Tehnici de Finisare

Suprafețe foarte mate și rezistente, pe care amprentele nu se văd?! Astfel de lacuri și vopsele există deja!

Dacă cerințele legate de aspectul mobilierului țin de modă, cele legate de rezistențele suprafețelor sunt permanente. Pentru producătorii de materiale de finisare acest lucru înseamnă o îmbunătățire susținută a soluțiilor oferite, fiind continuu atenți la trendurile lansate de arhitecți și designeri. Și toate acestea pe fondul cerințelor tot mai stricte legate de protecția mediului și a sănătății publice. Complicat, nu? Un trend în continuă creștere este cel al suprafețelor cât mai mate, care să nu reflecte deloc imaginile. Seria de produse S-MATT, creată de producătorul italian de lacuri și vopsele ICA Group, îmbină această cerință cu performanțe deosebite ale suprafețelor obținute și reducerea emisiei de compuși organici volatili (COV). Seria a fost foarte apreciată încă de la lansare, fiind premiată, atât în Europa, cât și SUA. Produsele sunt acum disponibile și în țară, prin intermediul companiei Lomilux, distribuitorul ICA în România.

Care sunt performanțele care fac deosebită seria S-MATT

Producători de mobilier și beneficiari, în egală măsură, se plâng că este greu de găsit un produs de calitate care să nu reflecte deloc lumina, să fie plăcut la atingere și să fie foarte rezistent. S-MATT reușește să acopere toate aceste cerințe. Lacurile și vopselele din serie au gradul de luciu sub 5, nu reflectă deloc lumina și au tușeu mătăsos și plăcut. Seria nu este deloc limitativă, oferind o gamă largă de culori și texturi.

Produsele sunt rezistente la pătări cu cafea, alcool și vin, la zgâriere, iar dacă o acțiune foarte dură a dus totuși la apariția unor zgârieturi fine, suprafața poate fi reparată ușor și rapid, cu ajutorul fierului de călcat. Da, nu este nicio greșeală! În cazul produselor cu întărire în UV din seria S-MATT, căldura nu strică suprafețele ci face chiar bine, ajutând la repararea unor ușoare zgârieturi. Este suficient ca pe locul respectiv să se pună o cârpă de bumbac, care se umezește cu apă, după care se calcă cu fierul de călcat. În mai puțin de 20 de secunde zgârieturile dispar și suprafața revine la forma inițială, fără a se albi sau a rămâne alte urme de la intervenția cu căldură umedă.

O proprietate care cu siguranță va face fericită multă lume este lipsa amprentelor pe suprafețele finisate cu  produsele din seria S-MATT. Chiar dacă suprafața este lisă și fină, atingerea degetelor nu va lasă amprentele obișnuite, atât de deranjante, mai ales în spațiile publice (restaurante, săli de conferințe, săli de mese). Lipsa amprentelor va face ca spațiul să arate îngrijit în permanență și va crea un plus de confort celor din interior.

Nu în ultimul rând, produsele au un conținut redus de compuși organici volatili, atât la aplicare, cât și în exploatare și nu emană formaldehidă. Seria S-MATT include produse cu un nivel ridicat de siguranță și încredere. Ele respectă cerințele standardului EN 71 în ceea ce privește obiectele cu care copiii vin în contact.

Ce suprafețe pot fi acoperite cu aceste materiale

Practic, seria cuprinde materiale pentru acoperirea oricărui tip de suprafață – lemn masiv, panouri furniruite, placaj, MDF, PAL melaminat, sticlă. Produsele sunt perfecte pentru mobilierul din spațiile de locuit moderne și funcționale sau din birouri, hoteluri sau restaurante. Pot fi aplicate pe pardoseli din lemn punând în evidență frumusețea lui naturală și asigurând durabilitatea și rezistența. Se pot folosi pentru protejarea mobilierului din bucătării, unde suprafețele trebuie să fie mereu curate și rezistente la zgârieturi și la pătări. Indiferent pe ce tip de mobilier sunt folosite, materialele din seria S-MATT contribuie la păstrarea frumuseții și rezistenței cât mai mult timp.

O utilizare pentru care, până acum, lacurile și vopselele nu prea erau recomandate, este protejarea blaturilor de bucătărie și al meselor foarte utilizate. Produsele cu întărire în UV din seria S-MATT îndeplinesc cerințele standardului UNI 11216 privind rezistența blaturilor de bucătărie, oferind astfel noi oportunități designerilor.

Produsele din serie S-MATT

Seria S-MATT cuprinde un număr mare de produse, transparente sau opace colorate, diferențiate prin modul de aplicare sau cel de uscare. Din punct de vede al uscării, există 4 mari grupe de produse:

  • UVX, produse cu uscare în UV,
  • UVAX, produse ce combină caracteristicele uscării produselor pe bază de apă cu uscarea în UV,
  • AOX, produse care folosesc metode convenționale de uscare,
  • OPX, produse care folosesc metodele de uscare ale produselor tradiționale pe bază de solvent.

Gama UVX folosește lămpile UV pentru a obține suprafețe mate de calitate fără folosirea agenților de mătuire sau reducând foarte mult cantitate lor. Se obțin astfel suprafețe cu foarte bune proprietăți fizico-chimice. Produsele pot fi aplicate cu valț, cu pistolul sau prin turnare obținându-se suprafețe netede sau 3D. Sunt recomandate pentru acoperirea blaturilor de bucătărie, a celor de masă, pardoselilor sau ușilor.

Produsele din gama UVAX îmbină uscarea specifică produselor pe bază de apă cu uscarea în UV. Sunt produse foarte potrivite pentru aplicare în verticală sau pe canturi profilate, se așază bine pe suprafețe și au rezistențe foarte bune.

Grupa AOX este reprezentată de produse hidrodiluabile bicomponente cu uscare convențională și aplicare prin pulverizare. Sunt recomandate pentru suprafețe care nu au cerințele de rezistență a blaturilor de bucătărie.

În Gama OPX sunt produse pe bază de solvent cu uscare convențională. Au rezistențe foarte bune, sunt recomandate pentru suprafețe folosite intens precum parchetul sau blaturile de bucătărie.

seria S-MATT ICA Lomilux

O serie de produse ale căror calități deosebite au fost recunoscute prin premii internaționale

Încă de la prima prezentare a produselor la târgul Xylexpo, în 2018, seria S-MATT a câștigat locul doi la
categoria Coating/Finishing a premiilor Xia-Xylexpo Innovation pentru nivelul de inovație și originalitate extraordinară. În anul următor, la Interzum, seria a câștigat premiul Intelligent Material and Design la categoria High Product Quality. Două luni mai târziu a cucerit și SUA la AWFS, cel mai prestigios târg internațional pentru industria lemnului, câștigând premiul Visionary New Product.

Produsele din seria S-MATT sunt un ajutor important pentru departamentele de finisare din fabricile de profil și un beneficiu important pentru deținătorii obiectelor astfel finisate. Și nu în ultimul rând, prezența lor deschide noi oportunități pentru arhitecți și designeri.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian