Deco&Design

Vechi și nou, la o distanță de 500 de ani, într-o armonie perfectă

O construcție veche, care nu a fost inițial locuință, ci hambar, a fost transformată într-o casă ce poate fi închiriată pentru vacanțe romantice. Nu am putut să trec insensibilă peste transformarea unui hambar din lemn construit în secolul 15 pentru a deservi o fermă din Marea Britanie. Ce m-a atras în primul rând, mai mult decât vechimea, au fost ideile de transformare pentru a obține un spațiu luminos într-o incintă care, prin definiție, este întunecoasă. În al doilea rând, a fost ideile designerilor de a îmbina vechiul și noul fără să deranjeze, fiecare dintre obiecte, fie ele vechi sau noi, găsindu-și locul perfect.

hambar

Vorbim despre transformarea unui hambar din lemn construit cu 500 de ani în urmă. O construcție din aceea cu grinzi orizontale și verticale, înaltă, care deservea ferma, fiind locul unde stăteau animalele și unde era depozitat fânul și uneltele agricole. În filmele americane mai apare câte un astfel de hambar.

Transformarea a fost făcută păstrându-se toate aceste grinzi, dar încercând să se obțină confortul maxim. Privit în ansamblu este o unică încăpere, la fel ca vechiul hambar. Și tot la fel ca la vechiul hambar, exista un pod care nu acoperă toată suprafața, astfel încât nu este separat total de spațiul de jos. Este ca o platformă spre care urci pe scară și de unde poți privi spațiul de jos fără nicio problemă.

hambar

În partea de jos este livingul, bucătăria și baia. Baia este singura încăpere separată. Restul livingului are zonă de bucătărie, de masă, de odihnă, separate de modul cum a fost așezat mobilierul sau de pereți falși care țin loc și de spațiu de depozitare. Cu toate acestea zonele par separate și nu se „încurcă”.

hambar

Bucătăria are propria identitate dată de moblilier și de felul în care au fost decorați pereții folosind linguri și sucitoare vechi din lemn. Mobilierul este simplu, auster, evidențiat numai de blatul din lemn masiv.

hambar

Este separată de restul livingului printr-un perete fals care are diverse nișe unde pot fi puse obiecte și aparatură de bucătărie, pe de o parte, sau obiecte de decor pe cealaltă.

hambar

Ceea ce este extraordinar la acest living este modul cum a fost rezolvată problema luminii fără a tăia grinzile verticale. Între grinzi, pe toata înălțimea peretelui, în locurile care pe vremuri erau umplute cu pământ pentru a forma peretele, au fost puse ferestre. Astfel peretele a devenit o alternanță de vechi grinzi și „felii” de sticlă, care au transformat o incintă întunecoasă într-una foarte luminoasă și interesantă.

hambar

Scara care urcă în pod are la un moment dat o parte de platformă de unde poate fi văzut livingul în toată splendoarea lui.

transformarea unui hambar din lemn

După încă câteva trepte se ajunge în dormitor. Aceleași grinzi evidențiate, același spațiu ca pare vechi, dar care reușește să integreze foarte bine veiozele și noptierele cu design scandinav. Vechiul covor persan dă o notă de prețiozitate întregului spațiu.

hambar

Și în living există aceeași idee de combinare a unor piese vechi de mobilier sau cu design clasic, cu unele moderne, cu design scandinav, simplu și auster.

transformarea unui hambar

Obiectele de decor, tablourile, oglinzile, urmează aceeași împletire a vechiului cu noul, dar fiecare își găsește locul perfect și creează o atmosferă caldă și primitoare.

hambar

 

Transformarea unui hambar din lemn poate fi foarte reușită atâta timp cât se încearcă păstrarea cât mai multor elemente originale. Această transformare este spectaculoasă și datorită faptului că este un spațiu despre care nimeni nu ar fi crezut că poate deveni un loc pentru vacanțe romantice.

hambar

sursă foto: grove-cottage.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Impodobirea nonsensului.

    Si… cand ma gandesc ca vreau sa construiesc „nonsensul” nou-nout, imi vine sa imi dau scanduri in cap! 🙂

Categorii

Abonează-te la newsletter