Deco&Design

Tendințe în mobilă și decorațiuni interioare pentru 2022

Încă din vară, în revistele de specialitate au început să apară tendințele legate de designul interior pentru 2022. Designeri și arhitecți și-au prezentat viziunea, care și pentru anul viitor este influențată vizibil de condițiile actuale. Pandemia și-a spus cuvântul și în domeniul (re)amenajării spațiilor, cu scopul ca timpul petrecut acasă să fie cât mai plăcut. Culorile sunt alese astfel încât să creeze o atmosferă calmă și relaxantă, iar mobilierul să fie plăcut și foarte util. Ideea generală este de pozitivitate, condiții bune de lucru și relaxare în aceleași spații, natură și natural, dar și inteligență artificială pentru mai mult confort. Să vedem câteva dintre tendințele anului 2022 în ceea ce privește designul interior și mobilierul din casele noastre.

tendințe design interior 2022

Minimalism

Un minimalism puțin diferit de cel prezentat în revistele glamour pentru că pornește de la o necesitate. Statul acasă ne-a obligat să privim în jur și să scăpăm de lucrurile inutile, la fel cum facem și cu cele din garderobă. Am înțeles că nu avem nevoie de multe obiecte pentru a ne simți bine și am transformat dorința în trend. Mai puțin înseamnă mai mult, adică mai mult spațiu care relaxează și liniștește.

Pentru a crea un spațiu minimalist, pe lângă numărul mic de obiecte, importante sunt decorațiunile, formele, culorile. Liniile simple, decorațiuni cât mai puține și mai simple, culorile neutre fără accente vor crea un spațiu plăcut pentru a muncii și trăi confortabil.

Spații flexibile, multifuncționale

Ca și anul acesta, 2022 nu va veni cu bariere clare între spații. Acestea vor curge, se vor întrepătrunde putând fi folosite în mai multe scopuri. Camerele cu un singur scop sunt de domeniul trecutului. Acum este timpul celor multifuncționale, iar arhitecții vin cu tot felul de propuneri. Se profită la maximum de fiecare colț și verticala devine noua dimensiune a amenajărilor. Rafturile, scările, platformele pot crea noi spații sau le pot separa pentru o utilizare mai eficientă.

Spații recreative pentru relaxare

Întrepătrunderea dintre spații poate duce la senzația de lipsă de intimitate. De aici până la frustrare și oboseală nu este decât un pas. De aceea, 2022 vine cu propuneri pentru spații de lectură sau contemplare amenajate la fereastră sau pe balcon. Riflajele, rafturile sau draperiile dau intimitate acestor locuri, ascunzându-ne atunci când dorim o evadare.

tendințe design interior 2022

Biroul și bucătăria, mai bine definite decât în trecut

Odată cu pandemia au trebuit reactivate spații care ajunseseră să fie considerate inutile. Se stătea toată ziua la birou și se mânca doar la restaurant. Bucătăria era pentru cafeaua de dimineață sau berea băută cu prietenii înainte de a ieși la o bere. Statul acasă a reactivat dintr-o dată aceste spații. Lucrul de acasă și imposibilitatea de a ieși la masă la restaurant au intensificat preocuparea pentru ca biroul și bucătăria să fie cât mai bine reprezentate. Tendința va fi prezentă și în 2022, biroul devenind mai practic, iar bucătăria mai primitoare și mai sofisticată. Clasica bucătărie albă va fi înlocuită cu cea în tonuri plăcute, calde și naturale.

Lunii curbe și forme rotunjite

Liniile curbe, armonioase și feminine, formele rotunjite sunt propunerea pentru anul viitor. Le regăsim în propunerile arhitecturale, la mobilier sau decorațiuni interioare. În trend este mobilierul fără colțuri, plăcut și armonios. Măsuțele, fotoliile, canapelele, lămpile pierd liniile drepte, dând un aspect romantic camerelor.

Formele rotunjite sunt mai organice și aduc o notă de lejeritate spațiilor. Ele induc ideea de confort și aduc o energie liniștitoare. Este anul în care arcadele vor fi mai apreciate, la fel și ferestrele și ușile cu linii curbe.

Mobilă transformabilă, dar si piese retro

Pandemia a schimbat modul în care folosim spațiile și ne-a forțat să dăm mai multe utilizări spațiilor și obiectelor de mobilier. Versatilitatea va fi o tendință comună în 2022, când vom vedea mai multe piese transformabile de mobilier, cu întrebuințări multiple. Vom putea cumpăra birouri rabatabile, mese multifuncționale sau șezlonguri și mobilier de exterior cu mai multe funcții Scopul este de a crea un spațiu fluid și confortabil, cu funcționalitate ridicată.

Pe lângă piesele acestea multifuncționale designerii propun personalizarea spațiului cu piese vintage sau chiar antichități. Sunt propuse decorațiuni din anii 70 sau Art Deco. Nu este nevoie de mai mult de un obiect, doar cât să dea o notă de eleganță și nostalgie spațiului. Un strop de retro este mai mult decât suficient pentru a înfrumuseța și personaliza o casă.

tendințe design interior 2022

Materiale și culori naturale, tonuri de verde

Culoarea anului 2022 este verde, o culoarea liniștitoare care dă speranță. Firmele producătoare propun diverse tonuri de verde, cu denumiri exotice și incitante cum ar fi guacamole, evergreen fog sau olive sprig. Alături de ele sunt propuse tonurile de bej și gri, cu toate nuanțele lor, tonuri care amintesc de natură. Sunt propuse materiale naturale precum onix, marmură, granit și lemn în culori cât mai deschise. Continuă să fie la modă inul, cânepa, bumbacul, rafia și materialele sustenabile.

Grădina din casă

Tot în ideea de natural se înscrie și propunerea designerilor de a crea mici spații cu plante. Este o tendință apărută mai de mult și care a fost accentuată de pandemie. Cu toții ne simțim mai confortabil într-un spațiu cu plante de interior. Dar atenție, abundența plantelor nu este întotdeauna frumoasă. Când sunt prea multe, camera se transformă în seră și își pierde confortul. Începeți prin a identifica punctele din cameră unde pot fi plasate și puneți nu mai mult de 2-3 plante. Și mai ales, nu le concentrați pe pervaz.

Smart home – casa inteligentă

În această era a tehnologiilor inteligente ar fi imposibil să nu le regăsim și în tendințele legate de design interior. Anul viitor va pune accentul pe casa inteligentă care va face economie de energie păstrând același nivel de confort. Pe casa care va știi să programeze și să organizeze pentru a ne face viața mai simplă și mai plăcută. Pe mobilier cu aparatură inteligentă integrată și pe sisteme de protecție avansată.

Tendințele pentru anul viitor nu se opresc aici. Sunt multe, să avem de unde alege. Important este să le alegem pe acelea care ni se potrivesc și ne ajută să ne transformăm spațiul într-unul primitor, util și confortabil.

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian