Bricolaj Tehnici de Finisare

Căldura excesivă vine cu probleme la finisare. Știi să le previi?

Peste tot aud despre temperaturile de foc ce sunt și vor mai fi zilele acestea. Căldura excesivă vine cu tot felul de probleme printre care și cele legate de vopsirea sau lăcuirea lemnului. Sunt fabrici mari, unde temperatura și umiditatea sunt controlate, dar marea majoritate a fabricilor și atelierelor sunt nevoite să lucreze fără a avea astfel de facilități. Iar acel „ne oprim când temperaturile sunt foarte mari” nu prea funcționează atunci când ai contracte cu termene pe care, dacă nu le respecți, poți primi penalizări. Și atunci, ce este de făcut? Urmează așadar un material despre  finisarea pe timp de vară.

Înainte de toate, vreau să atrag atenția celor care lucrează cu produse ce se diluaează cu derivați de petrol (white spirit-petrosin, benzine, motorine) asupra unui fenomen foarte periculos – autoaprinderea.  Este vorba despre unele ceruri, uleiuri sau baițuri, de vopsele și lacuri pe bază de solvent pentru exterior, care pot deveni periculoase în zilele însorite de vară. Dacă resturile de la folosire – cârpe murdare, bureți îmbibați, pensule, bidoane cu resturi, bucați de material întărit – sunt lăsate aruncate prin atelier și razele soarelui ajung la ele, se autoaprind. Fenomenul se numește autocombustie și este foarte periculos. După ce terminați de lucrat puneți toate resturile într-un bidon și turnați apă peste ele. Nu ignorați niciodată o cârpă cu care ați aplicat ceara. Poate deveni sursa unui incendiu.

sursa foto: wood-database.com

Problemele de finisare în condiții de temperatură și umiditate apar indiferent de natura materialelor cu care se lucrează. Într-adevar, atunci când produsele sunt pe bază de solvent, ele sunt mult mai mari, dar căldura și umiditatea excesive dăunează și produselor hidrodiluabile. Materialele de finisare sunt făcute să lucreze la temperaturi de 18-22 grd.C și umiditate 50-70%. În afara acestor intervale este posibil ca ele sa nu se mai comporte normal și așa apar problemele.

Cea mai mare problemă a acestei perioade este uscarea rapidă a materialelor. Consecința este gazarea peliculei atunci când aplicarea se face prin pulverizare. Pe suprafaţa lăcuită apar porţiuni albe, zgrunţuroase la atingere, din cauză că o parte dintre particulele de lac se usucă în aer și cad pe lacul prospăt aplicat prinzându-se de el. Cel mai simplu mod de a evita fenomenul este utilizarea unui diluant lent, formulat special pentru perioadele calde de vară, sau adăugarea în amestecul pregătit pentru pulverizare de 5-10% diluant retardant (în funcție de recomandările producătorului). Gazarea poate apărea și la produsele hidrodiluabile. E bine de știut că și pentru aceste materiale există diluanți speciali care încetinesc uscarea.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: popularwoodworking.com

Temperaturile ridicate duc la scaderea viscozității materialelor de finisare. Din acest motiv cantitatea de diluant adăugată va fi mai mică. Dacă veți respecta rețeta fără să verificați viscozitatea de aplicare cu o cupă viscozimetrică, veți avea surpriza unui material mult mai fluid și vă veți confrunta cu apariția scursurilor pe canturi. Când trebuie să aplicați materiale fluide este bine să o faceți în 2-3 reprize,  cu un timp de zvântare între ele de 10-15 min.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: yelp.com

Când folosiți materiale de tipul A+B (poliuretanice, acrilice cu întărire, poliesterice, etc) temperaturile ridicate pot duce la creșterea vitezei de reacție și la întărirea mai rapidă a produsului. Reducerea cantității de solvent adăugată nu mai este o soluție pentru că va accelera și mai mult uscarea. Se impune folosirea unui diluant retardant iar cantitatea de material pregătită trebuie să fie mai mică pentru a evita pierderile.

În cazul lacurilor cu luciu înalt, uscarea rapidă poate avea drept consecință apariția coajei de portocală și scăderea luciului. Timpul de întărire a peliculei la suprafață este prea scurt iar lacul nu are timp să se întindă foarte bine pentru a reflecta corect lumina. Folosirea diluanților de vară sau adăugarea de diluant retardant rezolvă problema.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: flooringtech.com.au

În zilele în care şi umiditate este foarte ridicată poate apărea fenomenul de albire a peliculei de lac, mai ales atunci când se lucrează cu lacuri nitrocelulozice. Tot diluantul este soluția. Pe lângă diluanții de vară sau retardanți, se mai poate folosi un diluant special formulat pentru aceste perioade, numit  „anticeață”. Fenomenul de albire poate apărea şi din cauza apei cu care s-a stropit pe jos în zilele foarte călduroase. Udarea pardoselilor din secțiile de finisare se practică pentru a atrage praful din atmosferă. Când este foarte cald apa se evaporă rapid iar umiditatea în zona de lucru crește.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: popularwoodworking.com

Apariția bulelelor pe suprafața pieselor finisate este un defect întâlnit frecvent în perioadele calde. Motivul este uscarea foarte rapidă a peliculei la suprafaţă – uscarea la praf, cum se mai numește. Diluantul rămas în pelicula de lac încercă să iasă împingând în stratul uscat și formând bule. Evitați apariția lor utilizând diluanți lenți, aplicând straturi mai subțiri și evitând uscarea în dreptul razelor soarelui.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: woodweb.com

Uneori, pe suprafața finisată cu produse pe solvent, pot apărea mici găuri ca înțepăturile de ac. Este din cauza apariției apei pe traseele de pulverizare. Din cauza umidităţii crescute compresoarele acumulează mai multă apă. Dacă nu este îndepărtată mai des iar traseele nu sunt prevăzute cu filtre, apa ajunge în aerul cu care se amestecă materialul la pulverizare și este transformată în picături foarte fine care apar pe suprafață ca înțepături. Se recomandă controlul foarte des al compresorului şi montarea de filtre performante pe trasee, până la pistol.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: doityourself.com

Un fenomen ce poate apărea în zilele calde si cu umiditate foarte ridicata este uscarea foarte lentă a produselor hidrodiluabile.  Fenomenul nu apare numai la produsele de finisare. În zilele calde de vară, străzile pot sta multă vreme ude după ploaie dacă nu adie puțin vântul. Se întâmplă pentru că moleculele de apă din atmosferă se așează deasupra străzii împiedicând apa să se evapore (presiune de vapori). Cu o pală de vânt acestea sunt îndepărtate, făcând loc stratului următor. La fel este și la lac. De aceea, în cazul produselor hidrodiluabile, mai importantă decât temperatura este ventilația.

finisarea pe timp de vară
sursa foto: photos.scripting.com

La final, câteva recomandări pentru ca aceasta vară caniculară să vă facă cât mai puține probleme:

  • finisați dimineața, când temperaturile nu au crescut foarte mult. Pregătiți atelierul de seara (curățat, măturat, udat), iar dimineața începeți direct să finisați;
  • evitați udatul pe jos în zilele cu umiditatea ridicată;
  • schimbați diluantul folosit în timpul iernii. Folosiți unul de vară;
  • uscați în zone separate, bine ventilate;
  • nu lăsați resturi de ceruri, uleiuri și diluanți tip petrosin prin atelier. Acoperiți-le întotdeauna cu apă.

Vă doresc să treceți cât mai ușor peste zilele caniculare.

finisarea pe timp de vară

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian