Mașini și Scule

Nutuire, routing și găurire cu Point K2 TOP – CNC-ul care a cucerit Xylexpo

Principala problemă cu care se confruntă acum antreprenorii este lipsa forței de muncă, iar cei din industria lemnului nu fac excepție. O soluție a acestei probleme poate fi tehnologizarea și retehnologizarea. Oferta este mare existând mașini din ce în ce mai performante pentru aproape toate profilele de producție. Producătorii sunt în pas cu vremurile, fiind greu acum să găsești mașini performante și eficiente care nu au încorporată inteligența artificială. Un exemplu de utilaj care face foarte multe într-un timp scurt, fiind asistat de un singur operator, este Point K2 Top, de la Vitap, distribuit în România de Accesoria Group. Este CNC-ul care a câștigat anul acesta, la Xylexpo, premiul întâi la categoria Panel Processing (procesare panouri) fiind singura mașină care poate face într-un singur proces prelucrări pe toate cele 4 laturi plus fața de jos a panoului, fără intervenții intermediare sau setări ale operatorului.

De ce ai alege un Point K2 Top?

Încă de la început trebuie spus că mașina se adresează celor care prelucrează panouri pentru mobilier sau celor care fac componente pentru mobilier de tipul ușilor de diferite dimensiuni sau fețelor de sertare. Este un CNC compact și adaptabil, gândit pentru aceste vremuri când nimeni nu-și permite să facă  stocuri și când piața este în continuă evoluție și schimbare.

Point K2 Top își găsește locul în orice fabrică ce prelucrează panouri, fie ea mică, mijlocie sau mare. O fabrică mică sau mijlocie are în general probleme legate de spațiu pentru stocare, de numărul angajaților, de buget. Mașina înlocuiește munca câtorva oameni, iar pentru operarea ei este nevoie de o singură persoană. Lucrând cu panouri pretăiate mașina poate fi alimentată ușor de același operator.

Pentru fabricile mari este un mod de a face economii, dar și de a căpăta flexibilitate. Mașina asigură o productivitate foarte bună fără să vină cu costurile de întreținere și manipulare ale CNC-urilor mari. Dotând fabrica cu acest CNC schimbările în profilul producției vor fi introduse mult mai ușor, fabrica devenind mai dinamică, mai flexibilă și mai ușor adaptabilă schimbărilor.

 Ce știe să facă CNC-ul Point K2 Top?

Producătorul îl prezintă ca fiind 4 mașini într-una singură. Este un CNC compact care frezează, debitează, găurește și taie după un anumit șablon și le poate face pe toate în același timp. Să vedem care au fost atuurile pentru care a primit marele premiu la categoria sa:

  • optimizează tăierea panourilor pe orizontală, atât pe lungime cât și pe lățime
  • găurește pe 5 laturi și nutuiește (face caneluri) pe lungime (pe axa x)
  • frezează pe 4 muchii + suprafața de jos a panoului
  • taie după șablon decupând panoul după formele dorite de client.

Practic are toate avantajele sistemului Nesting și nu are limită în ceea ce privește execuția găurilor orizontale. Operațiile se fac simultan,  timpul de producție reducându-se simțitor. În filmul de la final veți vedea cum, în numai 4 minute, sunt realizate toate găurile, taierile și frezările necesare pentru a face o cutie. Totul se potrivește perfect pentru că determinarea dimensiunilor găurilor se face cu un sistem laser.

 

Point K2 Top

Point K2 Top

Avantajele comparativ cu un CNC obișnuit sau un CNC Nesting

CNC-ul este prevăzut cu un sistem unic de fixare a pieselor care-l diferențiază de celelalte CNC-uri existente. Este un sistem patentat Vitap numit D-D-T (Double Dynamic Transport). Este vorba despre un sistem cu 2 cleme care susțin materialul în timp ce este prelucrat, pentru o funcționare fără întreruperi. Astfel se economisește timpul necesar pregătirii pieselor pentru a fi găurite sau frezate. Sistemul permite unui software specializat să optimizeze ciclurile de lucru la fel ca la un CNC nesting, având avantajul suplimentar de a nu mai fi nevoie ca piesele să fie mutate pentru a fi găurite orizontal.

Un avantaj ce decurge din cel de sus este ca nu mai sunt necesre pompele de vacuum pentru fixarea plăcilor ceea ce înseamnă economie de bani și energie.

Operațiile de nutuire se fac fără timp de pregătire a pieselor, în același timp cu alte operații de frezare sau găurire.

Un alt avantaj este lucrul cu piese pretăiate. Sunt mult mai ușor de manipulat așa că nu este nevoie de mai mult de o persoană pentru a alimenta mașina. De asemenea, o parte pretaiata poate fi utilizată parțial după care se stochează pentru a fi folosită la o altă comandă.

Poate fi executată orice fel de gaură orizontală neexistând practic nicio limită.

Lucrul cu panouri pretăiate are și avantajul că, în majoritatea cazurilor, nu mai este nevoie de tăiere pentru a fi aduse la dimensiuni ci se fac numai operațiile de găurire, frezare și nutuire.

O mașină economică din mai multe puncte de vedere

Point K2 Top este prezentat de producător ca un CNC cu ajutorul căruia poți economisi în mai multe feluri. Poți face:

  • economie de timp pentru că lucrează repede, executând mai multe operații în același timp
  • economie de spațiu pentru că este un utilaj compact
  • economie de bani pentru că lipsa pompelor și a altor dotări face ca prețul, atât de achiziție cât și de întreținere și exploatare, să fie mai mic
  • economie de nervi pentru că este simplu de programat și se lucrează ușor având un sistem simplu de operare.

Informații tehnice despre Point K2 Top găsiți pe site-ul Accesoria Group, distribuitorul Vitap în România.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian