Diverse

Uimitoarele plăci din lemn din Templul Haeinsa

Vă rog să nu vă supărați pe mine, iar am să scriu despre Coreea.☺ Dar, credeți-mă, chiar nu pot să nu vă spun și vouă despre un loc unde se păstrează, de mai bine de 500 de ani, peste 80.000 de plăci din lemn, fără ca vreuna dintre acestea să fi pățit ceva. Nu-i așa că v-am făcut curioși?

placa 2

Pe lista UNESCO a moștenirii universale există 1052 de locuri din întreaga lume. Unul dintre acestea este Janggyeong Panjeon din Templul Haeinsa, Coreea de Sud, locul unde sunt păstrate plăcile din lemn pe care a fost gravată Scriptura Budistă Coreeană – Tripitaka Koreana. Aceste plăci din lemn masiv au fost cioplite între anii 1237 și 1248 ca un mod de a-l implora pe Buddha să apere Coreea de invazia mongolă.

vedere templu

Au fost 2 criterii care au pus Janggyeong Panjeon pe lista UNESCO. Un criteriu a fost unicitatea depozitelor din Templul Haeinsa în ceea ce privește vechimea, construcția și modul cum a fost rezolvată stocarea și conservarea plăcilor din lemn. Al doilea criteriu a fost unicitatea colecției de texte, atât din punct de vedere al măiestiei cu care a fost executată gravarea, căt și al faptului că reprezintă cea mai completă și mai complexă reprezentare a textelor doctrinare budiste în lume.

interior

Textele gravate pe plăcile din lemn sunt atât de corecte, de delicat realizate, încât sugerează ca ar fi fost realizate de mâna unei singure persoane. Nu a fost găsită nici o greșeală, cu toate că vorbim de peste 52 de milioane de caractere scrise pe 81.258 plăci din lemn. Lemnul a fost adus din pădurile din apropiere, tăiat în plăci și ținut 3 ani în saramură, după care a fost fiert în saramură și pus la uscat la umbră pentru încă 3 ani. După gravare lemnul a fost acoperit cu lac pentru a-l proteja de umiditate, iar colțurile plăcilor protejate cu metal.

calugar

Depozitul ocupă partea mai înaltă a templului. Este alcătuit din 2 clădiri lungi și două scurte care formează un dreptunghi în jurul unei curți. A fost construit în secolul al XV-lea, în stilul tradițional al perioadei Joseon, caracterizat prin simplitatea detaliilor, aspect armonios, echilibru și ritm.

Construcție structură lemn acoper...
Construcție structură lemn acoperiș Nuba Club, Mamaia

templu 1

[adrotate banner=”37″]

Clădirile sunt considerate unice, fiind cele mai vechi cu o astfel de structură. Unice sunt și pentru soluțiile de conservare a plăcilor care permit totuși și un acces facil. Clădirile au fost concepute special pentru a asigura ventilație naturală, pentru a controla temperatura și umiditatea, dar și pentru a proteja plăcile de rozătoare și insecte.

depozit 3

La realizarea clădirilor s-a ținut cont de poziția clădirii față de soare, de direcția vânturilor din zonă, de umiditatea adusă de musoni. Sunt astfel realizate încât soarele nu pătrunde vara în interior, în schimb iarna există suficientă lumină și căldură. Ferestrele au poziții și dimensiuni diferite în sud și nord, astfel încât să permită circulația aerului. Grinzile pe care sunt așezate plăcile din lemn sunt paralele cu clădirea, contribuind și ele la circulația aerului. Solul este din 3 straturi – var, cărbune și sare. El drenează și depozitează apa în perioada umedă și o eliberează în perioadele calde și secetoase.

depozit 4

[adrotate banner=”38″]

În cei peste 500 de ani de când sunt depozitate în Janggyeong Panjeon nici una dintre cele 80.000 de plăci din lemn nu a crăpat și nu s-a deteriorat. Tehnicile prin care se face conservarea sunt unice. Dacă prin cele spuse până aici nu v-am convins, urmăriți filmul de mai jos. Cu siguranță veți fi impresionați.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Nu, nu este o greseala. Daca urmariti filmul pana la capat veti vedea ca este mentionata protectia cu lac. Bineinteles, nu este vorba de lacurile din zilele noastre ci de lacuri obtinute din ceea ce aveau la dispozitie la vremea aceea. Avem ca exemplu shellac (sau sherllac cum mai este denumit uneori) care este un lac foarte vechi (este chiar un mod de a identifica mobila veche). De fapt, shellac este o rasina secretata de o insecta (Kerria lacca) care traieste in India si Indonezia. Din rasina se obtine lacul.

Categorii

Abonează-te la newsletter