Furniruirea manuala este un mod prin care poate fi reparată o piesă de mobilier sau poate fi crescută valoarea uneia făcută din panouri derivate din lemn sau chiar din lemn, dar dintr-o specie mai puțin valoroasă. Subiectul a venit tot de la voi, cei interesați de temele prezentate în revistă. De data aceasta intrebarea era despre furniruirea manuală și despre adezivii ce pot fi folosiți. Am promis că voi dezvolta subiectul și așa a rezultat articolul de mai jos.
Furniruirea, soluția relativ simplă pentru a crește valoarea mobilierului
Furnirul, la fel ca și finisajul, poate fi folosit pentru a crește valoarea unei piese de mobilier. Nu este greu de înțeles cât este de schimbat în bine un mobilier din PAL, MDF sau placaj care are aplicat furnir. Marea majoritate a celor care cumpără mobilă nu pot face diferența între mobila din masiv și cea furniruită. Iar daca mobila, în loc să fie căntuită este bordurată, foarte puțini vor fi cei care vor vedea diferența dintre desenul furnirului și cel al bordurii de masiv, fiind convinși ca mobila este din masiv. Spun asta tocmai pentru a înțelege cât de importantă este o furniruire bine făcută.
Surprinzătoare, la prima vedere, este furniruirea masivului. De ce să furniruiești o mobilă din masiv care, prin definiție, este mai valoroasă decât una furniruită? Pentru a-i crește valoarea. Folosind furnir dintr-o esență superioară (nuc, mahon, stejar) sau cu anumite efecte (paltin măzărat, rădăcină de nuc, intarsie) mobila va fi înnobilată. Dar nu este singurul motiv. Lemnul masiv are greutate diferită în funcție de cât este de dens. Nucul, stejarul sunt lemne mult mai grele comparativ cu teiul sau plopul, de exemplu. Mobila din tei sau plop furniruită cu nuc va arăta ca o mobilă de nuc, fiind însă mult mai ușoară. Dacă la o noptieră sau un dulăpior greutatea nu este atât de importantă, la o masă lungă de 4 m sau de un dulap cu 5 uși diferența va fi semnificativă.
Masivul se furniruiește și pentru a fi finisat mai ușor. Un lemn afânat, așa cum este plopul, se pătează mai ușor. Furniruit cu stejar sau cireș va fi mult mai ușor de finisat iar rezultatul va fi mai bun.
Furniruirea ca proiect de bricolaj
Furniruirea manuala se face, de exemplu, pentru a repara o piesă veche de mobilier. În timp, adezivul cu care a fost lipit furnirul îmbătrânește și apar dezlipiri. El poate fi lipit la loc sau, dacă se rupe, poate fi reparat folosind o bucată mică de furnir. Uneori însă suprafața este atât de deteriorată încât furnirul trebuie înlocuit total.
Folosind furniruirea manuala se pot înfrumuseța unele obiecte. Un material folosit mult în proiectele de bricolaj este placajul. Cu ajutorul lui se pot face mici cutii de bijuterii, dar și polițe, rafturi sau chiar dulapuri. Pentru un aspect mai plăcut toate aceste obiecte pot fi furniruite.
Dar cum să faci acest lucru pentru a obține suprafețe frumoase, fără umflături sau defecte? Furniruirea industrială se face în prese speciale iar sub furnir nu rămân bule de aer care să strice aspectul. Foile de furnir sunt prinse cu fir special (fir fuzibil) care le ține împreună și astfel nu apar defecte (fuguri – depărtarea la presare a foilor de furnir lăsând parțial descoperit suportul).
Când lucrezi acasă sau în atelier nu ai la îndemână dotările din fabrici și trebuie găsite soluții cât mai simple. Cea mai simplă „presă la cald” folosită pentru proiectele DIY este fierul de calcat. Este folosit pentru aplicarea canturilor, dar și pentru a repara furnirul stricat la un colț de masă.
Când piesele pe care vreți să le furniruiți sunt mai mari sau mai complicate iar furniuirea se face „la rece” (adezivul nu are nevoie de temperatură ridicată pentru a se întări) atunci aveți nevoie de :
- trafaleți pentru aplicarea adezivului și pentru presarea furnirului pe suport (îndepărtarea bulelor de aer);
- adeziv pentru lemn (tip aracet), D1 sau D2 dacă obiectul va sta la interior în medii ferite de umezeală, D3 sau D4 pentru obiectele din medii cu risc de umiditate (baie, bucătărie) sau cele folosite la exterior;
- cleme pentru prinderea furnirului până la întărirea adezivului;
- cutter pentru tăierea furnirului și îndreptarea marginilor.
Recomandări pentru furniruirea reușită a unui panou
Foile de furnir pe care le veți cumpăra din magazinele specializate nu sunt foarte late și se vând în pachete. Când furniruiți o piesă mare va trebui ca mai întâi să „construiți” o foaie de furnir de dimensiunea panoului. Foile în pachet sunt în ordinea în care au fost tăiate în fabrică, adică provin din aceeași bucată de lemn. Punându-le una după alta se va obține un desen secvențional. Dacă le veți pune tot una după alta, dar una pe față si alta pe dos, fiecare foaie va fi urmată de imaginea ei în oglindă.
Pentru a construi foaia de dimensiunile panoului furnirul este tăiat la dimensiuni, pus foaie lângă foaie și lipit cu scotch de hârtie. După furniruire acesta va putea fi îndepărtat cu ușurință. Dacă foile nu se potrivesc perfect pe lungime și rămân goluri între ele, trebuie îndreptate cu cutterul.
Pentru a urmări desenul furnirului este foarte important să nu încurcați foile. De aceea se recomandă ca înainte de decupare să fie numerotate. Numerele se vor scrie în 3 locuri pe aceeași foaie (sus, jos și la mijloc). Astfel, dacă rămân bucăți după tăiere, ele vor putea fi folosite pentru alte proiecte.
După ce foaia de furnir a fost construită se aplică adezivul. Recomandat este adezivul tip aracet, dar pot fi folosiți și alții (poliuretanic, epoxidic). În cazul dispersiilor de poliacetat de vinil (tip aracet) însă timpul de priză este mai mare și dă timp pentru așezarea perfectă a furnirului pe panou. Adezivul tip prenadez nu este recomandat deoarece este necesar un timp de evaporarare a solventului (fază deschisă), după care reacția este destul de rapidă și pot apărea defecte. În plus, prenadezul este un adeziv pe bază de compuși de clor care au fost interziși de ceva vreme în CE.
Adezivul se aplică uniform, cu un trafalet, pe partea fără scotch de hârtie. Este apoi pus pe panou iar bulele de aer sunt scoase tot cu ajutorul unui trafalet, curat de această dată, care este plimbat pe toată suprafața. Se pune apoi un panou drept deasupra, pe post de presă și totul este prins în cleme până la întărirea adezivului (min.o oră sau cât recomandă producătorul). În țări precum SUA, Canada, am văzut că există pungi de vacuum pentru a lipi perfect furnirul de panou și a elimina bulele. Sunt exact ca cele folosite pentru alimente sau pentru a depozita hainele. Am căutat și la noi, dar n-am gasit.
Înainte de a folosi adezivul asigurați-vă ca reacționează la rece. Sunt și adezivi care reacționează la cald. În cazul adezivilor recomandați (tip aracet), creșterea temperaturii scade timpul necesar întăririi. De aceea în unele cazuri se foloseste fierul de călcat pentru lipire. Fierul de călcat nu trebuie să fie fierbinte ci numai cald. În cazul în care se folosesc adezivi termofuzibil atunci este necesară o temperatură mai ridicată. În acest caz este bine ca lemnul să fie protejat cu o cârpă.
Dupa ce adezivul s-a întărit se scot clemele, se îndepărteaza panoul folosit drept presă și scotch-ul de hârtie. Suprafața este șlefuită în alb și pregătită pentru finisare. Panoul poate fi furniruit în același mod pe ambele fețe.
Furniruirea manuala nu este o operațiune simplă și are nevoie de foarte multă răbdare. Dar dacă veți reuși să furniruiți singuri un panou pe care apoi să-l finisați satisfacția va fi foarte mare. Vă spun din proprie experiență. Succes!
Buna seara. Se poate pune furnir si pe cant? Astfel incat sa se obtina un finisaj continuu intre fata si cantul placii. De ex la o usa. Multumesc
Buna ziua.
Da, se poate. Exista cant din furnir. Chiar si blind – un furnir mai gros care se lipeste pe cand si da senzatia ca usa este facuta din lemn masiv.
Foarte importanta este imbinarea dintre fata si cant pentru a obtine finisaj continuu.Trebuie imbinare perfecta la 45 grd si chituire pentru a va asigura ca va iesi perfect. Dupa chituire se slefuireste bine surplusul de chit pentru a ajunge la nivel cu suprafata si a netezi. Se desprafuieste si se aplica finisajul.
Toate cele bune!
Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
Va multumim!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Buna ziua,
Ma numesc Marcel si va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a repara blatul de bucatarie din foto. Am incercat cu fierul de calcat , dar marginile furnirului au ramas tari si nu s-au asezat pt a se lipi.
Adezivul nu patrunde printre crapaturi sub firnir. Am pus si greutati deasupra , dar acum arata asa cum se vede in foto att.
Va rog sa-mi spuneti ce adeziv sa folosasc si cum sa procedez in continuare. Va multumesc f mult.
PS Nu stiu sa inserez foto .
Ar trebui trimisa pe adresa de e-mail
Buna seara.
Trimiteti va rog fotografia pe adresa mihaela.radu@cesbrands.ro. Am sa va raspund dupa ce vad despre ce este vorba.
Toate cele bune!
Stimata doamna,
Articolul este fein dar eu as dori sa indepartez furnirul de pe picioarele unei mese.
Exista o soluti chimica de indepartare ?
Va multumesc
Buna ziua!
Adezivii moderni sunt destul de greu de atacat iar cea mai simpla metoda de indepartare a furnirului vechi ramane tot apa si aburul. Daca nu cedeaza asa sau la diluanti sau acetona, este foarte dificil de gasit o substanta chimica care sa atace adezivul cu care sa se lucreze cat de cat in siguranta.
Umezeala si caldura ataca adezivii vechi sau pe cei obisnuiti, fara catalizare. Avand in vedere ca este vorba despre o masa, nu despre mobilier de baie sau bucatarie, cred ca nu au fost folosite produse speciale pentru incleiere.
Ar trebui sa puneti pe suprafata furniruita un prosop umed si sa-l calcati cu fierul de calcat cu abur. Insistati cu fierul pentru ca aburul sa patrunda pana sub furnir. Daca exista o zona unde furnirul este dezlipit, incepeti de acolo. Aburul va ajunge mai repede in interior si va inmuia adezivul. Daca nu exista o astfel de zona, cautati o margine sau o zona de imbinare.
Daca ce furnirul s-a umflat putin bagati sub el un spaclu subtire sau o lama lata si subtire de cutit. Avansati usor continuand cu aburul si tragand de partea dezlipita.
Daca furnirul este desfacut deja intr-o parte puteti incerca sa pulverizati in acea zona, sub partea dezlipita, un amestec de apa si otet 1:1 sau acetona/diluant. Metoda este valabila pentru adezivii mai puternici care nu cedeaza la apa si abur.
Uneori, mai ales la mobila retailerilor internationali gen IKEA sau KIKA, adezivii folositi sunt foarte greu de atacat. In acest caz poate este mai simplu sa indepartati stratul de finisaj si sa aplicati noul furnir peste cel vechi, reparat in prealabil acolo unde exista smulgeri.
Toate cele bune!
Puteți afla mai multe despre subiectele preferate și din revistele tipărite. Încă vă puteți abona pentru a primi revistele apărute în 2019 accesând link-ul de mai jos.
Vă mulțumim!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/