Fabricare case din lemn Izolarea casei Prezentare case din lemn

Familia Iosif construiește o casă pasivă pe structură de lemn lângă lacul Pantelimon

Ion Iosif este reprezentarea exactă a celor care construiesc acum în România case pasive pe structură de lemn. Este foarte bine informat, documentat, a urmărit pe net zeci de filme legate de metode de construire, de materiale, de experiența beneficiarilor ce locuiesc de ani de zile în astfel de case. Citește tot ce apare legat de casele pasive din lemn, absoarbe informațiile ca un burete și dacă vrei să-i vinzi ceva, trebuie să-l convingi că merită. Pune întrebări, ascultă cu atenție și reține tot ce-i spui. Discută ca un profesionist despre orice subiect legat de casă, știe tot și urmărește zi de zi evoluția lucrărilor la noua sa casă. Un adevărat șef de șantier. Despre experiența lui și despre casa pasivă pe structură de lemn pe care Litarh o construiește în comuna Pantelimon, lângă lac, va fi vorba în noua serie a Drumului spre casă al cărui prim episod îl puteți vedea la finalul articolului. Pentru cei care intenționează să construiască case eficiente energetic pe structură de lemn va fi cu siguranță o sursa importantă de informații.

Decizia de a construi o casă pasivă

Familia Iosif locuiește acum în București, într-un apartament de 3 camere într-un bloc din cartierul 23 August. Împreună au decis că e momentul să investească în viitor construind o casă eficientă energetic care să aibă costuri de întreținere foarte mici. Sunt conștienți că opțiunea de a construi o casă pasivă înseamnă costuri mai ridicate decât cele ale unei case normale, dar știu că ele vor fi recuperate în timp. Au ales comuna Pantelimon de lângă București pentru a nu se îndepărta foarte mult de locurile pe care le știu foarte bine. Cartierul 23 August, cel în care a copilărit Ion, este practic pe partea opusă a lacului. Le place zona, apropierea de lac, vecinătățile și zona de pădure care nu este foarte departe.

Ion a fost cel care a vrut de la început o casă pasivă. Este o fire tehnică și s-a documentat foarte mult. Ideea i-a venit de la casa Buhnici după care, cu fiecare film văzut, era și mai convins că este cea mai bună alegere. Cum nu și-a dorit niciodată o casă clasică din beton sau cărămidă, a mers inițial pe ideea de structură metalică. Discuțiile cu arhitecta – Raluca Munteanu – au fost cele care l-au determinat să aleagă structură de lemn. A preferat structura timber frame, iar după studierea ofertelor primite de la mai mulți producători, au decis să construiască cu Litarh.

Casa va fi pe două niveluri, parter și mansardă, cu biroul, livingul și bucătăria la parter și trei dormitoare și două băi la mansardă. Nu și-au dorit ceva foarte mare, cu camere multe și mari, ci o casă care să fie ușor de întreținut, să nu devină în timp o povară. Spațiul este folosit la maximum astfel că în cei 236 m² distribuiți pe cele două nivele se află și spațiile de depozitare, camera tehnică și garajul.

Prima etapă – fundația

Primul episod prezintă planul casei și modul cum s-a făcut fundația. Este bine cunoscut faptul că fundațiile caselor pe structură de lemn sunt de obicei mai simplu de realizat și mai ieftine datorită faptului că o casă pe timberframe este mai ușoară. În cazul acesta fundația a fost însă o adevărată provocare din cauza terenului. La studiul geodezic s-au descoperit, sub stratul de pământ de un metru, straturi de dărâmături depozitate aici după cutremurul din 1977 și gunoi menajer. Asta a însemnat excavare pentru a îndepărta gunoiul și realizarea unui teren solid și compact pentru turnarea fundației. Toate etapele le detaliază Ion în acest prim episod.

Veți vedea în episoadele următoare ridicarea casei, montarea izolației, montarea ferestrelor, testul de etanșeitate, montarea încălzirii în pardoseala, realizarea ventilației mecanice și alte astfel de subiecte pe care le vom documenta pe măsură ce lucrările avansează. Vom fi acolo și la sfârșitul anului când familia Iosif intenționează să se mute în noua casă.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian