Mașini și Scule

Diferența dintre un circular vertical și unul orizontal cu masă

Care este diferența dintre un circular vertical și unul orizontal cu masă? Este întrebarea pe care am primit-o în urmă cu câteva zile de la un cititor al revistei din Sânnicolau Mare. Încă de la început mi s-a părut un foarte bun subiect de articol. Cred că este bine de știut care sunt avantajele și dezavantajele celor două tipuri de circulare și cum trebuie făcută alegerea pentru a avea maximum de avantaje. Despre circularul orizontal cu masa am mai vorbit în paginile revistei așa că voi începe cu cel vertical. Așadar, care sunt caracteristicile unui circular vertical și când este bine să-l alegem.

Circularul de perete

Pe lângă lipsa mâinii de lucru, lipsa spațiului este a doua mare problemă din fabrici și ateliere. De aceea un circular vertical, de perete cum mai este denumit, poate fi un mod de a economisi spațiu și a realiza tăieri de panouri mari într-un spațiu redus.

Circularul vertical are 3 părți componente:

  • o ramă sau un perete vertical pe care se sprijină panoul (pachetul de panouri) ce trebuie tăiat;
  • rigla fixă sau mobilă pe care se miscă capul de tăiere;
  • capul de tăiere.

La modele industriale se adaugă sistemul de exhaustare și tot ce înseamnă acționarea automatizată și optimizarea tăierii plăcii.

Rama trebuie să fie robustă și dintr-0 singură bucată, adică fără suduri sau îmbinări care ar putea reduce rezistența. Este piesa care susține panourile ce trebuie tăiate și trebuie să fie foarte robustă. Pentru a avea stabilitate rama trebuie să aibă o înclinație față de verticală de cel puțin 5º. De asemenea, trebuie să aibă o poliță orizontală la bază, de cel puțin 10 cm, care să susțină panoul.

Rigla este bara orizontală pe care se mișcă liber capul tăietor. Este asemănătoare riglei circularului cu masă (fence, în engleză) cu ajutorul căreia se fac tăieri drepte, paralele. Rigla poate fi fixă și este mutată manual de un operator pentru a face tăierile necesare sau mobilă și în acest caz tăierile sunt automatizate.

Capul de tăiere este circularul în sine, adică lama tăietoare care face secțiunile. El se poate mișca (se rotește la 90º) astfel încât să poată face tăieri atât pe verticală cât și pe orizontală.

Există circulare verticale tip hobby, de dimensiuni mici și circulare industriale de foarte mari dimensiuni, unde tăierile se fac numai automatizat.

circular vertical
sursa foto: haco.com
circular vertical
sursa foto: daltonswadkin.com
Avantajele unui circular vertical

Așa cum am văzut, principalul avantaj al circularului vertical este economia de spațiu. Are capacitatea să taie cu usurință plăci mari de PAL, placaj, MDF și chiar pachete de astfel de plăci. Este un utilaj foarte potrivit pentru magazinele care vând plăci de diferite dimensiuni sau atelierele care fac mobilier simplu din placi mai mari de PAL.

Utilajul și plăcile de tăiat sunt ușor de manevrat și acesta este un alt avantaj al lui. Viteza de lucru este mare și poate lucra la aceasta viteză fără riscuri. Bineînțeles că având o lamă tăietoare există riscuri dacă utilizarea lui nu este făcuta conform instrucțiunilor și respectând regulile de siguranță. Dar riscurile sunt mai mici pentru că funcționarea este mai sigură.

Odată așezate pe ramă sau pe panou plăcile pot fi tăiate de o singură persoană. Există programe care optimizează tăierile astfel încât pierderile să fie minime. În cazul în care aceste tăieri se fac automat operatorul doar supraveghează procesul, debitările făcându-se fără intervenția lui.

circular vertical
sursa foto: daltonswadkin.com
Dezavantajele circularului de perete

Circularul de perete face doar tăieri la 90º, verticale și orizontale. Dacă este nevoie de tăieri la unghi atunci trebuie să se apeleze la un circular cu masă.

Pe acest utilaj se pot face doar tăieri de piese mai mari. Este mai greu, de exemplu să se taie fețe de sertare sau mici polițe. Specialiștii spun că cele mai mici panouri tăiate ar trebui să fie 300 x 300 mm. Se pot tăia și mai mici, dar în acest caz panoul ce urmează a fi tăiat trebuie să se sprijine pe un panou mai mare care să-i dea stabilitate.

Tăierile nu sunt foarte curate, nu au muchiile perfecte. Sunt și utilaje performante, foarte stabile, care fac tăieri de calitate, dar ele au costuri pe masura.

circular vertical
sursa foto: daltonswadkin.com
Când alegi un circular vertical și când unul orizontal cu masă

Fiecare dintre aceste două circulare are rostul și rolul lui. Ideal ar fi să le poți avea pe amândouț, pentru a face atât tăieri din pachetul mare de panouri cât și tăieri de finețe pentru mobilier. Dar dacă nu există aceasta posibilitate, atunci alegerea trebuie făcută în funcție de profilul producției.

Circularul vertical este potrivit pentru formatizare, dar mai puțin potrivit pentru tăieri „de finețe” legate de producția de mobilier. Pe un astfel de circular nu pot fi făcute tăieri la unghi și nici tăiere foarte precise, foarte curate. Dar este foarte potrivit pentru a formatiza plăcile de PAL atunci când spațiul este o problemă.

Așa că, dacă ave,i un magazin care vinde plăci de diferite dimensiuni și/sau spațiul este o problemă, aveți nevoie de un circular vertical. Iar dacă faceți mobilă atunci trebuie să aveți un circular cu masă. Sau cel puțin, pe el trebuie să-l cumpărați mai întâi.

circular vertical
circular cu masa: toolguyd.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Aveti dreptate,pentru un atelier de mobila cum îmi doresc eu,am nevoie de cel vertical din cauza spatiului si de unul orizontal pentru piesele mici iar pentru inceput am sa-l cumpar pe cel mic.Va multumesc pentru articol.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian