Evenimente Mașini și Scule

Noutăți la Ligna – AKRON 1100 de la Biesse

O altă noutate pe care Biesse intenționează să o prezinte la Ligna, alături de conceptul AUTOMACTION, este mașina de căntuit AKRON 1100, un utilaj care aduce tehnologii de ultimă generație la nivelul micilor ateliere. Ligna, întâlnirea bienală a profesioniștilor din domeniul forestier și al industriei lemnului, se va desfășura între 27 și 31 mai, la Hanovra în Germania. Târgul este impresionant de fiecare dată, fiind o adevărată desfașurare de forțe, unde firmele din domeniu își prezintă cele mai noi produse, tehnologii sau concepte. Cu siguranță va fi la fel și anul acesta. Focalizarea va fi pe cele mai noi tehnologii în domeniu, pe soluții digitalizate, automatizate, pe platforme IoT sau sisteme interconectate. O ocazie excelentă pentru Biesse să-și prezinte conceptul și cele mai noi utilaje.

Operația de căntuire

Mașina de căntuit este un utilaj important în fabricile și atelierele unde se prelucrează panouri derivate din lemn. Panourile mari se taie pentru a obține părți componente de mobilier, dar în  urma acestor debitări interiorul plăcilor devine vizibil. Pe lângă aspectul neplăcut, există și riscul ca prin acele zone să intre umiditatea sau să se emane compuși din interiorul plăcii care sunt dintre cei mai neplăcuți (formaldehida). Toate aceste probleme se rezolvă prin aplicarea unei benzi de lățimea panoului, bandă cunoscută sub numele de cant. Cantul poate fi din PVC, ABS, acrilic, melamină, furnir sau lemn. În trecut, toată această operațiune se făcea manual, iar rezultatele nu erau întotdeauna cele mai bune. Se folosea un adeziv care lipea la cald, iar pentru presare și sursă de căldură se apela de multe ori la fierul de călcat.

Acum însă, când piața se confruntă cu un număr tot mai mare de comenzi, standarde din ce în ce mai ridicate, termene de livrare scurte și design tot mai sofisticat, producătorii de utilaje trebuie să dea răspunsuri tehnologice cât mai potrivite, adaptate fiecărui stil de lucru și dimensiunilor fiecărei afaceri. Este ceea ce face Biesse, adaptând continuu produsele sale la cerințele pieței și aducând tehnologiile cele mai performante și la nivel de atelier.

Tehnologii de ultimă generație folosite de Biesse pe mașinile de căntuit

Oferta Biesse în domeniul mașinilor de căntuit este diversă și adaptată fiecaruit tip de producție. Departamentul de Cercetare – Dezvoltare al firmei dezvoltă continuu sisteme moderne care ușurează munca și cresc calitatea produsului finit. Iată câteva dintre sistemele ce pot fi descoperite pe mașinile de căntuit Biesse:

Air Force System – un sistem prin care se obține o calitate foarte bună a lipirii, cu muchii invizibile, rezistență foarte bună în timp și la umiditate. Sistemul se bazează pe principiul convecției. Cu ajutorul unui flux de aer cald comprimat cantul este lipit perfect pe panou, linia de lipire între cant și fața panoului fiind invizibilă. Acest lucru face panoul foarte rezistent la apă, ceea ce este o mare calitate pentru panourile derivate din lemn.

mașina de căntuit
cantuire cu air force system

Sistemul de prefrezare – dotat cu 2 motoare, este programat încât prelucrarea să fie perfectă și executată în cel mai scurt timp. Programarea face ca procesul să se desfășoare automat, cu maximă precizie.

Sistemul End Trimmer – sistem de ajustare finală de mare finețe, recomandat mai ales pentru suprafețele delicate cu luciu înalt. Tăierea și ajustarea finală a cantului este făcută cu ajutorul unui sistem care copiază perfect marginile astfel încât nu pot fi frecate sau răzuite. Tăierea este foarte fină, distanța dintre cant și panou fiind minimă (cea mai mică de pe piață).

AKRON 1100, cea mai mică și mai performantă mașină de căntuit din segmentul ei de pe piață

AKRON este o serie de mașini de căntuit foarte adaptabile și ușor de folosit. Predecesoarele lui Akron 1100 sunt Akron 1300 și Akron 1400. Fiecare dintre acestea are propria serie care, pornind de la dotări de bază, poate fi configurată în multiple variante astfel încât mașina să se adapteze modului de lucru din fabrică, tipului de producție și spațiului existent.

AKRON 1100 este cea mai mică mașină de căntuit cu bandă în lungime, singura de acest fel de pe piață. Este simplă și compactă, ușor și intuitiv de folosit, iar rezultatele obținute cu ajutorul ei sunt foarte bune. La fabricarea ei s-au folosit aceleași tehnologii ca pentru mașinile destinate fabricilor mari. Astfel, tehnologia performantă devine accesibilă și celor cu ateliere mici sau celor aflați la început de drum în fabricarea mobilei din panouri derivate de lemn. Este o cale sigură pentru a fi mult mai eficienți și pentru a crește simțitor calitatea produselor.

Mașina de căntuit are componente cu nivel ridicat de calitate, electromandrine din gama Rotax, fabricate de liderul mondial HSD, rezervor de adeziv ce poate fi scos și reumplut, este rigidă și sigură. Este simplu de folosit datorită soluțiilor tehnice create special pentru a simplifica munca de zi cu zi.

Toată activitatea poate fi monitorizată cu ajutorul panoului de control Smart Touch de 7 inch, pe care parametri de producție sunt mereu disponibili. Platforma de lucru SOPHIA informează operatorul când trebuie înlocuite anumite piese sau când este nevoie de activități de întreținere a utilajului.

Pentru mai multe informații tehnice puteți accesa site-ul Accesoria-Echipamente. Eu am introdus adresa de email în câmpul de sub „Specificații Tehnice” și am primit automat, pe email, broșura de prezentare a utilajului.

mașina de căntuit

Dacă vreți să vedeți cele mai noi tehnologii în domeniul prelucrării lemnului nu ezitați să vă programați o vizită la Hanovra în perioada 27-31 mai.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian