Aplicare Adeziv

Adeziv bio pentru PAL fără miros

Plăcile derivare din lemn sunt o prezență constantă în viața noastră. Ele sunt folosite atât în producerea de mobilă cât și în construcții. Marea problemă cu care s-au confruntat întotdeauna producătorii de astfel de plăci, dar și utilizatorul final, a fost emisia de formaldehidă, un produs nociv pentru organismul uman. Principala sursă de formaldehidă sunt adezivii ureoformaldehidici folosiți pentru încleierea plăcilor. Disconfortul creat de mirosul neplăcut precum și cerințele tot mai stricte legate de emisia de formaldehidă au făcut producătorii de adezivi și investitorii din domeniu să se concentreze pe găsirea unor soluții care să elimine total formaldehida. Și iată că rezultatele încep să apară. Anunțul făcut de Oregon BEST referitor la dezvoltarea unui adeziv bio care nu conține deloc formaldehidă ne convinge că nu mai este mult până la înlocuirea completă a adezivilor ureoformaldehidici.

adeziv bio
sursa fotoȘ edilbricobazar.com

Oregon Best este o organizație înființată în Oregon, SUA, care finanțează și sprijină firme și instituții care se ocupă cu dezvoltarea de așa-zise „tehnologii curate”, acele tehnologii și produse bio, prietenoase cu mediul. Organizația este în strânsă legatură cu universități cu care a dezvoltat o linie de laboratoare, Oregon BEST Labs. De asemenea, finanțează dezvoltarea ideilor născute în aceste laboratoare până la implementarea lor în producție.

EcoPRO Polimeri este o astfel de firmă susținută de Oregon BEST. Aici a fost dezvoltat adezivul bio care nu conține formaldehidă. Fred Kamke, profesor de știința și ingineria lemnului la Oregon State University si director Green Buildings Materials Lab, a spus că rasinile ureo formaldehidice sunt folosite de mai bine de 60 de ani la obținerea PAL-ului si MDF-ului și cu toate că emisiile au fost reduse foarte mult de-a lungul anilor, formaldehida este încă o problemă pentru care tot mai multe piețe cer soluții. De aceea era nevoie de dezvoltarea unui astfel de adeziv.

adeziv bio

Sunt producători care, în dorința de a evita emisia ulterioară de formaldehidă, folosesc în producție adezivi de tipul celor izocianici (metil difenil diizocianat MDI) care sunt destul de periculoși pentru muncitori. Pe lângă faptul că nu au calitățile adezivilor ureoformaldehidici și nu pot fi utilizați pe instalații cu flux continuu, aceștia creează în timp și probleme de sănătate.

Humayun Mandal, posesor al unui doctorat în chimia polimerilor, a lăsat cariera din industria de adezivi pentru a înființa în 2014 ecoPRO Polimeri. Susținut de Oregon BEST el a dezvoltat un adeziv cu o formulă total nouă care, pe lângă lipsa totală a emisiei de formaldehidă, rezolvă și problemele de producție care apăreau la folosirea adezivilor izocianici. Adezivul a avut rezultate foarte bune în laborator, atrăgând atenția companiei producătoare de plăci bio din produse secundare agricole SpekPly LLC., care căuta un adeziv bio, netoxic, pentru plăcile sale.

adeziv bio
placa din deseuri agricole

Noul adeziv bio a fost dat spre testare la SpekPly LLC, constatându-se că este ideal pentru linia de plăci decorative din lemn folosite în construcții. Urmează ca produsul să treacă prin mai multe testări pentru ca producătorii să se asigure că, odată cu eliminarea formaldehidei, nu se introduc alte probleme de toxicitate. De asemenea, având în vedere că adezivii ureoformaldehidici sunt adezivi economici, trebuie avut în vedere ca noul adeziv sa fie din aceeași clasă.

Din fericire, interesul pentru o lume mai curată și mai sănătoasă este din ce în ce mai mare. Ceea ce este îmbucurător este că oameni importanți alocă sume mari din veniturile propri pentru o lume mai sănătoasă. Și este demonstrat că o lume mai sănătoasă se poate obtine numai cu produse și tehnologii „curate”.

Categorii

Abonează-te la newsletter