Deco&Design

Kaare Klint – designer de mobilier stil scandinav

În domeniul designului de mobilier au existat de-a lungul timpului nume considerate adevarate borne, care au influențat prin viziune și realizări domeniul mobilei. Nume precum Thomas Chippendale, George Nakashima sau Sam Maloof vor rămâne în istorie pentru modul cum au influențat prelucrarea lemnului și producția de mobilier. Un astfel de nume este și Kaare Klint, un designer de mobilier de origine daneză, care a făcut trecerea de la viziunea clasică asupra mobilei, cu accent pe estetică și decorațiuni, la cea modernă, bazată în special pe funcționalitate. Klint este considerat părintele designului modern danez fiind cel de la care au învățat cei care au făcut cunoscut mobilierul danez în lumea întreagă în a doua jumătate a secolului trecut.

designer danez
sursa foto curbed.com

S-a născut în 1888 în Copenhaga și a crescut într-un mediu plin de creativitate fiind fiul unui cunoscut arhitect danez. Copil fiind lucrează ca ucenic într-o fabrică de mobilă, urmând și cursurile unor școli tehnice, de mobilă sau de artă. Avea 26 de ani când a proiectat prima piesă de mobilier, un scaun care a devenit celebru. Ca tânăr angajat al arhitectului Carl Peterson i s-a cerut să realizeze un scaun pentru Muzeul Faaborg din Copenhaga. A început să studieze pentru a-l face cât mai comod și cât mai funcțional, să poată fi mutat cu ușurință de cei care doreau să studieze picturile din muzeu.

designer danez
sursa foto: wallpaper.com

A rezultat un scaun perfect adaptat corpului uman, ale căror proporții au fost îndelung analizate. Scaunul era foarte practic, dar asta nu a însemnat rabat la calitate. S-au folosit cele mai bune materiale și au fost prelucrate cât mai aproape de perfecțiune. Scaunul a atras imediat atenția prin simțul deosebit al spațiului și proporțiilor, combinat perfect cu cunoștințele de arhitectură și design. A fost piesa care l-a impus ca designer de mobilier și l-a „legitimat” ca deschizător de drumuri.

designer danez
sursa foto: danishdesignstore.com

În 1933 a realizat un alt scaun devenit celebru, scaunul Safari, considerat una dintre primele piese de mobilier do-it-yourself de designer. Scaunul poate fi asamblat și dezasamblat cu ușurință chiar și fără scule. Pentru realizarea lui, Klint s-a inspirat de la scaunele de campanie ale ofițerilor englezi. Scaunul acesta a creat o adevărată revoluție fiind realizat cu piele sau pânză, din diferite esențe de lemn de calitate (mahon, stejar, frasin).

designer danez
sursa foto: thelollipopshop.co.uk

Klint a proiectat mai multe piese de mobilier devenite acum de referință pentru cei ce lucrează în domeniu. În 1917 a proiectat un pat, realizat numai în 2 exemplare, unul din mahon cubanez, iar celălalt din stejar ondulat, care este un amestec perfect de simplitate și eleganță.

designer danez
sursa foto: modernity.se

Toate piesele create de el – dulapuri, mese, canapele – au în comun funcționalitatea. Decorațiunile inutile din trecut, realizate numai cu scopul de a înfrumuseța mobila, dispar lăsând locul unei eleganțe simple și funcționale. Stilul este curat, cu linii drepte sau curbe, cât mai simple. Ideea este ca piesele să ocupe cât mai puțin spațiu, astfel încât totul în jur să fie aerisit și fără greutate.

designer danez
sursa foto: icollector.com

Piesele lui sunt întruchiparea a ceea ce astăzi numim design scandinav. De fapt sunt cele care au dat naștere acestui stil. Mesele nu ocupă centrul camerei, iar dacă este nevoie se pot extinde simplu și uneori într-un mod surprinzător.

designer danez
sursa foto: 1stdibs.com
designer danez
sursa foto: invaluable.com

Canapele sunt comode și simple fără somptuozitatea mobilei clasice. Totul este funcțional, simplu și elegant.

designer danez
sursa foto: carlhansen.com

Pasiunea pentru mobilă și noua sa viziune privind designul de mobilier l-au determinat să înființeze în 1924 Școala de design de mobilă din cadrul Royal Academy din Copenhaga, loc unde a predat până la sfârșitul vieții în 1954 și unde au învățat nume celebre ale designului danez de mobilier.

În istoria modernismului danez scaunul Faaborg ocupă un loc special astfel că, în anul 2015, când s-au împlinit 100 de ani de la deschiderea Muzeului Faaborg, producătorul de mobilă danez Rud Rasmussen, cel pentru care Klint a realizat modele care se fabrică și acum (este și cazul scaunului Faaborg) a dorit să marcheze momentul printr-o ediție specială a scaunului. Cele 18 scaune realizate cu 100 de ani în urmă pentru muzeu au fost făcute din stejar cu fibra ondulată, un material foarte prețios. Acum nu se mai fac din acest material, dar pentru aniversare s-a hotărât fabricarea a 10 scaune Faaborg din frasin ondulat.

kaare klint designer de mobilier
sursa foto: wallpaper.com
designer danez
sursa foto: wallpaper.com

Ceea ce face și mai deosebită această serie este faptul că frasinul provenea din curtea fabricii, unde a stat timp de 100 de ani. A fost tăiat cu 25 de ani înainte și pus în subsol în așteptarea unui eveniment pe măsura frumuseții lemnului. Pe lângă aceste 10 scaune au fost făcute încă 100 din lemn de nuc uleiat.

designer danez
sursa foto: wallpaper.com

Kaare Klint va rămâne pentru totdeauna în istoria mobilei, numele lui fiind asociat cu funcționalitatea, simplitatea și eleganța. Pe lângă mobilier a creat și alte obiecte pentru decorarea interiorului, inclusiv țesuturi, principiile rămânând de fiecare dată aceleași.

designer danez
sursa foto: pamono.com
designer de mobilier
sursa foto: curbed.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian