Bricolaj Idei de meșterit

Blat de masa din lemn recuperat

Subiectul lemn recuperat a fost abordat de mai multe ori în paginile revistei.  De data aceasta am ales să prezentăm un proiect făcut de noi din lemn recuperat din paleți. Este vorba de blatul unei mese de grădină. Transportul de marfă implică mulți paleți care de multe ori sunt folosiți ca lemn de foc. Ei pot fi însă o sursă foarte bună de lemn recuperat. Masa de grădină din imaginea de mai jos, cu picioare metalice și blat cu ramă metalică, avea nevoie de reparații. Blatul cu umplutură din ciment și polistiren, placat cu bucăți de ceramică, s-a deteriorat cu fiecare iarnă care a trecut. Așa a apărut ideea înlocuirii lui cu unul din lemn.

masa din lemn recuperat

Proiectul și materialele necesare

Am început prin a face proiectul pentru a vedea ce materiale trebuie. Blatul mesei fiind detașabil, nu era o problemă înlocuirea lui. Fiind destul de lung – 1,8 m lungime și 0,8 m lățime – un blat simplu cu scândurile bătute pe alte două așezate perpendicular nu ar fi rezistat presiunii și s-ar fi flambat. Așa că am hotărât să facem mai întâi un suport pentru blat, un cadru din dulapi din lemn rămași de la o altă lucrare.

Inițial am vrut să desfacem paleții pentru a recupera lemnul. Dar fiind europaleți de clasa 1, desfacerea lor s-a dovedit a fi foarte dificilă. Așa că scândurile pentru masă au fost tăiate din palet folosind lemnul dintre punctele de rezistență laterale.

În afară de lemn, am mai avut nevoie de 4 șuruburi (de 8 mm) pentru prinderea blatului de picioarele metalice, adeziv (aracet rezistent la exterior), dibluri (de 8 mm) și materiale de finisare rezistente la exterior.

masa_0

masa_1

Execuția blatului

Pentru cadrul mesei s-au folosit 2 bucăți de lemn cu lungimea de 1,7 m și 4 bucăți de 0,7 m, așezate perpendicular. Am pus 4 bucăți perpendiculare de lemn pentru o rezistență sporită a blatului la mijlocul mesei. Cadrul a fost încleiat din cele 2 bucăți lungi și 2 scurte, iar celelalte 2 scurte au fost așezate paralel cu laturile mici ale cadrului, la o distanță de 0,4 m de ele, în lăcașuri cioplite manual cu dalta.

Am dat găuri pentru șuruburile de prindere și pentru că nu aveam șuruburi cu cap îngropat, am făcut mici adâncituri în lemn pentru a „îngropa” capul șurubului.

Peste acest cadru s-au așezat scândurile recuperate din paleți, alese să aibă aceeași grosime și lățime. Lateralele au fost rindeluite pentru a sta bine una lângă alta, fără a insista însă urmărind un aspect rustic. Scândurile fiind mai scurte decât masa, a fost necesară îmbinarea lor.

Îmbinarea nu s-a făcut pentru toate scândurile la centrul mesei ci alternativ, după modelul îmbinării pardoselilor. Prinderea scândurilor de cadru s-a facut cu dibluri și aracet. Mai intai, am făcut găurile cu mașina de găurit, după care diblurile au fost bătute cu ciocanul. La final, blatul a fost îndreptat la dimensiune cu fierăstrăul.

masa_9

masa_10

masa_21

Șlefuirea și finisarea antichizată

După realizarea blatului am început pregătirea în alb. Pentru aspectul antichizat pe care îl vizam existau deja lovituri, găuri de la cuie, zgârieturi. Am mai teșit puțin muchiile după care am rindeluit întreaga suprafață, fără a insista însă. Șlefuirea în alb s-a făcut cu hârtie de șlefuit cu granulație 150 și apoi 180.

Finisarea s-a făcut în 2 etape, pentru că pe parcurs unele idei s-au mai schimbat. Inițial ne-am gândit să fie alb spălat și ușor antichizat. Am început cu aplicarea unui strat de impregnant alb pentru exterior.

După zvântarea impregnantului, am întors blatul pe dos și am aplicat, în cruce, un strat complet de lac transparent pentru exterior.

Am revenit pe fața blatului și am șlefuit impregnantul alb pentru a-l îndepărta pe unele porțiuni. S-au aplicat apoi 2 straturi de lac transparent pentru exterior, cu pistolul, cu șlefuire între straturi.

masa_11

masa_14

masa_15

masa_16

Am revenit asupra proiectului după două săptămâni

După aplicarea celor 2 straturi de lac am considerat proiectul încheiat. Dar aveam să-l continuăm după nici 2 săptămâni din două motive. Unul pentru că am ajuns cu toții la concluzia că dosul blatului are nevoie de șlefuire și de încă un strat de lac și al doilea motiv, pentru că am vrut să aplic și o patină mai închisă pentru a scoate și mai bine în evidență defectele scândurilor.

Așadar, blatul a fost desfăcut din nou și șlefuit foarte bine pe dos, insistând pe cadru și în zonele cu capete de fibră, unde suprafața este mai rugoasă. Am aplicat după aceea încă un strat de lac transparent rezistent la exterior.

Pe fața blatului am aplicat, după șlefuire, un strat de patină nuc închis diluată cu alcool industrial.

Fiind imediat după șlefuire, patina s-a prins destul de bine și a trebuit șlefuită cu mașina de șlefuit ceea ce, în final, a fost un câștig.

Masa a căpătat un aspect rustic interesant, un amestec ale tuturor straturilor intermediare – lemn, baiț alb și patină cu diverse grade de șlefuire. Peste patina șlefuită s-a aplicat stratul de lac transparent pentru exterior.

Materialele de finisare pe care le-am folosit sunt pentru uz industrial, dar puteți găsi produse asemănătoare în magazinele de bricolaj.

masa_2

masa_3

masa_4

masa_5

masa_17

masa din lemn recuperat

În final am obținut o masă rustică folosind lemn recuperat, pe care o putem așeza alături de banca refăcută mai demult.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

7 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână