi care sunt plantați în interior. Toate aceste structuri reprezintă coloanele catedralei. Așa cum a fost plănuit, pe măsură ce fagii vor crește, structura din jurul lor va fi deteriorată, realizându-se o tranziție lină de la lucrarea omului la cea a naturii.

catedrala verde

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile catedralei vegetale iată căteva cifre. Au fost folosiți 1.800 de stâlpi de brad, 600 de castan, 6.000 de metri de ramuri de alun îmbinate împreună cu ajutorul cuielor, țintelor și a bucăților mici de lemn. Ocupă 650 de metri pătrați, având peste 30 m lungime si 27 lățime. Înălțimea variază între 5 și 25 m.

catedrala verde

Catedrala verde este una dintre cele mai impresionante structuri vegetale din lume. Dar nu este singura creată de artist. În 2001, în cadrul evenimentului Arte Sella, o expoziție de artă naturală ambientală, a fost realizată langă Trento, Italia, o alta impresionantă catedrală naturală.

catedrala verde

 

Nu uitati! În perioada 14-18 septembrie este BIFE SIM! Ne găsiți în Pavilionul Central, standul 304B. Vă așteptăm să stăm de vorbă despre pasiunea comună – lemnul.

Categorii

Abonează-te la newsletter