Caracteristici lemn Specii lemn

Lemnul recompus, o alternativă pentru speciile exotice scumpe și greu de găsit

O postare făcută de Fane Pănăzan cu prelucrarea unui lemn exotic deosebit a creat zilele trecute agitație în comunitatea tâmplarilor și nu numai. Lemnul aducea a abanos macassar sau zebrano, dar culoarea albă a dungilor ridica semne de întrebare. Totuși, operațiile mecanice făcute pentru a obține mânerul unei rindele, zgomotul de la prelucrare și șpanul scos la rindeluire întăreau convingerea că este lemn masiv, nu panou furniruit sau plastic. La un moment dat cineva a atras atenția asupra discontinuității inelelor anuale pe marginea scândurii. De aici a pornit îndoiala și după ce l-a studiat în amănunt, Fane a anunțat că este lemn recompus.

Despre furnir recompus sau reconstruit se știe de multă vreme, am scris și noi aici. Lemnul masiv (panouri) recompus este însă un produs industrializat de dată mai recentă. Există în portofoliul unor firme care distribuie lemn sub diverse forme, dar în Europa am găsit un singur producător de lemn recompus. Ce este lemnul recompus, cum se obține și ce avantaje are, aflați în cele ce urmează. Mulțumiri lui Fane Pănăzan pentru fotografii și informații despre modul cum se prelucrează și se simte lemnul compus.

Ce este lemnul saraifo (SaRaiFo)

Lemnul de macassar prelucrat de Fane se vinde sub brandul SaRaiFo care aparține companiei germane Designholz. Mathias Pfeifhofer, cel care a înființat firma, provine dintr-o familie austriacă cu o lungă tradiție în prelucrarea lemnului. Compania a fost înființată inițial ca furnizor online de furnir, în special a celor exotice sau rare. Înainte de a pune bazele firmei, Mathias a acumulat experiență lucrând în țări cu tradiție precum Belgia, Italia sau USA, experiență folosită pentru a da naștere brandului SaRaiFo.

SaRaiFo vine de la Save the Rainforest, în traducere Salvați pădurea tropicală. Totul a pornit de la pasiunea pentru lemnul exotic deosebit și de la faptul că tăierile masive au dus la dispariția sau pericolul dispariției multor specii. Așa a apărut ideea reproducerii desenului și chiar a fibrei unor specii exotice folosind lemn cu creștere rapidă și mai ușor de găsit. Principalele specii folosite sunt plopul, lime wood (tilia) și ayous (abachi/samba/wawa). Firma produce atât lemn masiv recompus (reconstruit), cât și furnire.

Cum este obținut lemnul recompus

Inițial se obține furnirul prin derularea trunchiurilor de lemn cu creștere rapidă. Apoi sunt înlăturate toate defectele care ar putea produce neplăceri mai târziu; noduri, crăpături, colorații, etc. Acolo unde este posibil, crăpăturile sunt reparate.

Următoarea etapă este colorarea conform speciei ce urmează a fi reprodusă. Furnirele sunt apoi așezate urmând modelul natural al lemnului, după care sunt presate. Astfel sunt lipite și formează un bloc solid foarte rezistent. Blocul de lemn este apoi tăiat astfel încât să formeze modele specifice. Uneori, pentru a ajunge la modelul dorit, tăierea și lipirea se repetă. Se poate ajunge la modele care imită tăierea tangențială sau radială, iar pe muchie sunt sugerate inelele anuale. Tot procesul este posibil datorită computerului, putând fi reprodus orice desen și orice specie.

Reprezentanții firmei sunt foarte mândri de rezultatele obținute și de asemănarea foarte mare cu lemnul original. Ei spun că au apelat adesea la tâmplari, dulgheri și specialiști în lemn care au fost impresionați de cât de mare este asemănarea și cât de greu a fost să identifice originalul.

Cum se prelucrează

Lemnul recompus poate fi prelucrat ca orice lemn masiv obișnuit. Uneori este chiar mai ușor de prelucrat decât speciile originale, pline de gume și alte materiale specifice lemnului exotic. Poate fi tăiat, găurit, frezat sau strunjit. Se prelucrează manual sau mecanic, folosind orice utilaj obișnuit de tâmplărie. Fiecare furnir fiind colorat înainte de formarea blocului de masiv, lemnul poate fi rindeluit și șlefuit fără teama că nu va fi același desen și în interior.

Firma oferă în prezent 2-3 grosimi standard ale panourilor de masiv (până la 50 mm) și lățimi de până la 21 cm. Lungimea maximă este de 250 cm. Densitatea materialului poate varia între 650 și 900 kg/m³, în funcție de materialul de bază folosit și de tehnologia de recompunere.

Deși este mult mai stabil decât specia originală, este totuși lemn și poate avea mici deformări sau variații dimensionale în funcție de condițiile de mediu. Depozitarea greșită a scândurilor sau elementelor proaspăt tăiate poate duce la ușoara lor curbare. Deformarea se remediază dacă sunt puse invers, cu o greutate deasupra lor. Pentru ca uscarea să fie uniformă și astfel să nu apară curbări, elementele trebuie depozitate cu șipci între ele sau în poziție verticală, sprijinite de un perete.

Lemnul recompus poate fi încleiat și finisat la fel ca oricare alt lemn. Poate fi băițuit, uleiat, lăcuit sau vopsit. Etapele procesului de finisare sunt aceleași ca pentru orice alt lemn. Se recomandă totuși folosirea unor soluții de colorare cu conținut de pigment astfel încât culorile originale să fie protejate de radiația UV. În felul acesta culoarea originală a lemnului va rămâne neschimbată o lungă perioadă.

Care sunt avantajele lemnului reconstruit

Principalul avantaj al acestui material este contribuția adusă la protejarea unor specii îndelung exploatate. Aspectul aproape identic și prețul mult mai mic comparativ cu cel al speciilor exotice face să fie preferat de meșteri și designeri și astfel să scadă cererea pentru speciile originale.

Alte avantaje sunt lipsa defectelor lemnului, prelucrarea și finisarea ușoare, disponibilitatea mai mare decât a speciilor exotice, prețul mult mai mic.

Ca principal dezavantaj poate fi semnalat aspectul care nu este identic cu al lemnului original și astfel pot apărea dezbateri ca cele menționate la început. Dar dacă cel care cumpără lemnul știe că nu este vorba de specia originală, se poate bucura de avantaje fără apăsarea că nu este ceea ce a dorit inițial. În plus, are satisfacția că a contribuit la salvarea unor specii valoroase.

Ce specii de lemn sunt reproduse deja și ce urmează

În principiu, este posibil să se reproducă orice tip de lemn, să se deseneze și să se fabrice o varietate largă de decoruri. Totul depinde de cerere și de capacitatea de producție. În prezent, speciile care se află constant în portofoliu firmei sunt palisandru cocobolo și Santos, bubă de mesteacăn, macassar YW (alb și negru), negru și curcubeu.  Urmează în viitorul apropiat bubă de mesteacăn negru, zebrano în dungi alb-negre, mahon și abanos alb negru.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde

Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână