Finisare DIY Idei de meșterit Tehnici de Finisare

Vrei să colorezi lemnul folosind ulei sau ceară? Ai nevoie de pigmenți!

Ceruirea si uleierea lemnului nu înseamnă întotdeauna lemn natur. Într-adevăr, se folosesc mult pe lemnul necolorat, pentru că pun în evidență desenul natural al lemnului și culorile lui specifice. Există însă și dintre cei care vor lemnul colorat, chiar dacă îl finisează cu ulei și ceară. O să spuneți că ceara și uleiul duc cu gândul la natural și culorile sunt pentru finisaje moderne. Și culorile nu sunt tot naturale? Verdele crud al pădurii, roșul macului, griul lemnului învechit de vreme, movul lavandei, galbenul florii soarelui sunt culori ale naturii care arată foarte bine pe mobilier sau pe obiectele de decor din lemn. Există mai multe posibilități de colorare a lemnului finisat cu ulei sau ceară, iar pigmentarea lor este una dintre ele. O variantă naturală, cu multe culori, este gama de pigmenți de la Kreidezeit.

kreidezeit, pigmenti pentru lazuri si vopsele

Ceara și uleiul, variante de finisare tot mai folosite

Înainte de pigmentare, să vorbim puțin despre finisarea cu ulei și ceară. Spre deosebire de ceară, utilizată mai mult ca ultim strat de finisare sau pentru întreținerea mobilierului, uleiul este folosit pentru protejarea lemnului, atât la interior, cât și la exterior. Are capacitatea să intre adânc în lemn și să-l protejeze din interior. Cum uleiul și apa nu se înțeleg, este folosit și pentru protejarea lemnului folosit la exterior, fiind astfel prevenit riscul putrezirii din cauza ploilor sau ninsorilor.

Atenție însă, uleiul incolor nu protejează lemnul decât impotriva apei. Problema este că soarele, în special radiația UV, este un inamic al lemnului la fel de important. Pentru a fi total protejat la exterior, uleiul folosit trebuie să fie colorat. Un conținut de 3-5% pigment îi va da uleiului o ușoară tentă colorată, dar finisajul va rămâne transparent. Acea cantitate mică de pigment se va așeza în calea soarelui, deviind razele acestuia și reducând efectul lor distrugător. Cu cât conținutul de pigment este mai mare, cu atât crește nivelul de protecție, vopselele asigurând o protecție mai bună decât lazurile (care sunt semitransparente). Un mare avantaj al finisării lemnului la exterior cu produse pe bază de ulei este ușurința cu care se face întreținerea și refinisarea. În timp, intemperiile vor spăla uleiul și lemnul va căpăta încet-încet un aspect uscat. Este momentul când trebuie să mai aplicați un strat din produsul folosit (lazură sau vopsea pe bază de ulei), fără să șlefuiți pentru indepărtarea totală a stratului vechi. Dacă culoarea rămâne, dar dispare aspectul de umed, se poate folosi chiar și un ulei incolor pentru a „hrăni” din nou vopseaua sau lazura.

De ce sunt folosite ceara și uleiul pentru finisarea mobilierului sau obiectelor din lemn? Pentru aspectul natural obținut. Spre deosebire de lacurile clasice, care fac o peliculă evidentă, ceara și uleiul nu lasă un strat vizibil deasupra. Tușeul lemnului este plăcut, iar luciul ușor mătăsos, ca al lemnului geluit. Toate acestea dau căldură lemnului, căldură transferată și spațiului în care găsim obiectele sau mobilierul. Lipsa unei pelicule evidente nu înseamnă că lemnul nu este protejat. Rezistențele chimice și mecanice sunt mai scăzute decât cele ale lacurilor cu întărior, de exemplu, dar sunt comparabile cu ale shellac-ului sau lacului nitro. Dacă finisarea este făcută corect, uleiul și ceara nu se vor păta hainele, iar suprafața nu va deveni lipicioasă.

Ce fac dacă vreau ca lemnul să fie colorat?

Cum pot colora lemnul? Pot să folosesc baiț pe bază de apă dacă urmează să folosesc ulei sau ceară? Cum colorez ceara și uleiul? Ce dau mai întâi, baițul sau uleiul? Pot să dau lac colorat peste ceară? Cum pot schimba culoarea unei mobile uleiate? Sunt doar câteva dintre întrebările primite în spațiul de comentarii de la articole. Colorarea poate fi făcută în diferite feluri obținându-se efecte diferite. De exemplu, dacă colorez lemnul și apoi aplic ulei sau ceară incolore, desenul lemnului va fi foarte evidențiat, iar finisajul va avea transparență. Dacă voi folosi ulei colorat, voi obține un aspect mai uniform, dar voi pierde din transparență. De fiecare dată trebuie să fie foarte clar ce anume vrem să obținem la final pentru a folosi materialele și metodele potrivite.

În cazul finisării cu ulei sau ceară, lemnul poate fi colorat înainte sau poate fi aplicat direct ulei sau ceară colorate. Când colorarea este făcută înainte, poate fi folosit, atât baiț pe bază de solvent, cât și pe bază de apă, cu condița să fie baițuri simple, fără adaosuri de rășini sau alte substanțe care ar putea duce la incompatibilități ulterioare. În general, baițurile pe bază de apă sunt absorbite mai adânc în lemn, ceea ce pune mai bine în evidență desenul lemnului și au culori mai vii. Cele pe bază de solvent sunt mai terne și dau aspecte mai uniforme. Indiferent de tipul baițului, suprafața trebuie lăsată să se usuce bine înaintea aplicării uleiului sau a cerii.

Colorarea poate fi făcută și direct, folosind ceara sau ulei colorate. Avantajul acestei metode este că, în funcție de lemnul folosit, se pot obține efecte speciale. De exemplu, pe un lemn cu pori mari și desen specific – stejar, frasin – ceara colorată va pune în evidență porii rezultând un efect foarte plăcut. De asemenea, dacă lemul nu a fost bine șlefuit după debitare, urmele lăsate de circular vor fi puse în evidență de ceara colorată, efectul fiind unul rustic.

Se pot obține aspecte remarcabile ale mobilierului folosind corect culorile, uleiul, ceara sau pigmenții. Nu uitați, finisajul vă ajută să obțineți un obiect deosebit dintr-un lemn obișnuit, dar în egală măsură, dacă nu este făcut bine, poate face ca un lemn deosebit să piardă total frumusețea.

kreidezeit, pigmenti pentru lazuri si vopsele

O soluție pentru o mulțime de nuanțe și culori – pigmenții Kreidezeit

Pigmenții sunt soluția pentru a obține orice culoare vă doriți. În comerț există de obicei culorile clasice – nuc, stejar, mahon, wenge – pentru că ele sunt cel mai mult folosite. Dacă îți dorești o culoare mai specială, poți căuta la firmele care fac culori după cartelele cunoscute (RAL, NCS) sau care au posibilitatea să le copieze, dar este dificil dacă nu ai nevoie de o cantitate mare. E foarte greu de reprodus o culoare când cantitatea este mică, mai ales dacă culoarea este deschisă. Poți însă să-ți faci propriile culori folosind pigmenții Kreidezeit.

Pigmenții Kreidezeit – o gamă ce conține 22 de pigmenți ce pot fi amestecați unii cu alții – sunt naturali, sub formă de praf, nu conțin adaosuri de substanțe chimice sau alți auxiliari și foarte important, nu conțin metale grele. Pot fi folosiți pentru colorarea uleiurilor, cerurilor, lazurilor, lacurilor, a tencuielilor sau vopselelor de perete. Se pot folosi fără probleme la obținerea culorilor pentru jucării sau mobilier pentru copii. Spre deosebire de coloranți, care se dizolvă în apa, pigmenți formează dispersii cu apa. În cazul pigmenților Kreidezeit, amestecul cu apa se face ușor, fără să formeze cocoloașe. Se pot folosi și pentru colorarea produselor pe bază de solvenți.

Am folosit pigmenți Kreidezeit și am fost uimită cât de bine și de ușor se amestecă cu uleiul. Mă așteptam să fie foarte greu să obțin vopsea pornind de la pigment și ulei. Aveam în minte mașinile de frecat vopsele de pe vremuri, care lucrau ore pentru ca vopseaua să fie uniformă, fără cocoloașe de pigmenți. Acum a fost suficient să pun pigmentul într-o cantitate mică de ulei și să amestec cu un bețișor. Pigmentul s-a amestecat repede și nu a format cocoloașe. Am diluat apoi cu restul de ulei pentru a ajunge la procentul necesar (20% pigment, pentru vopsele). Am obținut o culoare uniformă pe care am putut să o folosesc imediat.

Amestecul cu ceara se face puțin mai greu, pentru că este solidă, dar nu este imposibil. Puteți încălzi ceara perntru a o face mai fluidă, dar nu depășiți procentul de pigment recomandat. O cantitate prea mare de pigment nu se înglobează în ceară si după aplicare, pigmentul se ia cu ușurință pe haine sau pe mâini. Cantitatea nu trebuie să depășească 20-25%, indiferent de materialul cu care pigmenții sunt amestecați. Pentru a obține lazuri semitransparente (folosite pentru protejarea lemnului la exterior), procentul de pigment este între 3 și 5%.

Sper să reusiți să obțineți culorile dorite folosind gama de pigmenți Kreidezeit. Și nu uitați, pigmenții se pot amesteca între ei, așa că puteți obține o infinitate de nuanțe și culori.

kreidezeit, pigmenti pentru lazuri si vopsele

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua, cu ce as putea indeparta scurgerile si picaturile de rasina de pe lemn fara sa-l decolorez sau sa-l ard inainte de a fi date cu ulei?

    • Buna ziua!
      Cu white spirit (petrosin), ulei de terebentina, alcool sau diluant universal.
      Problema este ca, daca exista pungi de rasina in lemn, rasina va continua sa curga si dupa aplicarea uleiului. In fabrici, pungile de rasina se scot si se inlocuiesc cu “barcute” din lemn. Nodurile din care curge rasina pot fi sigilate cu shellac inainte de a fi uleiat lemnul.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian