Tehnici de Finisare

Cum te ajută baițul pe bază de solvent să obții colorarea uniformă a lemnului

Într-unul din episoadele ciclului Guru finisării (îl găsiți aici) am văzut că se poate obține orice culoare din cartelele de culori RAL sub formă de baiț hidrodiluabil. Ce sunt cartelele de culori aflați aici. Colorând lemnul cu un astfel de baiț fibra rămâne vizibilă, la fel și desenul lui natural. Filmul de la finalul articolului vă prezintă o altă serie de baițuri Lomilux obținute pornind de la culorile din cartele, dar pe bază de solvent. Dacă avem baițurile diluabile cu apa, de ce ne trebuie și varianta lor pe solvent? Știm că, după uscarea completă, lemnul colorat cu baițuri pe bază de apă poate fi acoperit cu orice tip de lac, fie că este pe bază de solvent sau de apă. Și atunci, de ce și baiț pe solvent cu aceeași culoare? Motivele sunt mai multe și sunt prezentate mai jos.

Uscare mai rapidă

Un baiț pe bază de solvent se usucă (în general) mai repede decât unul pe bază de apă. Baițurile pe bază de apă au ca diluant un singur solvent – apa – și nu putem face prea multe pentru ca aceasta să se evapore mai repede. Trebuie așteptat timpul necesar pentru ca ea să iasă din amestec. În cazul baițurilor de solvent, nu există un singur solvent în care sunt dizolvați coloranții, ci un amestec asupra căruia se poate interveni fără a modifica culoarea. Cum intervenim? Schimbând proporția solvenților din amestec. Dacă vrem ca baițul să se usuce mai repede în amestec vor predomina solvenții ușor volatili și astfel timpul până la următoarea etapă va fi mai scurt. Este cazul baițului Lomilux prezentat în filmul de mai jos.

Astfel de baițuri sunt foarte utile în producție, acolo unde timpul de uscare trebuie reglat în funcție de cerințele unei tehnologii sau ale unei linii de finisare. De asemenea, timpul de uscare poate fi adaptat condițiilor de lucru, mai exact temperaturii mediului. Dacă temperatura în hala de lucru este foarte ridicată, un adaos de diluant mai greu volatil va regla timpul de uscarea. Același lucru va face și un adaos de solvent ușor volatil în condiții unei temperaturi mai scăzute.

Efecte diferite în funcție de diluantul folosit

Variația amestecului de solvenți nu influențează culoarea baițului, dar poate influența efectul atunci când este aplicat pe lemn. Un baiț care se evaporă repede este mai uniformizant pentru că solventul nu-i dă timpul necesar să intre în lemn și să-l evidențieze. Colorantul va rămâne mai mult la suprafață dând un aspect uniform prin ”ascunderea” parțială a lemnului în spatele culorii. Un exemplu de solvent repede volatil este acetona.

Dar (și aici revin la acel în general pus în paranteză mai sus), un baiț cu conținut de solvenți greu volatili se va usca mai greu și va avea timpul necesar să intre mai adânc în lemn. Un astfel de baiț va pune în evidență desenul natural al lemnului, dar și eventualele lui defecte. Timpul mai lung de uscare va permite ștergerea și astfel porii vor fi marcați. Este modul în care sunt obținute glaze-urile, acele baițuri care sau uneori și un efect de învechire. Acetatul de butil sau glicolii sunt printre solvenții greu volatili.

În film veți vedea cât de mare este diferența dintre efectele obținute cu un baiț care se usucă mai repede, respectiv unul care se usucă mai greu lăsând timp pentru ștergere. Lemnul și culoarea sunt aceleași, diferă doar amestecul de solvenți.

Fibra lemnului se ridică mai puțin

Un baiț care se usucă mai repede este absorbit mai puțin în lemn și ridică fibra mai puțin comparativ cu unul pe bază de apă. Devine astfel mai ușoară finisarea după băițuire. Șlefuirea între straturi va fi mai simplă și se va ajunge mai ușor la un aspect neted și un tușeu plăcut.

Colorarea uniformă a lemnului cu defecte de colorare și a speciilor dificile

Absorbția scăzută în lemn lasă colorantul mai mult la suprafață și astfel aspectul este mult mai uniform. Astfel de baițuri sunt foarte utile când lemnul are diferențe mari de culoare, sunt diferențe considerabile de culoare între elementele din lemn ale aceluiași mobilier sau dacă se lucrează cu specii dificile care absorb diferit (plop, fag).

Baițurile Lomilux pe bază de solvent în culori RAL, NCS sau ICA

Seria de coloranți uniformizanți prezentată în film se adresează în primul rând specialiștilor. Aplicarea lor se face cu pistolul și astfel colorarea devine și mai uniformă. Nu este recomandată folosirea pensulei pentru că uscarea rapidă și metoda în sine nu lasă timpul necesar întinderii unei pelicule uniforme și astfel se pierde efectul uniformizant al baițului.

Dacă aveți întrebări sau neclarități, le puteți lăsa mai jos. Vă vom răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian