Forestier

Gestionarea durabilă a pădurilor publice în Catalonia cu ajutorul unui fierăstrău Wood-Mizer

Proiectul MMBB la care s-au alăturat multe comunități urbane din regiunea Catalonia dezvoltă cu succes o economie circulară pentru utilizarea eficientă și fără deșeuri a lemnului din pădurile publice. 

Text: Juan Manuel Miranda, madera-sostenible.com 
Video: Matteo Berlenga 

MMBB (Mancomunidad de Municipis Bergedans per le Biomassa – Asociația Municipiilor Berguedane pentru Biomasă) este un proiect dezvoltat de 8 consilii municipale și de Ministerul Agriculturii al Guvernului Cataloniei. Proiectul reprezintă un exemplu elocvent de cooperare între orașe de diferite dimensiuni (de exemplu, Berg are 17.000 de locuitori, în timp ce Gisclareni are doar 30). „Scopul proiectului MMBB este gestionarea durabilă a pădurilor noastre publice”, declară Moisés Masanas López, primarul orașului Saldes.

Gestionarea durabilă a pădurilor din Catalonia 

Proiectul a luat naștere în 2012, când 7 consilii municipale au semnat primul acord, apoi s-a alăturat inițiativei Ministerul Agriculturii, iar la sfârșitul anului 2019, încă un consiliu local din Solsonès a intrat și el în cadrul MMBB. 

„Desfășurăm mai multe proiecte”, spune Moisés Masanas. „În primul rând, am decis să creăm o piață de talaș de lemn pentru 14 centrale termice care alimentează 32 de obiective în zona noastră. Acest proiect ne permite să folosim deșeuri de lemn care altfel ar avea valoare zero”. 

Primul pas a fost construirea centralelor termice, inclusiv a unui boiler care să furnizeze energie termică pentru zona industrială din Berg. 

„Ulterior, am demarat un proiect de creștere a valorii adăugate a lemnului. Simțim că dacă avem un produs de gestionat, iar produsul are o valoare de piață mică, ne doare. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că valoarea produsului este în creștere. În plus, avem lemn de calitate pe care nu vrem să-l folosim pentru a genera produse ieftine. Cu ajutorul fierăstrăului Wood-Mizer, rezolvăm această problemă și aducem pe piață un produs nou, de valoare mai mare.”

debitare cherestea LT40 Wood-Mizer
Linia de debitare formată din fierăstrăul LT40 cu comandă la distanță și sistem hidraulic și circularul EG300 multi-lamă
Creșterea valorii lemnului 

„Am instalat fierăstrăul Wood-Mizer în Saldes”, spune Lluis Campmajò Puig, primarul orașului Gósol. „Debităm bușteni, iar pentru cei care au nevoie, avem cherestea, scânduri, grinzi, lemn bun pentru orice, de la mobilier la acoperișurile clădirilor, de la grindă la renovarea întregii case”. 

fierastrau LT40 Wood-Mizer debitare cherestea

„Fierăstrăul funcționează excelent”, afirmă Lluis Campmajò. „Trebuie să folosim acest lucru pentru a adăuga valoare lemnului nostru. Luăm în calcul să construim case din lemn în regiunea noastră, un produs finit. Vom folosi lemnul din pădurile noastre, îl vom tăia, îl vom usca și vom construi case.” 

„Obținem bușteni de cea mai înaltă calitate din pădure și producem scânduri de diferite dimensiuni pentru tâmplărie sau proiecte urbane care au nevoie de lemn”, afirmă Anna Jordà, operator de fierăstrău Wood-Mizer la MMBB. 

Lemnul de calitate provine din pădurile Cataloniei

„Cu ajutorul fierăstrăului Wood-Mizer LT40, producem scânduri de grosimea necesară. Apoi o altă mașină, circularul Wood-Mizer EG300, le taie pe lățime, iar apoi pe lungime. Astfel, obținem produse cu dimensiunile adecvate.” 

Fierăstrăul Wood-Mizer LT40 este operat de la distanță prin stația de control, de unde operatorul controlează toți parametrii. Aici operatorul stabilește grosimea necesară a scândurii, iar apoi capul fierăstrăului este poziționat automat în locul potrivit. 

MMBB produce scânduri în dimensiuni standard: 27 x 155 milimetri lățime; lungimea depinde de lungimea bușteanului debitat. În prezent debitează șase sau șapte bușteni pe zi. 

„Fierăstrăul LT40 este destul de ușor de utilizat”, afirmă Anna Jordà. „După ce pornești fierăstrăul și efectuezi câteva tăieturi, observi cum funcționează, înțelegi totul și lucrul devine ușor. Nu necesită mult efort pentru că utilajul face aproape totul singur. Fierăstrăul LT40 ridică buștenii de la sol, îi încarcă pe pat, îl debitează, iar la final degajează scândurile care trebuie stivuite.” 

„Fierăstrăul LT40 este foarte fiabil și sigur de utilizat. Capul ferăstrăului se mișcă, dar operatorul nu merge după acesta. Se controlează de la un panou la distanță; nu există niciun pericol în timpul lucrului. Iar schimbarea pânzei panglică este, de asemenea, ușoară. Mașina nu necesită întreținere dificilă. Trebuie doar să îndepărtați rumegușul din zona de tăiere și puteți continua să lucrați.”

Dezvoltarea unei economii circulare 

MMBB își propune să dezvolte o economie circulară și să creeze locuri de muncă în satele participante la proiect. 

„Nu ne facem griji de depopulare pentru că suntem deja afectați de acest fenomen. Dar putem face ceva important pentru a repopula aceste sate de munte. Avem nevoie de locuri de muncă adevărate, cu normă întreagă, nu doar sezoniere”. 

Mulți oameni din această regiune lucrează deja pentru MMBB. Sunt 34 de persoane angajate în rândul personalului și încă șase auxiliare. 

O altă idee este îmbunătățirea managementului centralei termice. „Acum vindem kilowați termici, dar avem fluctuații de consum. Producem kilowați electrici, în primul rând pentru satele noastre, și apoi vindem în rețea, iar asta ne va face mai flexibili în management”. 

Participanții la proiect nu ar obține aceste rezultate, dacă fiecare primărie ar lucra singură, punând la licitație doar cheresteaua proprie. Și numărul de muncitori ar fi mai mic din cauza caracterului sezonier. Acum realizează profit mai mare bazat pe economie de scară, adăugând valoare produsului și fiind mai eficienți. 

„Trebuie să continuăm să ne îmbunătățim acolo unde nu suntem încă suficient de eficienți și să continuăm să creăm locuri de muncă de care avem mare nevoie.”

Mai multe povești ca aceasta: https://woodmizer.ro/articles

 

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian