Deco&Design

Transformarea spectaculoasă a unui vechi staul de animale într-o bibliotecă modernă

Construcțiile vechi au un farmec aparte și chiar dacă în trecut au avut o destinație mai modestă, salvarea lor poate fi o bună alegere. Cele mai reușite proiecte sunt cele în care vechile structuri sunt în mare parte păstrate, rezultând o combinație incredibilă de vechi și nou. Un astfel de exemplu este în Marea Britanie, unde un vechi staul de animale, care în ultimii ani a funcționat ca depozit de utilaje agricole, a fost transformat pentru a fi folosit ca bibliotecă și spațiu de birouri. Pentru transformare s-au folosit grinzi și cherestea de stejar, o alegere inspirată pentru a fi combinate cu cărămida veche a clădirii. Mobilierul, care completează interiorul, include atât piese vechi, cât și mobilier nou din același stejar. Proiectul de transformare aparține studioului de arhitectură Crawshaw Architects, din Londra și a fost terminat în 2021.

tranformarea unui vechi staul în bibliotecă

De la staul de animale la bibliotecă privată

Clădirea transformată este o anexă a fermei Stanbridge Mill din Dorset, Marea Britanie. Clădirea principală a fermei, construită în stil georgian, a fost și ea frumos transformată. Pe sub clădirea principală curge un rău puțin adânc care pune în funcțiune o moară de apă foarte bine întreținută.

Anexa transformată în bibliotecă a fost inițial un staul de animale. Însă de mai bine de 40 de ani a fost folosită ca depozit de mașini și unelte agricole pentru îngrijirea grădinii. Cerința principală a fost ca această clădire, întunecată și rămasă multă vreme în paragină, să fie transformată într-un loc plăcut și luminos, care să poată fi folosit pentru birouri, dar și ca spațiu pentru o bibliotecă care să găzduiască o colecție privată de cărți despre arhitectura palladiană. O colecție specială care a servit drept temă pentru transformarea spațiului respectiv.

Numele arhitecturii palladiene vine de la arhitectul venețian Andrea Palladio (1508-1580). El a revigorat principiile arhitecturii romane antice, subliniind importanța proporției, a simetriei și a folosirii corecte a elementelor stilurilor clasice (ionic, doric și corintic). Pentru a onora această colecție specială, arhitecții au gândit transformarea ca o interpretare modernă a proporțiilor clasice și a simetriei.

tranformarea unui vechi staul în bibliotecă

Cărămidă veche pe dinafară, glulam și stejar în amenajările interioare

Încă de la început, arhitecții care au lucrat la proiect au vrut să includă vechea anexă în noua poveste, chiar dacă era nevoie de o transformare importantă a interiorului. Clădirea cea nouă are o navă centrală flancată de două coridoare, la fel ca o bibliotecă clasică. Acestea se înscriu perfect în vechea arhitectură a clădirii astfel că, de afară, pare aceeași clădire veche. Pentru realizarea proiectului s-au folosit materiale și tehnici de construcție foarte asemănătoare tâmplăriei și fierăriei meșteșugărești tradiționale, punând astfel împreună vechiul cu noul.

Intervențiile structurale s-au limitat la îndepărtarea a două ferme originale din lemn care au fost înlocuite cu grinzi lamelare arcuite din lemn stratificat (glulam). Acest lucru a stabilizat pereții exteriori și a permis realizarea tavanului boltit a zonei centrale. Pentru a oferi cât mai multă lumină în interiorul bibliotecii au fost făcute trei ferestre pe acoperiș, intervenția făcându-se cât mai discret și cu conservarea tavanului boltit. Iar pentru a da spațiului înălțimea necesară, podeaua a fost coborâtă 60 cm, săpăturile făcându-se în totalitate manual.

Bolta, grinzile arcuite, rafturile pentru cărți, mesele și scaunele sunt realizate din cherestea de stejar sau stejar stratificat. Stejarul a fost ales special să aibă cât mai multe noduri și colorații naturale astfel încât să aibă un aspect rustic și natural autentic. Pentru asamblarea elementelor de stejar au fost folosite tehnici de îmbinare ale tâmplăriei tradiționale (cep și scobitură). Ușile și ferestrele interioare au fost realizate astfel încât să se potrivească cu vechile ferestrele exterioare cu rame negre de metal. Toate piesele de feronerie sunt noi, dar asemănătoare elementelor de fixare originale din fier.

Construcție structură lemn acoper...
Construcție structură lemn acoperiș Nuba Club, Mamaia

De afară, vechiul staul pare că doar a fost puțin împrospătat, nu că i s-ar fi schimbat înfățișarea sau destinația. În interior, însă, au fost făcute intervenții importante care au crescut rezistența clădirii și au adus confort și lumină. Totul a fost realizat păstrând ce a fost bun din vechea structură și integrând discret elemente noi, fără stridențe și în totală armonie. S-au folosit elemente structurale din lemn, materiale de izolare naturale și tehnicile moderne de construcție au fost îmbinate cu cele tradiționale. A rezultat un proiect durabil, un spațiu luminos și primitor și o clădire în perfectă armonie cu locul și arhitectura lui.

tranformarea unui vechi staul în bibliotecă

tranformarea unui vechi staul în bibliotecă

tranformarea unui vechi staul în bibliotecă

sursa fotografiilor: wallpaper.com

Categorii

Abonează-te la newsletter