Fabricare case din lemn Izolarea casei Prezentare case din lemn

Design italian în casa construită de Litarh la Vicenza

Aud uneori că o casă pe structură de lemn este fragilă, nu suportă anumite artificii arhitecturale și nu este estetică. Casa construită de Litarh pe care o prezint aici este argumentul perfect pentru a contrazice toate aceste păreri. Proiectată de studioul de arhitectură italian Conte & Ferrari, casa are un design deosebit, este modernă și luminoasă, cu deschideri ample și combinații subtile de materiale și texturi. În același timp este foarte bine izolată termic și robustă, fiind construită respectând toate cerințele legate de rezistența la seism. Litarh, producătorul de case de lemn din Valea Moldovei, a construit elementele casei  în fabrica din România, asamblându-le apoi, în doar 6 săptămâni, la Vicenza, Italia, îndeplinind visul proprietarului italian.

casa pe structura de lemn construita de Litarh

După experiența locuirii într-o casă construită de Litarh și-a construit propria casă apelând la același constructor

Matteo a locuit 7 ani, împreună cu familia, într-o casă construită de Litarh în Vicenza în 2012. După experiența plăcută de locuire, atunci când s-a hotărât să-și facă propria casă, a știut încă de la început ce tip de structură va alege și cine o va construi. După ce studioul de arhitectură Conte & Ferrari a făcut proiectul de arhitectură, a luat legătura cu Vlad Liteanu pentru a-și face „rezervare”. Casa urma să fie construită în 2019, dar voia ca totul să fie făcut pe îndelete, astfel că a stabilit toate detaliile încă din prima jumătate a anului 2018.

Suprafața casei de 240 m² se desfășoară pe două niveluri. La parter este un spațiu deschis foarte larg care include living, bucătărie deschisă cu zonă de luat masa și scara ce duce la etaj. Pe lângă acest spațiu, tot la parter, este garajul, o zonă de spălătorie și o baie. La etaj sunt trei dormitoare și două băi. Casa are acoperiș din grinzi lamelare de lemn la vedere realizat prin tehnica falso puntone, practic două rânduri de grinzi suprapuse astfel încât, pe lângă aspectul estetic, să se poată face și o foarte bună izolare termică și acustică. Voi reveni asupra acestui subiect cu detalii. Încălzirea este în pardoseală, iar ca învelitoare a fost folosită țigla ceramică, un alt argument în sprijinul faptului că astfel de case sunt foarte robuste și pot susține greutăți foarte mari.

case pe structura de lemn Litarh

casa construită de Litarh

case pe structura de lemn Litarh

A construit o casă atât de rezistentă încât „poate fi lăsată moștenire stră-strănepoților”

Elementele de construcție ale casei – pereți, planșee, grinzi, ferme – au fost prelucrate și asamblate la fabrica din Valea Moldovei. Procesul a durat 2 luni. Fiind o casă cu spații deschise largi deschise, construită într-o zonă seismică (întreg teritoriul Italiei este declarat zonă cu risc seismic crescut), pereții sunt foarte solizi, chiar dacă unii dintre ei au lungimi de 8-9 m. Structura unui perete a cuprins osatură de lemn de 60 mm, placată la interior și exterior cu OSB de 15 mm. Între cele două straturi de OSB a fost montată izolație de vată bazaltică semirigidă de 150 mm grosime. Spre interior a fost lăsat un spațiu tehnic de 60 mm pentru traseele electrice, închis cu altă placare cu OSB de 12 mm, peste care s-au montat plăci de gips carton.

Acoperișul a fost realizat prin tehnica falso puntone. Adică, peste grinzile rămase la vedere a fost montat lambriu de 18 mm, apoi barieră de vapori, căpriori de izolație, izolație de vată bazaltică semirigidă de 200 mm, panou de fibră de lemn de înaltă densitate (140 kg/m³) de 40 mm și panou de fibră de lemn AGEPAN THD, super dens (230 kg/m³), de 60 mm. Astfel, grinzile lamelare și planșeul au rămas vizibile fără ca acest lucru să aibă efect negativ asupra izolării termice.

Elementele au fost montate cu conectori speciali Rothoblaas antiseism, pe o bordură care a supraînălțat talpa casei. Tot în șantier s-a montat izolație exterioară din vată bazaltică rigidă de 100 mm. Calculul de rezistență a fost făcut de Litarh, fiind verificat și aprobat, conform legii, de ingineri italieni de specialitate. A rezultat o casă foarte robustă, rezistentă, despre care Vlad Liteanu spune că poate să fie lăsată moștenire stră-strănepoților. La construcția casei au lucrat trei dulgheri Litarh și totul a fost făcut în 6 săptămâni. Când echipa și-a încheiat misiunea, casa mai avea nevoie doar de finisajele interioare și exterioare înainte de a fi mobilată.

case pe structura de lemn Litarh

case pe structura de lemn Litarh

case pe structura de lemn Litarh

Construită în acord cu legea italiana privind defazajul termic

Pe lângă rezistența la seism, casa a trebuit să respecte și o altă cerință. În Italia este foarte importantă izolarea pe timpul verii astfel încât casa să rămână răcoroasă și folosirea aparatelor de aer condiționat să fie evitată. Această cerință este reglementată de Legea 10/1992 care spune că fiecare proiect trebuie să conțină calculul defazajului termic care trebuie să fie mai mare de 10 ore.

Defazajul termic reprezintă intervalul de timp din momentul acțiunii termice pe una din fețele elementului de construcție, până la resimțirea pe fața opusă. Asta înseamnă că, în funcție de materialele folosite în alcătuirea peretelui exterior și de modul cum acesta a fost făcut, temperatura exterioară ajunge mai repede sau mai încet în interior traversând acel perete. Defazajul termic este legat de confortul pe timp de vară, când cerința este ca efectul încălzirii elementelor exterioare din cauza temperaturii ridicate a aerului și acțiunii directe a razelor soarelui să se facă simțit la interior cu o anumită întârziere.  Un timp de peste 10 ore face ca perioada foarte caldă și însorită a zilei să fie depășită și astfel căldura exterioară să nu mai ajungă în casă.

Calculele au arătat că materialele de izolare folosite și modul cum Litarh a gândit structura elementelor de construcție au dus la obținerea unui defazaj termic de 13 ore la pereții exteriori, respectiv 14 ore la acoperiș.

case pe structura de lemn Litarh

Contrar unor păreri, o casă pe structură de lemn poate avea un design foarte modern

Casa pe structură de lemn din Vicenza, construită de Litarh, îmbină arhitectura contemporană cu soluțiile constructive clasice care conferă rezistență și stabilitate. Spațiile largi, ferestrele generoase, scara suspendată, grinzile la vedere, șemineul dau un aer modern și plăcut interiorului. Culoarea naturală a lemnului treptelor și grinzilor sunt accente care, alături de culoarea gri a canapelei și negrul ce încadrează șemineului, accentuează monocromia spațiului.

Și la exterior grinzile sunt vizibile, atât la intrare, unde susțin balconul, cât și în partea opusă, unde alcătuiesc acoperișul terasei. Forma stâlpilor terasei, elementele de încadrare ale ferestrelor și balcoanelor dau un aer cubist întregii case. Amenajarea minimalistă a curții, cu gazon, pietriș și câteva plante, împreună cu iluminatul arhitectural și culoarea albă a finisajului exterior, evidențiază eleganța simplă a casei. Se simte design-ul italian și Conte & Ferrari merită din plin aprecierea noastră pentru acest proiect.

Sunt convinsă că, privind fotografiile cu casa construită de Litarh la Vicenza, chiar și cei mai sceptici privind acest mod de construcție îl vor privi ca pe o alternativă.

casa construită de Litarh case timberframe casa din lemn

case pe structura de lemn Litarh

case pe structura de lemn Litarh

case pe structura de lemn Litarh

case pe structura de lemn Litarh

case pe structura de lemn Litarh

Fotografiile din fabrică și șantier: Vlad Liteanu – Litarh

Fotografiile casei finalizate: Matteo Conte – Conte & Ferrari Architetti Associati

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian