Panouri

Ce sunt panourile din lemn masiv și cum se obțin

Cei care lucrează cu lemnul masiv știu că îl pot găsi sub diverse forme: bușteni, cherestea, scânduri, grinzi (verticale sau orizontale) sau panouri. Există tendința de a crede că panourile din masiv (numite și covor de masiv) nu sunt lemn masiv. Dacă am considera a fi din lemn masiv numai mobila făcută din scânduri late, multă mobilă ar ieși din această categorie. Să luăm ca exemplu blatul din imaginea de mai jos. Considerați că nu este din lemn masiv? Dacă am merge pe această idee ar însemna că orice blat de masă care nu este dintr-o singură bucată de lemn nu este din lemn masiv. Totuși, câți copaci au diametrul atât de mare la tăiere încât să permită obținerea unui blat dintr-o singură „felie” de lemn? Cred că o descriere a modului de obținere a panourilor de masiv, avantajele și dezavantajele lor, ar ajuta la formarea unei imagini complete.

sursa foto: topworktop.co.uk

Panourile din lemn masiv se pot obține ca activitate secundară în fabricile de mobilă, ca o activitate de bricolaj, dar și ca activitate principală a unei fabrici. Se pot obține din diverse esențe lemnoase, chiar și din cele mai „prețioase” ca stejarul , fagul, paltinul, frasinul, cireșul sau nucul american.

Procesul de fabricație are următoarele etape:

  • debitarea bușteanului
  • uscarea cherestelei
  • debitarea cherestelei în elemente de o anumită lungime, lățime și grosime
  • eliminarea defectelor și a nodurilor
  • prelungirea elementelor mai mici
  • sortarea elementelor
  • aplicarea adezivului pe lungimea elementului
  • încleierea
  • calibrarea panoului obținut
panourile din masiv
sursa foto: benchmarxkitchen.co.uk

Uscarea cherestelei se face în uscătoare până când lemnul ajunge la echilibru și la un conținut în umiditate de 10+/-2%. Umiditatea mai mică sau mai mare poate duce în timp la defecte pentru că panoul se comportă la fel ca masivul fiind influențat de variația de umiditate din aer.

Debitarea cherestelei se face în elemente cu lungime, lățime și grosime prestabilită. Lungimea elementelor determină lungimea panoului si poate ajunge până la 5 m. Lățimea elementului va deveni grosimea panoului iar grosimea elementului va fi lățimea elementelor ce compun panoul. Dacă nu este foarte clar, va deveni imediat.🙂

Eliminarea defectelor și a nodurilor. Fiecărui element i se îndepărtează defectele sau nodurile astfel încât panoul rezultat sa fie mai rezistent, fără riscuri de crăpare sau curbare. Îndepărtarea nodurilor nu este obligatorie, obținânduse panouri de calitate inferioară sau pur și simplu estetice (lemn de pin sau molid).

Prelungirea elementelor. Prin îndepărtarea defectelor unele elemente rămân mai scurte decât standardul pentru panou. În acest caz se face îmbinarea în dinți, pe lungime, a mai multor elemente până se ajunge la lungimea dorită.

panourile din masiv
sursa foto: bucina-ddd.sk

Sortarea elementelor. Înainte ca elementele să fie lipite între ele se face o sortare alor conform unor criterii de bază:

  • tipul și culoarea lemnului,
  • cu îmbinare în dinți sau fără,
  • modelul panoului (cu noduri pe o parte, pe ambele părți, fără noduri, cu variații de culoare)

Cu elementele astfel selectate se fac panouri care sunt încadrate în diferite clase de calitate.

Aplicarea adezivului. În fabricile de panouri aplicarea adezivului se face mecanizat, cantitatea fiind foarte bine controlată pentru a nu avea probleme de dezlipire a elementelor. La o lipire corectă, indiferent de presiunea aplicată asupra liniei de lipire, ea nu va ceda, lemnul fiind cel care va ceda primul. Dacă desfacerea are loc in linia de lipire înseamnă că nu a fost suficient adeziv sau nu a fost bine absorbit în lemn.

panourile din masiv
sursa foto: finewoodworking.com

Aplicarea adezivului se face pe lungime (pe muchia lungă), pe partea pe care se vede îmbinarea în dinți, ea ramânând vizibilă numai pe muchia panoului.

Încleierea. Elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unele peste altele în prese până se ajunge la lățimea cerută a panoului. Sunt strânse apoi in prese și încleiate la rece. Presele pot fi cu strângere manuală sau pneumatică si pot fi de diverse dimensiuni.

panourile din masiv
sursa foto: thechronicalherald.ca
panourile din masiv
sursa foto: shoptoolsviews.com

Calibrarea. După timpul necesar lipirii elementelor, panourile sunt scoase din prese și calibrate. Prin calibrare se îndepărtează surplusul de adeziv, dar și un strat subțire de lemn astfel încât panoul să devină perfect plan iar eventualele pătări de suprafață să fie îndepărtate.

La final panourile sunt ambalate avându-se în vedere comportamentul lemnului la temperatură și umiditate.

Principalele avantaje ale panourilor de masiv sunt:

  • stabilitate foarte bună. Prin tăierea în elemente mai mici sunt îndepărtate tensiunile specifice lemnului masiv astfel încât se elimină riscul de crăpare sau curbare;
  • dimensiuni mari ceea ce permite croirea unor elemente cu dimensiuni mari (blaturi de masă, blaturi pentru bucătării);
  • eliminarea defectelor.

La dezavantaje putem nota:

  • discontinuitatea desenului lemnului,
  • probleme de neuniformitate la colorare ce pot apărea din cauza absorbției diferite.

Panourile se pot finisa cu ulei, ceară sau lacuri și vopsele, la fel ca lemnul masiv. Așa cum am menționat, la colorare pot apărea probleme de pătări care însă pot fi rezolvate folosind materiale de colorare cu absorbție controlată.

panourile din masiv
sursa foto: youtube.com

Cred că acum este clar că panourile de masiv nu pot fi comparate cu cele de PAL sau MDF. La PAL și MDF este vorba despre așchii, respectiv fibră de lemn (lemn din care s-a îndepărtat parțial lignina) și rumeguș de lemn, amestecate cu adeziv și presate la cald, pe când panourile de masiv sunt bucăți de cherestea îmbinate la rece. Adezivul folosit la panourile de masiv este diferit de cel de la PAL și MDF, de aici și lipsa problemelor legate de emisia de formaldehidă.

Din păcate, faptul că este făcut din bucăți de cherestea fac ca panoul de masiv să fie tratat de multe ori ca un produs inferior. Sunt persoane tentate să aleagă un blat de PAL furniruit în defavoarea unuia de masiv, numai pentru că desenul este mai vizibil și are continuitate. Și ceva mă face să cred că sunt puțini cei tentați să considere inferior un blat ca cel de mai jos, cu toate că bucățile din care a fost făcut sunt mai mici decât cele folosite la un blat de masiv.

panourile din masiv
sursa foto: puretreeworktops.co.uk

Panoul de masiv este considerat lemn masiv chiar dacă nu este scândură sau grindă și asta peste tot în lume. Mobila, blaturile de bucătărie sau treptele scărilor vor arăta foarte bine făcute din panou de masiv, iar atunci când va fi tăiat pentru a se potrivi locului ales veti simți cu siguranță mirosul specific lemnului.

panourile din masiv
sursa foto: gumtree.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bună ziua,

    Va rog să-mi dați un sfat referitor la o podea din panouri de lemn masiv, 600x2000x16. Ma gândeam dacă nu se poate face podeaua din astfel de panouri, lipite cu adeziv pe o sapa. Sunt cumva tensiuni, se crapă, se curbează? Suprafața ar fi de 4×5 m, deci cam 20mp.

    Va mulțumesc.

    • Buna seara,
      Panourile din lemn masiv sunt foarte stabile si nici nu se curbeaza pentru ca, prin debitare in elemente mici se elimina tensiunile. Nu exista nici riscul sa apara crapaturile pentru ca defectele sunt eliminate la debitare.Nu cred ca vor aparea probleme in timp daca faceti podeaua cu astfel de panouri.
      Toate cele bune!

  • Buna dimineata!
    As dori sa va pun trei intrebari, daca mai este activ siteul.
    Panoul de masiv din molid este mai usor sau mai greu, comparativ cu cel din pal, la aceeasi marime, bineinteles?
    Ca si pret, in general, este mai scump fata de pal?
    In aceste panouri se poate freza, ca in mdf, de ex?
    Va multumesc f mult!

    • Buna dimineata!
      1. Este mai usor.
      2. Ar trebui sa fie mai scump.
      3. Se poate freza ca in mdf. La prelucrari mecanice se comporta ca o bucata de lemn masiv, fiind insa mai stabil.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
      Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • […] Case din grinzi lamelare. Un mare avantaj al acestor case este că oferă nenumărate posibilități de îmbinare. Grinzile stratificate (glulam) cum mai sunt denumite, sunt foarte rezistente și elastice. Se realizează prin lipirea mai multor straturi de lemn, în lungul fibrei. Lemnul folosit la formarea grinzilor este lipsit de defecte. Înainte de a fi lipit, i se îndepărtează toate defectele și îmbinat pentru a forma elemente lungi, chiar foarte lungi. Principiul este asemănător obținerii panourilor din lemn. […]

  • Pentru asamblarea elementelor din lemn masiv in scopul obtinerii de panouri ,se impun anumite conditii,printre care cea mai importanta este cea care tine cont ca fetele elementelor masive in contact sa fie pe aceeasi directia structurala. Adica sectiunea radiala cu cea radiala,cea tangentiala cu cea tangentiala si cea semitangentiala cu cea semitangentiala. Daca nu exista rezolvare se accepta semitangentiala cu tangentiala si semitangentiala cu radiala,dar nu se admite tangentiala cu radiala ! Astfel, directia tensiunilor maxime de contragere sunt orientate in acelasi sens cu ambele masive incleiate ! In nici un caz „Elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unele peste altele în prese până se ajunge la lățimea cerută a panoului.”

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână