Mașini și Scule Oferte speciale prelucrare lemn Utilaje Producție Mobilier

Cu promoții la CNC-uri și software-uri de proiectare mobilier, NIKA Utilaje celebrează 10 ani de Industrie 4.0

Telefoane inteligente, informații stocate în cloud, internet de mare viteza – totul pare normal și nu mai putem concepe traiul de zi cu zi fără ele. În domeniul prelucrării lemnului, același nivel de performanță înseamnă CNC-uri, soft-uri performante, brațe robotice, interconectare. Suntem contemporani cu o dezvoltare industrială impresionantă. Schimbările sunt atât de mari și rapide încât sunt echivalente cu cele aduse de o revoluție. Este de fapt al patrulea nivel al unei revoluții începute cu sute de ani în urmă. Revoluția industrială nivel 4, începută în urmă cu 10 ani, a adus în fabrici CNC-uri și software-uri de proiectare, a transformat ireversibil modul de a face producție. Această perioadă în care prelucrarea lemnului s-a reinventat cu ajutorul utilajelor este celebrată de NIKA Utilaje cu oferte promoționale.

soft-uri cnc

Drumul până la nivelul 4. Începuturile revoluției industriale

Al patrulea val al revoluției industriale este cunoscut și ca Industria 4.0. A început ca o idee a unui grup de inițiativă din Germania și a ajuns, de la program guvernamental, la revoluție la nivel mondial. S-a extins rapid în toata lumea schimbând-o la nivel industrial, social și chiar politic. Față de revoluțiile industriale anterioare, viteza cu care se fac acum schimbările este amețitoare.

Prima revoluție industrială se situează în a doua jumătate a secolului 18. Introducerea apei și a aburului ca sursă de energie a dus la trecerea de la producția manuală la cea mecanizată. Noile mașini au ușurat munca în domeniul prelucrării lemnului, textil, agricol sau minier și au dus la apariția în societate a clasei de mijloc.soft-uri cnc

A fost nevoie de aproape 100 de ani pentru a trece la următorul nivel. Curentul electric, invenție din cea de-a doua jumătate a secolului 19, a permis creșterea numărului de utilaje în industrie și apariția producției de masă. Este cunoscută și ca revoluția tehnologică. Apar căile ferate, telegraful și astfel informația circulă mai repede. Utilajele mult mai performante decât cele acționate de abur duc la o creștere economică importantă, la creșterea productivității, dar și la apariția șomajului din cauza înlocuirii muncii oamenilor cu cea a mașinilor.

Al treilea nivel este situat în jurul anului 1970 și este determinat de apariția primului calculator. Este denumită revoluția digitală și este caracterizată prin introducerea automatizărilor în fabrici. Este perioada când calculatoarele se perfecționează și se dezvoltă tehnologiile de comunicare.

Industria 4.0 – schimbări pe toate planurile

Și iată-ne acum, la doar 10 ani de când un grup de vizionari din Germania a gândit strategia națională de transformare numită Agenda Digitală, deja în al doilea val al revoluției 4.0. Agenda Digitală a prevăzut 3 nivele de creștere și productivitate. Primul nivel s-a concetrat pe digitalizare, Internet of Things (Internetul lucrurilor – IoT), stocarea informațiilor în cloud, robotizare.

Al doilea val, început în 2016 și preconizat a ține până în 2025, are ca teme inteligența artificială, comunicarea 6G, descoperirea de noi surse de energie. Din 2025 va începe ultimul val, care pare mai mult un film SF: neurotehnologie, nanotehnologie, bioinformație, securitate cibernetică. Semnele au apărut deja – despre toate aceste teme se vorbeste de acum – așa că este posibil ca viitorul să vină cu teme cu mult mai inovatoare.

Transformarea este atât de mare și de radicală încât se consideră că 65% din numărul de copii care încep acum școala vor avea o „meserie” ce încă nu s-a inventat. Este de fapt ceea ce s-a întâmplat deja cu cei care lucrează acum în social media, publicații digitale sau comerțul online. Astfel de locuri de muncă nu existau când ei au început școala.

Digitalizarea și automatizarea aceasta avansată va duce la dispariția meseriilor repetitive – care vor fi preluate de roboți – iar omul va trece la nivelul următor, fiind nevoit să coordoneze roboții. Munca va deveni mai puțin manuală, mai ușoară fizic, dar cu mult mai complexă. Adică vom muncii mai puțin, dar vom fi mai productivi. Vom lucra de acasă sau de la cafenea chiar și atunci când va trebui să punem roboții la muncă. Vom fi mai deștepți și mai liberi. Sună bine, nu-i așa?

Deși este mai tradiționalist ca alte domenii, prelucrarea lemnului este și ea atinsă de revoluție. Soft-urile performante pentru proiectarea mobilierului, utilajele cu comandă numerică specializate pentru tot felul de prelucrări nu mai sunt de mult o noutate. Târgurile de profil, precum Ligna sau Interzum, încep să semene tot mai mult cu filmele SF. Și pare că acesta este doar începutul.

soft-uri cnc
Standul Masterwood la Ligna 2019
Fotografie făcută de echipa NIKA Utilaje prezentă la târg
Un software de proiectare ce te ajută sa optimizezi consumul de material și costurile

Ce poate fi mai reprezentativ pentru Industria 4.0 decat un software performant. Un soft care să permită producătorilor automatizarea proceselor și integrarea completă a proiectării în procesul de producție indiferent dacă este vorba despre un atelier sau o mare fabrică. Un astfel de software este Cabinet Vision, una dintre ofertele Nika Utilaje pentru a celebra cei 10 ani de Industrie 4.0.

Cabinet Vision poate realiza design personalizat de corpuri de mobilier și camere, randări realiste, optimizarea materialelor, oferte de preț și cost de producție, liste de tăiere și liste de materiale. Poate crea automat fișiere gata de lucru pentru CNC-uri tip Nesting sau punct cu punct, pentru fierăstraie CNC, mașini de găurit și inserat, circulare de retezat și alte tipuri de utilaje CNC.

soft-uri cnc

Nika Utilaje este reprezentantul exclusiv Cabinet Vision în Romania. În cei 25 de ani de experiență în domeniul utilajelor de prelucrare a lemnului și a panourilor derivate, reprezentanții firmei au înțeles care sunt așteptările producătorilor de mobilă. Astfel, sunt siguri că soft-ul Cabinet Vision satisface toate aceste așteptări, reușind integrarea completă a proiectării în procesul de producție.

Mai multe despre soft-ul Cabinet Vision și oferta Nika Utilaje găsiți aici.

CNC-ul – utilajul emblematic al revoluției induatriale 4.0 în prelucrarea lemnului

Oferta Nika nu se oprește doar la software ci este extinsă și la utilaje. Marca aleasă pentru această promoție este Masterwood iar utilajul – Mașină automată de găurit cu control numeric TF 100 2.0. Oferta se referă la 2 variante ale CNC-ului:

  • Găurire+Frezare: varianta standard a mașinii, la care se adaugă unitatea de frezare cu electromandrină;
  • Complet: varianta Complet standard, la care se adaugă unitatea de frezare cu electromandrină, magazia de scule și pregătirea pentru agregate.

Masterwood – marca italiană ce produce utilaje pentru prelucrarea lemnului – are în spate o experiență de peste 50 de ani care o recomandă. NIKA Utilaje este reprezentant oficial în România. De-a lungul timpului multi producatori s-au convins de calitățile utilajelor Masterwood, ramanand fideli brandului cand au decis ca au nevoie si de altele.

Găsiți caracteristicele mașinii de găurit descrise pe larg in site iar detalii despre ofertă, aici.

soft-uri cnc

O inițiativă lăudabilă

Suntem obișnuiți să vedem astfel de celebrări ale unor întâmplări sau evenimente ce au schimbat fața lumii la firme din afară sau la târguri internaționale. Este îmbucurător să vezi că o firmă românească apreciează un eveniment care a dus transformarea industriei la nivel mondial. Este o schimbare care se reflectă foarte bine în dotările din ultimii ani ale fabricilor din România. Cererile de CNC-uri cresc și vedem că cei care, în urmă cu un an sau doi, cumpărau utilaje simple de prelucrare a lemnului, trec rapid la nivelul următor.

NIKA Utilaje, cu cei 25 de ani de experiență pe piața românească, se mândrește cu faptul că poate oferi soluții adaptate nevoilor fiecărui client. Parteneriatul cu mărci recunoscute precum Masterwood și Cabinet Vision permite firmei să vină cu soluții care aduc beneficiile revoluției industriale 4.0 în orice atelier sau fabrică, făcând ca totul să devină cu adevarat mai simplu.

soft-uri cnc

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian