Idei de meșterit

Masa de jocuri

Fiind un mare fan al “board game”-urilor mi-am dorit dintotdeauna să am o cameră aparte pentru serile lungi și faine petrecute cu prietenii. Dar cum spațiul este o problemă pentru majoritatea dintre noi, am decis să construiesc o masă doi-în-unu. Pe de o parte să fie o masă normală de luat cina, iar pe de cealaltă parte să poată fi transformată într-o masă dedicată iubitorilor de jocuri.

Am început să caut în mediul on-line mese dedicate “board game”-urilor pentru inspirație și ușor-ușor să întocmesc o schiță pentru ceea ce era fezabil pentru mine.

Cum majoritatea jocurilor se joacă în șase persoane și masa mea trebuia să ofere cel puțin atâtea locuri. Astfel, dimensiunea finală a mesei a fost 1400x800x750 mm.

Neavând o cantitate suficientă de materiale dintr-o singură specie de lemn, construcția ei a fost realizată astfel: picioarele si targul au fost concepute din stejar; iar rama, scândurile (care reprezintă blatul mesei) și accesorile din frasin.

Știind că va fi un mobilier solicitat, îmbinările trebuiau făcute pe măsură pentru a conferi rezistență. Așadar, am optat pentru o îmbinare clasică – cep și scobitură. Acest tip de îmbinare poate fi făcut prin mai multe modalități, dar asta poate fi subiectul unui alt articol.

Pentru partea de finisare am ales uleiul de tung, diluat cu esență de terebentină în primul strat. Următoarele două au fost ulei pur, cu șlefuire între straturi. Iar la final, pentru protecție, am folosit ceara saflor.

Specificațiile mesei

Blatul

Blatul mesei constă dintr-o ramă fixă și șapte scânduri din lemn de frasin detașabile. Îndepărtarea scândurilor transformă mobilierul dintr-un loc de luat masa într-un loc de joacă, ea făcându-se cu ajutorul a doi magneți neodim.

Blatul destinat jocurilor are o adâncime de 80mm fată de ramă și este compus dintr-o placă de MDF, foaie de spumă si pânza.

Un avantaj al blatului compus din mai multe bucăți este faptul că poate fi mutat cu ușurință și masa poate fi customizată în funcție de numărul de persoane. Dacă la masă se află mai puține persoane, ea poate fi împărțită în două arii variabile: o parte pentru jocuri, iar cealaltă parte poate fi folosită precum o masă normală.

Cu acest sistem o pauză de la joc se poate lua oricând fără a-ți face griji că vei deranja piesele sau diagrama jocului, totul acoperindu-se cu blatul compus din scânduri. În trecut, aceasta grijă o aveam de fiecare dată când voiam să mâncăm și nu mai aveam loc.

Targul

Cea mai importantă caracteristică a mesei este targul, gândit pe sistem modular. Este compus din două sectiuni, din fuziunea lor rezultând un profil în formă de trapez dreptunghic. Datorită lui se pot aplica diverse accesorii, în funcție de nevoie.

Accesorii

Ca tipuri sunt trei la număr, ele fiind gândite pentru a acoperi necesitățile unei persoane aflate la masa unui joc. În orice moment, dacă va apărea o altă nevoie, se poate contrui alt tip de accesoriu.

  • Accesoriu pentru pahar vin;
  • Accesoriu având un recipient din inox pe post de suport. În el se pot așeza sticle de bere, suc, apă etc.;
  • Raft pentru cărti/piese de joc.

Următoarea masă va aduce câteva modificări:

  • Rama mai lată, pentru a oferi un suport mai mare antebrațelor;
  • Blatul destinat suprafeței de joc va fi detașabil, pentru a putea fi schimbat cu usurință;
  • Un sistem electric astfel încât la fiecare loc de masă să fie o priză USB pentru a permite încărcarea telefoanelor;
  • În interiorul mesei introdusă o bandă led rgb, pentru a face fiecare joc mai interesant.
  • Loc de 8 persoane

A fost un proiect foarte drag mie, dorindu-mi de mic copil o masă specială destinată jocurilor. Iar bucuria cea mai mare este atunci când masa este plină de prieteni si persoane dragi.

Marian Moise

Fascinat de intregul spectru al lemnului, inginer in electronica si telecomunicatii pe timp de zi, tamplar in devenire in timpul liber.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian