Tratamente lemn

Comisia Europeană stabilește o nouă limită pentru emisia de formaldehidă din panouri și mobilier din lemn

Prin reglementarea 1464/2023, publicată pe 14 iulie, Comisia Europeană stabilește limita de 0,062 mg/m³ aer pentru emisia de formaldehidă, la jumătate față de valoarea stabilită în 1989 de Organizația Mondială a Sănătății pe care se bazează clasificarea actuală E1. La stabilirea limitei au fost luate în considerare panourile derivate din lemn și mobilierul, acestea fiind considerate posibilele surse de emisie a formaldehidei. Companiile din sector vor avea la dispoziție trei ani pentru a se alinia noului regulament, se precizează într-un comunicat de presă emis de CATAS, cunoscutul institut italian de de cercetare și testare în domeniul lemnului și al mobilierului.

Comisia Europeană a stabilit o nouă limită pentru concentrația de formaldehidă în aerul din mediul ambient.

Regulamentul 2023/1464, publicat pe 14 iulie, reduce valorile anterioare prin stabilirea limitei la 0,062 mg/m³ pentru emisia de formaldehidă luând în considerare, în special, produsele și mobilierul pe bază de lemn ca posibile surse de formaldehidă. Prevederea prescrie o nouă limită care este exact jumătatea valorii indicate în 1989 de Organizația Mondială a Sănătății (0,124 mg/m³), pe care se bazează cunoscuta și consolidata clasificare E1. Aceasta este, în prezent, nu doar standardul recunoscut al sectorului, ci și clasa de referință adoptată legal de multe țări europene.

Regulamentul afectează multe alte produse pentru care sunt definite limite specifice de emisie a formaldehidei. De exemplu, pentru țesături, piei, materiale plastice sau produse electronice limita admisă acum este de 0,08 mg/m³.

Trebuie subliniat faptul că, pentru prima dată, întreg sectorul european al lemnului și mobilierului trebuie să adopte o regulă precisă din partea autorităților europene care, spre deosebire de clasificarea E1, reprezintă o obligativitate pentru toate țările europene, implicând evident și toate produse importate în UE.

Companiile din sector vor avea la dispoziție trei ani pentru a se conforma noului regulament. Această perioadă este necesară pentru ca Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) să definească, cu ajutorul asociațiilor și organizațiilor europene implicate, instrucțiunile adecvate privind metodele de testare.

Noul regulament și posibilele lui consecințe asupra pieței lemnului au fost abordate la webinar-ul organizat pe 26 iulie 2023 de CATAS și FederlegnoArredo (Federația asociațiilor italiene reprezentante ale companiilor implicate în procesarea lemnului și produselor derivate). Cu această ocazie Franco Bulian, Director general CATAS, a subliniat:

”Un aspect asupra căruia doresc să atrag atenția este că măsurile foarte stricte stabilite de Europa vor schimba și comparația cu alte limite în scenariul internațional. Dacă înainte de noul Regulament UE eram, în general, peste limitele aplicate în prezent pe piața americană, acum situația este inversă, cu consecințe greu de prevăzut.

Acest nou regulament demonstrează cât de decisiv se îndreaptă Europa către acțiuni concrete pentru siguranța produselor. Dispozițiile recente de reducere a utilizării diizocianaților în adezivi și vopsele sau măsurile cu privire la melamină demonstrează în mod clar atenția clară a Uniunii Europene față de problemele de siguranță care implică și sectorul nostru”.

De ce este impus un control atât de strict al emisiei de  formaldehidă

Formaldehida este un gaz incolor, inflamabil, cu miros înțepător puternic, solubil în apa și alcool și insolubil în eter de petrol, foarte instabil în stare gazoasă din cauza tendinței de polimerizare. În 2008, Organizația Mondială a Sănătății a reclasificat formaldehida incluzând-o în Categoria 1 a substanțelor potențial cancerigene. Substanța este considerată toxică, putând avea o acțiune iritantă și necrozantă asupra pielii și mucoaselor, expunerea îndelungată ducând la iritarea pielii feței și a brațelor, la dermatite și conjunctivită.

În panourile derivate din lemn precum PAL, MDF sau OSB, formaldehida ajunge odată cu adezivii ureo-formaldehidici și melamin-formaldehidici. Aceștia sunt folosiți pentru încleierea așchiilor sau fibrei de lemn. Mare parte din formaldehidă rămâne legată chimic în interiorul plăcilor. Rămâne însă și o parte liberă, sub formă de gaz. Aceasta este cea periculoasă deoarece are tendința de a ieși în afara plăcilor. Cu cât cantitatea emanată de o placă este mai mare, cu atât ea este mai periculoasă pentru cei care se află în același mediu. Emisia de formaldehidă este principalul indicator de calitate al produselor pe bază de lemn. Reprezintă cantitatea de formaldehidă degajată în aerul înconjurător de o placă pe bază de lemn, prin fețele și canturile sale, în condiții normale sau accelerate (temperatură ridicată, curenți de aer).

Formaldehida nu se află doar în plăcile din lemn, este peste tot în jurul nostru. Intră în compoziția dezinfectanților, adezivilor pentru tapet, vopselelor, materialelor textile rezistente, al spumelor pentru izolare Se afla în odorizantele pentru cameră, în lumânările și bețișoarele parfumate. Fumul de țigară conține cantități mari de formaldehidă, la fel și veninul de albină, de aici și apariția șocului anafilactic la persoanele alergice. Mai multe informații despre formaldehidă și limitele admisibile ale emisiei găsiți aici.

Ce este CATAS

CATAS S.p.A. este cel mai prestigios institut italian de cercetare italian și testare în domeniul lemnului și al mobilierului. Laboratoare institutului sunt situate în ambele zone principale de producție ale Italiei, San Giovanni al Natisone (Udine) și Lissone (Monza). Echipa de experți a laboratorului de testare și certificare formată din chimiști, ingineri și matematicieni oferă servicii de cercetare aplicată, testare și certificare în domeniul industriei lemnului și a mobilei.

În departamentele CATAS se efectuează o gamă largă de teste și cercetări asupra materiilor prime și produselor finite, verificând dacă un produs îndeplinește atât cerințele producătorului, cât și standardele de calitate, siguranță, rezistență și durabilitate. Testele sunt în conformitate cu standardele naționale (UNI, DIN, BS, NF, ASTM, ANSI etc.), europene (EN) și internaționale (ISO). La CATAS se fac peste 50.000 de teste/an. Datorită expertizei și specializării, CATAS este considerat cel mai mare laborator european de testare și cercetare aplicată din sectorul lemnului și al mobilierului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian