Caracteristici lemn Diverse

Cele 80.000 de plăci din lemn depozitate în Templul Haeinsa sunt intacte după mai bine de 500 de ani

Pe lista UNESCO a moștenirii universale există 1052 de locuri din întreaga lume. Unul dintre acestea este Janggyeong Panjeon din Templul Haeinsa, Coreea de Sud, locul unde sunt păstrate plăcile din lemn pe care a fost gravată Scriptura Budistă Coreeană – Tripitaka Koreana. Plăcile din lemn masiv au fost cioplite între anii 1237 și 1248 ca un mod de a-l implora pe Buddha să apere Coreea de invazia mongolă. Cele peste 80.000 de plăci de lemn sunt depozitate ai de mai bine de 500 de ani timp în care niciuna nu s-a rupt sau deteriorat.

placa 2

Care sunt criteriile care au dus la includerea templului Haeinsa în patrimoniul UNESCO

Au fost 2 criterii care au pus Janggyeong Panjeon pe lista UNESCO. Unul a fost unicitatea depozitelor din Templul Haeinsa în ceea ce privește vechimea, construcția și modul cum a fost rezolvată stocarea și conservarea plăcilor din lemn.

Al doilea criteriu a fost unicitatea colecției de texte, atât din punct de vedere al măiestriei cu care a fost executată gravarea, cât și al faptului că reprezintă cea mai completă și mai complexă reprezentare a textelor doctrinare budiste în lume.

Textele gravate pe plăcile din lemn sunt atât de corecte, de delicat realizate, încât sugerează ca ar fi fost scrise de mâna unei singure persoane. Nu a fost găsită nicio greșeală, cu toate că vorbim de peste 52 de milioane de caractere scrise pe 81.258 plăci din lemn.

interior

Secretul rezistenței îndelungate este tratamentul aplicat lemnului și depozitarea

Lemnul a fost adus din pădurile din apropiere, tăiat în plăci și ținut 3 ani în saramură. Apoi a fost fiert tot în saramură și pus la uscat, la umbră, pentru încă 3 ani. După gravare, lemnul a fost acoperit cu lac pentru a-l proteja de umiditate, iar colțurile plăcilor au fost protejate cu metal.

Depozitul în care sunt păstrate plăcuțele de lemn ocupă partea mai înaltă a templului. Este un complex de două clădiri lungi și două scurte care formează un dreptunghi în jurul unei curți. A fost construit în secolul al XV-lea, în stilul tradițional al perioadei Joseon, caracterizat prin simplitatea detaliilor, aspect armonios, echilibru și ritm.

Clădirile sunt considerate unice pentru soluțiile de conservare a plăcilor care permit și un acces facil. Sunt cele mai vechi construcții cu o astfel de structură. Au fost concepute special pentru a asigura ventilație naturală, temperatura și umiditatea să fie în permanență sub control și pentru a proteja plăcile de rozătoare și insecte.

La ridicarea clădirilor s-a ținut cont de poziția lor față de soare, direcția vânturilor din zonă și de umiditatea adusă de musoni. Construcția a fost făcută astfel încât soarele să nu pătrundă vara în interior, iar iarna să existe suficientă lumină și căldură. Ferestrele au poziții și dimensiuni diferite în sud și nord, permițând astfel circulația aerului. Grinzile pe care sunt așezate plăcile din lemn sunt paralele cu clădirea, contribuind și ele la circulația aerului. La sol sunt 3 straturi – var, cărbune și sare – asigurându-se astfel drenajul, dar și depozitarea apei care va fi eliberată în perioadele calde și secetoase.

În cei peste 500 de ani de când sunt depozitate în Janggyeong Panjeon nici una dintre cele peste 80.000 de plăci de lemn nu a crăpat sau deteriorat. Tehnicile prin care s-a făcut conservarea sunt considerate unice.

templu 1

depozit 3

Dacă cele spuse mai sus nu v-au impresionat, filmul de mai jos sigur o va face.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Nu, nu este o greseala. Daca urmariti filmul pana la capat veti vedea ca este mentionata protectia cu lac. Bineinteles, nu este vorba de lacurile din zilele noastre ci de lacuri obtinute din ceea ce aveau la dispozitie la vremea aceea. Avem ca exemplu shellac (sau sherllac cum mai este denumit uneori) care este un lac foarte vechi (este chiar un mod de a identifica mobila veche). De fapt, shellac este o rasina secretata de o insecta (Kerria lacca) care traieste in India si Indonezia. Din rasina se obtine lacul.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână