Business Mașini și Scule Utilaje Producție Mobilier

De la producător de mobilier la dealer de utilaje WDMAX – interviu cu Ciprian Iacob, manager Woodmatic

De curând au intrat pe piața prelucrării lemnului din România utilajele WDMAX, brand al producătorului coreean cu sediul în China, KDT Machinery. Compania cu head office la Guangzhou se ocupă cu fabricarea utilajelor computerizate pentru producția de mobilier. Cele două centre de cercetare și dezvoltare ale companiei, aflate în Coreea de Sud și Italia, asigură și susțin performanțele echipamentelor fabricate. Gama de produse include mașini automate de căntuit, ferăstraie computerizate, mașini automate de găurire multiplă, CNC-uri. WDMAX este brandul grupului dezvoltat pentru piețele emergente, brand care și-a propus să cucerească piața mizând pe un raport foarte bun calitate/preț. Prezența în Rusia, Ucraina, Turcia, Mexic, Ungaria, Australia și alte peste 40 de țări arată că mulți producători de mobilier au fost convinși de motto-ul companiei – echipamente de calitate premium la un cost accesibil.

woodmatic utilaje prelucrare lemn wdmax

În România, WDMAX este adus de Woodmatic, un brand nou, fără istorie în domeniul utilajelor pentru industria lemnului. Brandul este nou în industria mobilei, dar nu și persoana care reprezintă firma. Este vorba de Ciprian Iacob, nume cunoscut în producția de mobilier din PAL, Sanitop fiind un brand cu vechime pe piața mobilierului de baie. Pe Ciprian Iacob îl cunosc din perioada când activitatea mea era strâns legată de produsele de finisare. Știam încă de atunci că admiră piața din China, având nenumărate colaborări în acea parte de lume. Când l-am întrebat de ce îi place atât de mult China mi-a spus că este fascinat de poporul chinez care este „extrem de bine organizat, harnic şi foarte meticulos. Un fel de nemţi bruneți, cu ochii oblici„.

Aflând că a intrat pe piața de utilaje mi-au trecut prin cap o mulțime de întrebări la care aș fi vrut să-mi răspundă. Așa că l-am contactat și am primit răspuns la multe dintre ele.

China este astazi un lider de piață în materie de tehnologie, recunoscut la nivel mondial

Ciprian Iacob are un cult pentru tehnologia venită din China. Consideră WDMAX și KDT lideri în domeniul producătorilor de echipamente pentru fabrici de mobilă, deschizători de drum în a face înalta tehnologie accesibilă pentru cât mai mulți producători. Văzând cu câtă pasiune vorbește despre tehnologia venită din China, dar având în vedere percepția unora despre „made in China” nu m-am putut abține să nu pun întrebarea: Nu se teme că piața va percepe utilajele ca pe niște „chinezării”?

„WDMAX și KDT nu sunt chinezării , WDMAX-KDT este o corporație care acționează și se comportă precum o corporație, adică sunt listați la bursă, au centre de dezvoltare și cercetare în Coreea de Sud și Italia, au peste 56 de invenții patentate și peste 31 de versiuni de software dezvoltate și protejate de legea copywrite. Personal, consider că acest gen de etichetare ar putea veni doar din partea unor persoane neavizate, neinformate. Suntem spre finalul anului 2020 și aproape tot ce folosim în materie de tehnologie are legătură cu China. China este astăzi un lider de piață în materie de tehnologie, recunoscut la nivel mondial. Este adevărat că sunt și persoane neinstruite care, încă, refuză să accepte adevărul și anume că sunt companii de înaltă tehnologie în China, așa cum este și KDT. Aceste opinii pot veni doar din partea unor persoane neinstruite sau rău intenționate. Absolut toate marile companii europene producătoare de tehnologie, indiferent de domeniu, au legături de afaceri puternice cu China. China este pentru astfel de companii un important furnizor de subansamble, semifabricate sau produse finite. Cred că acesta este acum rolul nostru în piață, de a ne informa corect potențialii clienți de avantajele de care vor beneficia dacă vor alege să devină clienți WoodMatic.

WoodMatic este o companie asumată, care își dorește să construiască împreună cu WDMAX un parteneriat solid, transparent, bazat pe sinceritate și corectitudine față de producătorii români, viitorii beneficiari ai tehnologiei pe care o comercializăm. Scopul final este să putem oferi împreună producătorilor români accesul la tehnologie înaltă prin politica de prețuri extrem de accesibilă. Suntem corecți în a spune originea utilajelor pe care le comercializam și ne mândrim cu faptul că KDT Machinery, al cărui brand este și WDMAX, este unul dintre cei mai puternici și cunoscuți producători de utilaje pentru industria lemnului, în continuă expansiune, specializat în proiectarea, fabricarea și furnizarea de soluții tehnologice avansate pentru industria de fabricare a mobilei.

Producător de mobilă versus vânzător de utilaje

Sanitop produce mobilier de foarte multă vreme. Începutul a fost la Brăila, cu prima fabrică deschisă, unde a pornit cu mobilier din PAL, a continuat cu cel din MDF vopsit, diversificând apoi cu cel înfoliat. Firma a crescut constant, ceea ce a dus la deschiderea celei de a doua fabrici, la Comănești. Am vrut să știu cum îl ajută experiența de producător de mobilier din panouri derivate în acest nou business și dacă se gândește să renunțe la producția de mobilier.

„Practic, în calitate de producător de mobilă am fost în situația de a achiziționa tehnologie pentru cele două fabrici pe care le operam și de multe ori am resimtit din plin lipsa alternativelor. În permanență am fost nevoiți să căutăm soluții pentru problemele noastre din producție și uneori am fost chiar pionieri în importul unor utilaje precum presele de termoformat PVC. Când aveam nevoie de echipamente, aveam nevoi specifice în producție, am simțit lipsa alternativelor din punct de vedere al bugetului. Punctual – dacă aveam nevoie de o mașină de găurit cu comandă numerică care să găurească pe 6 laturi o dată, 2 plăci în același timp, nu existau alternative. În momentul acesta, pe această mașină, nu există alternativă la utilajele foarte scumpe care vin din Italia și Germania. Noi venim cu soluția – aducem tehnologie înaltă la prețuri accesibile, la prețuri corecte.

În nici un caz nu vom renunța la producția de mobilier. Niciodată! Ne place ceea ce facem și facem cu drag producție. Avem două fabrici în care, din păcate, resimțim și noi, ca toată industria, lipsa acută de specialiști în domeniu. Practic, nu mai există școală medie pentru industria mobilei, nu mai există școli care să asigure nevoia de specialiști în domeniu. În ciuda tuturor dificultăților, mergem înainte și vom încerca să ne limităm în a face doar atât cât putem face.”

woodmatic utilaje prelucrare lemn wdmax

„WDMAX aduce înaltă tehnologie în industria mobilei la prețuri corecte”

Woodmatic vine pe o piață de utilaje care a crescut și s-a maturizat în ultima vreme. Nevoia de tehnologizare și retehnologizare a fabricilor este din ce în ce mai evidentă și în foarte scurt timp nu se va mai putea face performanță fără utilaje de calitate și tehnologie de ultimă generație. Acest proces a început deja, iar programele de finanțare europene și naționale au ajutat foarte mult. Sunt, însă, și multe companii care se dezvoltă prin propriile puteri și care aleg furnizorii cu foarte mare atenție, făcând un raport calitate/preț foarte strict. În acest context am vrut să aflăm de la Ciprian Iacob ce aduc nou pe piață utilajele WDMAX, în afara prețurilor competitive, care este gama de utilaje și cărei piețe se adresează?

„WDMAX nu aduce prețuri competitive, WDMAX aduce înaltă tehnologie în industria mobilei la prețuri corecte. Vreau să fiu foarte clar și să lămuresc acest aspect. WDMAX nu oferă prețuri competitive, WDMAX oferă prețuri corecte. WDMAX apreciază producătorii europeni, ei reprezintă un model din punct de vedere tehnologic pentru compania pe care o reprezentăm. Vreau sa vă spun că în 2018, KDT a achiziționat producătorul italian de CNC-uri MasterWood. Tot din acel an există în Italia, la Rimini, un centru de cercetare și dezvoltare. În ultimii 2 ani KDT a reușit să integreze tehnologie de ultimă generație în produsele sale de la unul dintre cei mai buni producători europeni. WDMAX este un producător complet, asigură o gamă completă de utilaje cu comandă numerică, utilaje inteligente pentru fabricarea mobilei. Gama de utilaje se adresează atât producătorilor de mobilier din PAL și MDF, cât și celor ce prelucrează lemnul masiv, dar doar pentru operații de debitare, găurire, frezare. Mare parte din echipamente sunt dedicate prelucrării PAL-ului și MDF-ului. Ne adresăm, în special, producătorilor de mobilier din PAL si MDF.

Practic WDMAX, prin gama variată de echipamente pe care le produce, poate acoperi cererea de utilaje, atât pentru ateliere – mă refer aici, de exemplu, la WDX-132 sau 323, mașini de aplicat cant de mică capacitate – cât și pentru fabrici mici, mijlocii și mari. Vreau să vă spun că abordăm cu îndrăzneală soluții pentru fabrici mari și când spun asta mă refer la automatizări, la linii automate de găurit, la conveioare, cu care putem configura, proiecta fabrici moderne. Merită subliniată capacitatea KDT de a produce linii automate pentru productivitate ridicată, atât în cazul atelierelor mici, cât și în cel al fabricilor de mari dimensiuni. Vom oferi mașini industriale puternice și accesibile, cu suport tehnic profesional.

Ceea ce cred că este punctul forte al utilajelor WDMAX este faptul că producătorii de mobilier pot primi tehnologie nouă, modernă, de ultima generație la preț de tehnologie second hand. În segmentul de preț pe care noi îl acoperim concurăm practic doar cu tehnologia second hand europeană.” 

Piața românească de utilaje pentru industria mobilei

Piața de utilaje pentru lemn este destul de bine reprezentată în România. Cum vede Ciprian Iacob acum și în viitor această piață și de ce este atât de încrezător în tehnologia pe care o aduce din China.

„Merg în China de mai bine de 10 ani, am mulți parteneri chinezi care între timp mi-au devenit buni prieteni. Poporul chinez mă fascinează. În România şi în alte părţi ale lumii, chinezii sunt priviţi ca un popor extrem de bine organizat, harnici şi foarte meticuloşi. Încă din 2009 merg în China pentru a achiziționa furnituri pentru fabricile noastre. Până să vină pandemia mergeam de 2-3 ori/an, atât eu, cât și colegii mei și ne-am format o imagine de ansamblu asupra pieței chinezești. E greu să afirmi că cunoști piața chinezească, dar strict pe nișa noastră, putem spune ca o înțelegem. Ce mă atrage la ea? Vorbim de educația și cultura muncii. Asiaticii sunt complet diferiți de restul lumii în acest domeniu, nu neapărat de noi, de europeni, de tot restul lumii. Sunt persoane foarte riguroase, foarte meticuloase, sunt oameni foarte harnici, extrem de harnici. Sunt foarte disciplinați, sunt educați, au educație tehnică și comercială. Sunt dintre acei oameni care apreciază cultura chineză, sunt un fan al produselor făcute în China, bineînțeles al produselor făcute cu simțul răspunderii și oferite la prețul corect.

Referitor la piața românească, întreaga industrie se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat. Este o problemă cu forța de muncă din cauză că o lungă perioadă de timp nimeni nu s-a ocupat de această pregătire profesională. Provocarea cea mai mare a furnizorilor de utilaje este de a reuși să ofere soluții de automatizare a productiei, la prețuri accesibile. Noi ne asumăm această misiune de a oferi soluții pentru lipsa de personal calificat, prin furnizarea de utilaje cu comandă numerică, de automatizări, în procesele de producție. În puținul timp în care am apucat să studiez piata de utilaje văd o dorință fantastică a companiilor mici și mijlocii de a achiziționa tehnologie modernă de ultimă generație la prețuri corecte. Văd piața românească într-o continuă dezvoltare. Pe termen scurt, sunt semne clare de prudență din partea producătorilor, dat fiind contextul actual. Dar este clar că singura direcție pe termen mediu și lung, pe care toți o iau în calcul, este tehnologizarea și retehnologizarea fabricilor, dotarea lor cu tehnologie modernă. În acest sens venim cu forțe proaspete, cu oferte noi. WDMAX va schimba fața industriei locale și aș dori să discutăm peste 5 ani despre cum va arăta piața de echipamente industriale pentru prelucrarea lemnului.

woodmatic utilaje prelucrare lemn wdmax

Am privit încă de la început intrarea WoodMatic pe piață și ca un act de curaj. Pentru un antreprenor axat pe producție mi s-a părut grea adaptarea la noua piață și „lupta” pe care trebuie să o ducă cu oameni cu vechime mare în domeniu. Într-adevăr, experiența de vânzător a dovedit-o vânzând mobilierul produs astfel încât să deschidă și cea de-a doua fabrică, dar vânzarea de utilaje este altceva. Pe de altă parte, experiența de producție, în care a văzut toate aceste utilaje la lucru și a descoperit punctele bune și pe cele mai puțin bune, constituie un atu important. Așadar, cum intră WoodMatic pe această piață și nu în ultimul rând, mai este loc pentru noii veniți?

Cred că mai este loc și va fi și în viitor pentru alți producători. Ce este de reținut este că nu sunt mulți producători în lume de talia WDMAX. Avem un cuvânt de spus în domeniu. Pentru început avem enorm de mult de învățat. Suntem aici să învățăm, suntem aici să cunoaștem piața, s-o înțelegem, să stăm de vorbă cu potențialii clienți. Doar așa, înțelegându-le nevoile vom putea să le oferim cele mai bune soluții. Suntem aici să oferim utilaje industriale performante, cu care se poate lucra lejer în 3 schimburi, la prețuri extraordinar de bune. Considerăm că este loc și întotdeauna va fi loc pentru energii noi, pentru companii noi dispuse să aducă plus valoare în segmentele în care funcționează. Astăzi, mai mult ca oricând, este evident faptul că China își asuma, cu subiect și predicat, rol de leader în din ce în ce mai multe domenii. Considerăm că parteneriatul cu China, cu WDMAX nu poate fi decât benefic pentru absolut orice producător dornic să se dezvolte, dispus să apese pe pedala de accelerație a dezvoltării. Vom fi alături de toți acei clienți care-și vor dori să depășească condiția, oferindu-le acces la tehnologie înaltă cu prețuri accesibile. Practic, ne facem un scop din a promova înalta tehnologie la prețuri foarte accesibile pentru piața locală. Tot ceea ce până ieri li se părea imposibil, de astazi, alături de noi, vor putea să înfăptuiască.

Nu sunt vorbe mari, știm și ne asumăm ceea ce spunem. Vindem utilaje produse în China, avem centru de excelență în dezvoltare și proiectare în Italia. Prin compania pe care o reprezentăm putem spune că facem parte din  marea familie KDT. Utilajele noastre beneficiază de tot ceea ce Italia oferă mai bun în materie de tehnologie și echipamente de ultimă generație. Este unanim recunoscută constribuția Italiei la nivel mondial în dezvoltarea de tehnologii înalte pentru fabrici de mobilă. Reușim astfel să oferim potențialilor clienți accesul la tehnologie înaltă, la prețuri accesibile. Suntem extrem de încântați de parteneriatul cu WDMAX. Suntem o echipă de oameni tineri și WDMAX și-a dorit acest parteneriat cu noi pentru ca și-a dorit o echipă tânără și dinamică. Au ales în cunoștință de cauză, au știut că nu avem nicio experiență în vânzarea și distribuția utilajelor, dar au apreciat ceea ce am făcut în calitate de producători și au încredere absolută că vom reuși și în calitate de furnizor de tehnologie înaltă pentru industria mobilei. Recomandăm tuturor celor care doresc să facă investiții să-și aplece atenția și asupra noastră, să ceară detalii, să studieze oferta noastră și când iau decizia de a achiziționa un echipament, să o facă în cunoștință de cauză. 

Nu putem decât să urăm succes lui Ciprian Iacob și firmei Woodmatic și să-i promitem că vom reveni mai repede de 5 ani să vedem cum au fost primiți de piața din România.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână