Bricolaj

Marmorat, penelat și alte efecte speciale

Am tot vorbit despre antichizare, despre materialele cu ajutorul cărora ducem mobilele zeci de ani înapoi în timp, despre tehnici și tehnologii legate de această îmbătrânire artificială a lemnului. Este bine de știut că există materiale și tehnici cu ajutorul cărora se pot realiza și alte efecte speciale pe lemn. Probabil că vă veți întreba de ce este nevoie de astfel de efecte când lemnul natural este atât de frumos. Și cu siguranță, în multe cazuri aveți dreptate. Dar există și specii lemnoase, mai puțin spectaculoase dar mai ieftine  din care, cu un finisaj reușit, se pot obține piese de mobilier prețioase. Este cazul finisării Arte povera, despre care am vorbit zilele trecute, dar și al finisajelor pe care le voi prezenta în continuare.

Finisajul marmorat, așa cum sugerează și numele, încearcă să imite aspectul marmurei. El se mai numește și radacină de nuc pentru că, alegând bine culorile, se poate reproduce aspectul furnirului obținut din rădăcina de nuc, un furnir deosebit și foarte scump. Realizarea efectului nu presupune o tehnologie complicata. Se alege o culoare opacă de fundal peste care se se aplică, prin tamponare, alte culori. Tamponarea se face cu burete sau hârtie mototolita (un șervețel de hărtie de exemplu),iar soluțiile de colorare folosite sunt cu uscare rapidă, pe bază de acetonă. Se pot folosi mai multe culori, tamponând succesiv cu fiecare culoare în parte. Cand se folosesc numai 2 culori, culoarea de fond și o altă culoare, se poate aplica un grund colorat ca fond, peste care, după uscare, se aplică un baiț pe bază de solvent din cealaltă culoare. După uscarea celui de-al doilea strat, se face tamponarea cu o hârtie îmbibată în acetonă. La final tot efectul se protejează cu lac transparent.

efecte speciale
efect marmorat

Efectului penelat arata ca si cand materialele de finisare ar fi fost aplicate cu pensula, iar dârele lăsate de pensulă încă se văd. Realizarea lui este foarte simplă. Se aplică un strat de culoare destul de consistent, este lăsat să se zvânte puțin, astfel încât să devină mai vâscos, după care, cu ajutorul unui pieptene, se fac urmele care sugerează pensularea. Pieptenii pot fi cu dinții mai subțiri sau mai groși, în funcție de cât de accentuat vrem să fie efectul. Pentru a fi și mai vizibil, după ce se usucă total stratul „pieptănat”, se aplică un alt strat de vopsea de altă culoare care, după uscare, este șlefuit în așa fel încât să se îndepărteze din culoare în zonele înalte ale efectului, exact ca la metoda de învechire distress. Diferența dintre culori va accentua efectul de penelare. Peste efect se aplică un strat de lac transparent pentru a-l proteja.

efecte speciale
efect penelat

Despre patine am vorbit în nenumarate rânduri când a fost vorba despre îmbătrânirea artificială a lemnului. Dar patinele nu sunt numai de antichizare. Exista patine colorate cu ajutorul cărora  se pot obține efecte speciale foarte plăcute și interesante. De multe ori, folosirea acestor patine este un mod de a integra mobilierul în decorul casei. Culorile patinelor pot fi cât mai diverse și mai deosebite: albastru, portocaliu, mov, roz, verde, turcoaz, etc. Patinele colorate se aplică de obicei peste un grund sau un lac colorat opac, mai rar peste grund transparent. Pentru a fixa patina peste ea se aplica întotdeauna un strat de lac transparent.

efecte speciale
patinare cu patina albastra

O categorie speciala de patine colorate sunt patinele metalizate, categorie în care intra cele aurii, argintii sau bronz. Dar nu sunt singurele culori metalizate care se pot folosi. Ca și în cazul patinelor colorate și cele metalizate se găsesc într-o gamă variată de culori. Mobilele și obiectele din lemn pe care se aplică patinele metalizate devin „prețioase”, dau senzația de lux. Și ele trebuie fixate cu un strat final de lac transparent.

efecte speciale
patinare cu patina aurie

Lemnul de foioase este un lemn cu pori. În funcție de modul cum se face tăierea furnitului, desenele create de pori pot fi deosebite. De multe ori însă, fără un finisaj corespunzator, acest desen se pierde. De aceea, pentru a-l scoate în evidență sunt folosite patine care marchează porii. Sunt patine formulate special pentru a „cădea” în pori și a-i marca. Ele pot fi aplicate cu cârpa sau cu pistolul, după care se îndepărtează surplusul prin ștergere sau șlefuire cu lână de oțel. Marcarea porilor se poate face pe lemn natur,

efecte speciale
marcare pori

lemn băițuit sau lemn colorat opac.

efecte speciale
marcare pori
efecte speciale
marcare pori

Pentru a fi îndepărta cu ușurință, este bine ca patina să se aplice pe un strat de grund, chiar și în cazul lemnului natur. La final – stratul de lac transparent pentru fixare.

Lemnul utilizat și designul ales par de multe ori suficiente pentru a obține un obiect care să impresioneze, să atragă privirile. Folosind însă anumite materiale și tehnici de finisare se obțin efecte speciale ce pot adauga un plus de valoare și dau o șansă în plus lemnului mai puțin valoros sau plăcilor derivate din lemn.

efecte speciale
patinare

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter