Echipamente de Vopsit

Recomandări pentru aplicarea lacului prin pulverizare

Materialele peliculogene, adică lacul, grundul, izolatorul, se pot aplica prin diverse metode. Poate cea mai răspândită dintre ele este aplicarea prin pulverizare. Ea este folosită atât de persoanele pasionate de bricolaj cât și în industrie.

Este adevărat, persoanele care încep să recondiționeze o piesă de mobilier din casă sau finisează, ocazional, un mic obiect din lemn vor apela mai mult ca sigur la pensulă. Dar sunt și din cei care au trecut la nivelul urmator și care cred că un mic compresor și un pistol de pulverizare nu sunt o investiție mare. Este o investiție bună pentru că aplicarea prin pulverizare duce la o peliculă mai uniformă, bine întinsă, iar timpul de aplicare este mult mai scurt.

aplicare corecta sursa foto: wallgoldfinger.net
sursa foto: wallgoldfinger.net

În industrie, aplicarea prin pulverizare este preferată pentru că se adaptează formei oricărui obiect. De asemenea, majoritatea produselor de finisare pot fi aplicate prin pulverizare. Spre deosebire de bricolaj, în industrie se folosesc pistoale mai performante, mult mai rezistente și viabile. Se pot folosi simple pistoale de pulverizare sau pompe. Modalitatea de pulverizare este mai diversificată, mai adaptată scopului și rezultatului final. Materialele se aplică prin pulverizare convențională, de joasă sau înaltă presiune, air mix, air less, în câmp electrostatic, automat. Voi detalia aceste modalități cu altă ocazie. Acum mi-am propus să fac câteva recomandări generale pentru pulverizarea în condiții obișnuite, adică atunci când este vorba de compresor, pistol și pulverizare convențională. Poate vor părea banalități pentru cunoscători, dar cred că nu este rău să fie amintite din când în când.

Am să încep cu duza pistolului. Duza este orificiul prin care iese materialul din pistol sub acțiunea presiunii. Ea este de diferite mărimi și trebuie adaptată materialului ce urmează a fi aplicat. Pentru produsele cu fluiditate mare și care trebuie aplicate în cantitate mică, cum sunt patinele de învechire, se recomandă duze de 0,8-1,0 mm.

aplicare cantitate mica sursa foto: canadianwoodworking.com
aplicare cantitate mica
sursa foto: canadianwoodworking.com

Pentru produse fluide care se aplică în cantitate mare (baițuri), duza recomandată este 1,2-1,4 mm. Pentru lacuri, grunduri, izolatori, care se aplică în condiții normale, fără cerințe speciale, se recomandă o duză de 1,8-2,0 mm. Când se aplică produse vâscoase, tixotropice (de tipul lacurilor hidrodiluabile pentru exterior) duza recomandată este 2,5-3,0 mm.

binks.com
binks.com

Presiunea recomandată în cazul unei aplicări normale (convenționale) este de 2,5-3,5 atm. Tendința este de a mări această presiune spre 5. Explicația este că așa crește productivitatea. Este o abordare greșită. Într-adevăr, faptul că lacul iese mai mult și mai repede din pistol ne determină să lucrăm mai repede. În același timp însă pierderile sunt mai mari și calitatea suprafeței mai slabă. Cantitatea de lac care nu se așează pe obiect, numită over spray, va fi mult mai mare și va duce la pierderi de material. Presiunea mare va împiedica materialul să se așeze frumos. Tot presiunea mare va face ca o parte din micile particule de lac să se usuce în aer și să cadă pe suprafață sub formă de praf, gazând pelicula.

presiunea mare sursa foto: achitettodileo.it
presiunea mare
sursa foto: achitettodileo.it

Înainte de începerea pulverizării trebuie reglată forma jetului. Pentru o aplicare de calitate jetul nu trebuie sa fie nici foarte strâns, sub forma unui fir, nici foarte deschis, ca un duș. Aplicarea optimă se obține cu un jet strâns pe orizontală și deschis pe verticală.

reglarea jetului sursa foto: hsqjoinery.co.uk
reglarea jetului
sursa foto: hsqjoinery.co.uk

Distanța de la care se face pulverizarea trebuie să fie de 15-20 cm. O distanță mai mică duce la peliculă vălurită , iar când distanța este mai mare lacul nu se așează uniform și poate apărea fenomenul numit gazare (lac uscat în aer care cade ca un praf pe peliculă și este înglobat în ea).

distanta fata de obiect sursa foto: achitettodileo.it
distanta fata de obiect
sursa foto: achitettodileo.it

Mișcarea mâinii deasupra panoului de finisat este de translație, nu de rotație, mâna rămânând mereu la aceeasi distanță de panou.

miscare de translatie sursa foto: dummies.com
miscare de translatie
sursa foto: dummies.com

Mâna cu care se ține pistolul trebuie să fie în prelungirea brațului, formând cu acesta o linie dreaptă continuă. Dacă mâna va fi ținută în sus sau în jos, formând cu brațul o linie frântă, veți obosi mult mai repede (se “sugrumă” nervii și vasele de sânge) iar calitatea peliculei va avea de suferit.

mana in continuarea bratului sursa foto: house-painting-info.com
mana in continuarea bratului
sursa foto: house-painting-info.com

Pentru o aplicare corectă și uniformă pe toată suprafața, jetul pistolului trebuie să depășească marginile piesei, iar”dungile” de material aplicat trebuie să se suprapună în proporție de 30%. Pentru a evita gazarea, aplicarea se face începând cu partea de lângă noi și avansând spre latura mai îndepărtată. Astfel, se acoperă cu material proaspăt praful de lac căzut pe piesă si nu mai pare gazată. Când există cabină de pulverizare cu exhaustare bună se poate face pulverizarea obișnuită, de la latura mai îndepărtată spre cea mai apropiată de cel care pulverizează.

aplicare de jos in sus sursa foto: ognigiorno.it
aplicare de jos in sus
sursa foto: ognigiorno.it

Aplicarea prin pulverizare a produselor hidrodilubile se face cu pistoale din inox. Pistolul din inox poate fi folosit și pentru aplicarea produselor pe bază de solvenți. Deci, pentru a nu avea probleme cu rugina, este bine sa vă cumpărați un pistol de inox.

Dacă trebuie aplicate produse vâscoase iar compresorul nu face presiunea necesară pentru ca materialul să iasă din pistol, trebuie să știți că există pistoale speciale pentru astfel de produse, ce creează presiune în interiorul cănii pistolului, obligând materialul să iasă. Dacă aplicați frecvent produse vâscoase dar nu aveți bani pentru a achiziționa o pompă, acest pistol este o alternativă viabilă.

Aplicarea prin pulverizare a lacului pe o mobilă montată se face cu spatele mobilierului scos. Astfel, over spray-ul nu rămâne în interiorul mobilei și suprafața nu se gazează.

După aplicarea materialelor cu întărire chimică, de tipul A+B (poliuretanice, acrilice, poliesterice, etc) pistolul și circuitele trebuie foarte bine spălateîpentru că altfel lacul se întărește în interior și pistolul nu mai poate fi folosit. Spălarea se face cu solventul lacului (solvent organic sau apă), pulverizănd solvent până când acesta iese curat din pistol.

curatare pistol sursa foto: woodworkingjay.blogspot.com
curatare pistol
sursa foto: woodworkingjay.blogspot.com

La sfârșitul zilei de lucru pistolul se desface și se spală foarte bine, lăsând părțile componente în diluant. În felul acesta se prelungeste viața pistolului și în special a duzei. Dacă nu este bine întreținută, duza își schimbă diametrul în timp, scăzând și calitatea peliculei aplicate.

pistol si accesorii sursa foto: aliespress.com
pistol si accesorii
sursa foto: aliespress.com

Cum mai sunt și alte lucruri de spus despre pulverizare, am să revin cât de curând asupra subiectului. Între timp aștept întrebările voastre legate de acest aplicarea prin pulverizare.

26 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua stimata d-na .
  Am o intrebare pentru d-voastra. Am o casa de vacanta si este facuta din lemn. Anul acesta as vrea sa o vopsesc si as vrea sa o vopsesc cu SAVANA TECH (lac pentru lemn). Am cumparat un compresor ce scoate 8 bari. Intrebarea mea este daca pot folosi acest compresor pentru ceea ce vreau eu sa fac si ce fel de pistol ma sfatuiti sa-mi cumpar.
  Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua,
   In general lacurile de genul SAVANA sunt produse facute pentru a fi folosite de toti cei ce doresc sa bricoleze. Produsul nu este foarte vascos asa ca puteti folosi un pistol obisnuit cu duza 1,8-2 mm. Fiind produs pe baza de solvent nu este nevoie ca pistolul sa fie din inox, dar va sfatuiesc sa cumparati totusi unul din inox. Nu se stie cand mai aveti nevoie de el. Nu-l cumparati nici pe cel mai scump – este o investiti inutila daca nu vreti sa-l folositi permanent, dar nici pe cel mai ieftin. De obicei produsele foarte ieftine dau batai de cap si daca le folositi o singura data. Puteti folosi compresorul cumparat. Veti regla presiunea jetului si cantitatea aplicata din pistol. Este simplu, gasiti acest lucru in instructiunile de lucru. Va doresc succes!

   • A-ti putea sa-mi da-ti, daca va rog , o marca sau un anumit tip de pistol, eventual o poza sa ma orientez , nu vreau sa facem reclama.

  • Atentie…daca respectiva casa de vacanta a fost deja protejata cu lac, bait…e foarte important sa fie foarte bine indepartat vechiul strat… e de fapt mai greu de pregatit suprafata decat de aplicat noua protectie.dar daca se aplica fara o pregatire a suprafetei… e munca aiurea si bani cheltuiti.. rezultatele nu vor fi cele asteptate… trebuie bine curatat/slefuit inainte de a aplica, chiar daca are doar praf.
   Legat de compresor…presiunea de 8 bari nu are importanta…majoritatea compresoarelor asigura 8 bari..Important e debitul pe care il asigura ( banuiesc ca are rezervor/vas tampon) .tre sa aiba debit macar de 1 metru cub pe minut

 • Buna ziua,

  Va rog frumos, daca se poate să-mi lămuriți o dilemă. Se poate utiliza pistolul pentru un lac destinat lemnului, pe bază de apă, incolor, de la Savannah? Vă întreb pentru că pe cutie, la modul de aplicare, nu este precizată si aplicarea cu pistolul, ci numai cu pensula și cu rola. Am găsit pe internet unele păreri cum că “nu se recomanda aplicarea lacului pe baza de apa cu pistolul deoarece acest tip de produs are in general tendinta sa spumeze, iar prin pulverizare aceasta caracteristica se intensifica”. D-voastră, ca specialist, ce părere aveți despre acest lucru?
  M-ar scuti de un efort și de un timp în plus să pulverizez lacul cu pistolul, mai ales că am de lăcuit pentru mine personal, un dulap cu uși lamelare și este destul de incomodă și cronofagă aplicarea cu pensula pe o asemenea suprafață.
  Intenționez în acest sens să-mi achiziționez un pistol universal de foarte bună calitate dar pe care să-l utilizez în viitor ocazional, în regim casnic, la orice tip de vopsea, fără să fie necesar să o diluez, asta dacă nu o cere deja producătorul.
  Mi-ar prinde bine din partea d-voastră o recomandare pentru un astfel de pistol . Nu contează bugetul.

  Cu toată stima vă mulțumesc anticipat 🙂

  • Buna ziua,
   Intr-adevar, produsele hidrodiluabile spumeaza mai mult. Aerul cu care sunt amestecate la pulverizare favorizeaza acest lucru. Dar nu trebuie considerat ca este imposibil de aplicat cu pistolul. Trebuie sa-i dati mai mult timp pentru ca aerul sa poata iesi, sa nu fortati uscarea si stratul aplicat sa nu fie gros. De preferat 2-3 straturi subtiri in loc de unul gros. Lacurile care sunt formulate pentru pensula sau trafalet nu au adaos de antispumanti cum sunt cele pentru pulverizare. Dar, repet, cu putin mai multa grija pot fi aplicate si cu pistolul. Incercati sa diluati cat mai putin sau chiar deloc. Apa adaugata creste spumarea si ridica si mai mult fibra lemnului.
   In ceea ce priveste pistolul, am sa va trimit raspunsul pe mail. 🙂
   Toate cele bune!

   • Buna ziua stimata Doamna,

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Nu am experienta dar voi incerca sa urmez sfaturile d-voastra in ceea ce priveste aplicarea. Am achizitionat deja un pistol care pretinde ca lacul nu e necesar sa fie diluat, asa ca, sa speram, ca spumarea nu ar avea motive sa creasca si ca poate pulveriza inclusiv lavabila fara a fi necesar sa fie diluate. Nu mentionez pistolul ca sa nu fac reclama, desi as fi fost curios sa obtin o parere de la un specialist ca d-voastra. In orice caz, nu ar fi rau sa-mi scrieti pe mail ce pistol mi-ati fi recomandat, ca sa pot sa-mi dau seama daca m-am grabit achizitionandu-l pe acesta. Nu l-am folosit inca deloc, cu atat mai mult as putea sa-l returnez, daca e cazul…

    Numai bine va doresc! 🙂

    • Buna ziua,
     V-am trimis emailul inca de luni (5 decembrie). Cautati si in spam, se poate sa fie acolo, mi s-a mai intamplat. Pe mail imi puteti spune si ce pistol ati cumparat. Daca am date despre el, va spun cu placere. Din ce imi spuneti, pistolul cumparat este cu duza mare. Asa se explica faptul ca puteti aplica lacuri nediluate si vopsea lavabila. Singura problema pe care o puteti avea este daca va trebui sa pulverizati materiale mai fluide (baituri, lacuri mai diluate). Dar poate fi rezolvata daca pistolul are mai multe duze, sau daca mai cumparati o duza care sa se potriveasca pistolului, cu marimea 1,5-1,8.
     Toate cele bune.

 • Bună ziua, am si eu nevoie de un sfat pentru a vopsi un gard de lemn cam 150 ml . El a fost vopsit acum ceva timp (4 ani) cu o vopsea alchidica de metal si lemn. Acum ea sa cojit pe alocuri si se vede urât, menționând că eu asa am cumpărat terenul. Intrebarea este cu ce as putea vopsi sau lacui gardul si cu ce tip de pistol ? deoarece este suprafața prea mare pentru pensula. Culoarea este si foarte închisa . Mulțumesc frumos cu stimă

  • Buna ziua,
   Daca nu este curatata total ar trebui sa folositi tot o vopsea alchidica. Alte vopsele pe solvent sunt incompatibile, iar vopselele pe baza de apa, cele folosite de obicei, s-ar putea sa nu aiba aderenta. Daca ar fi fost un gard nou sau total curatat v-as fi recomandat un impregnant colorat cerat. Sunt produse hidrodiluabile care intra bine in lemn colorandu-l in profunzime. La suprafata nu formeaza pelicula vizibila insa ceara din produs protejeaza bine la umiditate. In timp, chiar daca se mai duce din materialul de la suprafata, culoarea care a intrat in lemn si care este rezistenta la radiatia UV ramane si nu se mai vede ca atunci cand sare pelicula colorata.
   Aplicarea o puteti face cu un pistol obisnuit cu duza 1,8-2. Se gasesc in magazinele DIY. Nu-l cumparati nici pe cel mai ieftin (sa nu aveti probleme cu garniturile), dar nici pe cel mai scump (pentru o lucrare DIY din cand in cand este prea mult). O sa aveti nevoie si de un compresor ca sursa de aer. Nu va trebuie unul mare. Important este sa aveti 4-5 atmosfere. Daca va este mai la indemana puteti alege si un pistol electric.

 • Buna ziua!

  Cu o intrebare va deranjez, pot aplica Lazur Sadolin cu pistolul?….in prospect scrie ca se aplica doar pensulabil.

  Multumesc!

  • Din pacate, aici nu va pot ajuta. Trebuie sa vorbiti cu reprezentantul producatorului. Fiecare firma are propriile formule pentru produse si nu pot stii daca produsul se preteaza si pentru pulverizare. Daca in indicatiile de folosire spune sa-l aplicati numai prin pensulare, probabil ca numai asa se obtine calitatea dorita. Incercati sa gasiti un reprezentant Sadolin si cereti informatii supimentare. In general, sunt astfel de reprezentanti in magazinele de bricolaj.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua.
  Am realizat o masuta mica (de cafea) din lemn masiv de stejar. sunt la faza pe slefuire a mesei, dar vroiam sa va intreb si sa va cer si sfatul dumneavoastra. doresc sa aplic un lac poliuretanic pentru lemn (bicomponent) LPU de la izocor. se poate aplica acest lac cu pistolul de vopsit?

  • Buna ziua.
   Lacul despre care vorbiti este pentru suprafete de beton si producatorul recomanda aplicarea lui cu pensula sau trafaletul. Pentru a-l aplica cu pistolul ar trebui sa-l diluati mai mult de 5%. Producatorul spune ca la o dilutie mai mare proprietatile produsului nu mai sunt la fel. Fiind o masa din lemn ar trebui sa folositi un lac poliuretanic pentru lemn. Pe aceastea le puteti aplica cu pistolul.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna seara,
  Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra, va rog. Pot aplica nitrolac peste bait pe baza de solvent? Intentionez sa fac lacuirea prin pulverizare. Ce diametru ar trebui sa aiba duza pistolului pentru acest tip de lac? Multumesc !

  • Buna ziua!
   Peste baituri obisnuite (colorant si diluant), fara nicio problema. Peste cele care contin ceara sau uleiuri, nu pentru ca lacul nu va avea aderenta. Lasati sa de usuce suprafata (sa se evapore solventul) inainte de aplicarea lacului.
   Pentru lac, duza recomandata este 1,8-2 mm iar pentru baituri simple (colorant si solvent), 1,2-1,5 mm.
   Toate cele bune!

   • Buna seara,
    Multumesc frumos pentru raspuns. Revin, va rog, cu inca o intrebare. Pot aplica prin pulverizare lac poliuretanic bicomponent peste bait pe baza de solvent ? Daca da, pot folosi pistol cu diametrul duzei de 2 mm ?
    Numai bine !

    • Buna seara!
     Da, puteti aplica lac poliuretanic peste bait pe baza de solvent. La fel, baitul trebuie sa fie amestec de colorant si solvent, fara adaos de rasini, ceara sau ulei. Daca baitul are adaos de rasina trebuie sa fie specificat ca rasina este compatibila cu lacul poliuretanic. Si da, puteti folosi pistolul cu duza 2 mm.
     Atentie: la lacurile cu uscare (intarire) chimica, cum este si lacul poliuretanic, trebuie sa sa spalati pistolul cu diluant imediat ce terminati activitatea. Altfel, lacul se intareste in interiorul pistolului iar produsul format nu mai este solubil in diluant. Va fi foarte greu sa recuperati pistolul si mai mult ca sigur, va trebui sa-l inlocuiti. Daca folositi pompa pentru aplicare, spalati si traseele (furtunele).
     Toate cele bune!

 • Buna ziua!
  As aprecia foarte mult daca ma puteti ajuta cu o informatie.
  Am o cabanuta de lemn si as dori sa o dau cu lac si interior si exterior.
  Fiind o suprafata mai marisoara (30mp) mi-ar ar fii cam greu la pensula, de aceea as dori sa cumpar un pistol de dat cu lac, dar nu ma pricep de loc ce ar fii mai indicat. Cam ce marime sa aiba duza si ce lac ar fii indicat?
  Cabanuta, din constructie , are un strat de lac pe lemn. Acum pot aplica lacul direct pe ea, peste acel strat de lac?
  Multumesc mult !!

  • Buna ziua!
   Aveti nevoie de un pistol cu duza de 1,8 sau 2. Lacul pe care il puteti aplica depinde cu ce a fost acoperit lemnul initial. Daca ati cumparat-o de la un producator local, intrebati ce a folosit. Cele cumparate de la marile magazine de bricolaj au in general un strat de grund pe baza de apa. In acest caz aplicati un lac pe baza de apa pentru exterior. Tot lac pe baza de apa aplicati si daca s-a folosit initial lac pe baza de solventi organici. Il puteti folosi si la interior. Lacurile hidrodiluabile pebtru exterior au viscozitatea mai mare de aceea aveti nevoie de un pistol cu duza mai mare. Un lac obisnuit se poate aplica si cu duza de 1,5 mm.
   Daca a fost aplicat ulei sau lac alchidic trebuie sa folositi tot un lac alchidic pentru ca lacurile pe baza de apa nu au aderenta.
   Toate cele bune!

 • Multumesc pentru articolele excelent documentate. Mi-a intrat in obisnuinta sa caut aici informatiile necesare
  Abia acum mi-am permis sa imi achizitionez un compresor si implicit m-am gandit ca as putea sa imi aplic eu vopseaua.
  Doresc sa va adresez o intrebare: calitatea de HVLP, LVLP sau “clasic” este determinata de duza folosita?

  • Buna ziua!
   Multumesc pentru aprecieri!
   Mai exact ar fi capul pistolului sau capacul (air cap gun, in engleza). Nu este vorba doar de orificiul de iesire ci de tot ansamblul. Sunt tehnologii diferite care permit aplicarea unei cantitati mai mici sau mai mari de materiale, cu viscozitati diferite, cu pierderi diferite de material si cu aport diferit de aer. In general, pistoalele sunt diferite pentru fiecare tip de aplicare. Am vazut insa si demo-uri in care este folosit acelasi pistol si este schimbat doar acel air cap. Toate sunt, bineinteles, aceeasi marca.
   Toate cele bune!

 • Buna seara, Confectionez obiecte mici din lemn pe care apoi le vopsesc si lacuiesc cu vopsea, respectiv lac spray. Din dorinta de a face economie am incercat sa vopsesc si lacuiesc cu pistolul de vopsit si vopsea cumparata la cutie. Problema este ca presiunea aerului din pistolul de vopsit imi zboara piesele de pe masa de lucru. Am incercat si cu aerograful, dar acesta are suprafata mica de acoperire. Am vazut ca exista in comert mini pistoale de vopsit. Credeti ca un aastfel de mini pistol mi-ar fi de folos? Daca da, ce duza ar trebui sa aiba acesta pentru vopsire si lacuire? Multumesc anticipat!

  • Bună ziua!
   Pistoalele obișnuite se bazează pe presiunea aerului pentru a transforma lichidul în picături minuscule care să vopsească uniform piesele de lemn. E greu de găsit pistoale care să vopsească bine și să aibă o presiune așa scăzută încât să nu miște piesele. Pistoalele care folosesc o presiune mai scăzută a aerului sunt HVLP care sunt modificate astfel încât materialul să poată fi pulverizat la o presiune de până la 0,7 bari, față de 2,5-3 bari cum sunt pistoalele convenționale (obișnuite). Materialul aplicat trebuie să aibă viscozitate scăzută și astfel de folosește o cantitate mare de diluant. Productivitatea este scăzută, dar pelicula obținută este uniformă și de calitate. Mai multe informații despre aceste sisteme de pulverizare găsiți în link-urile de mai jos.
   În cazul vopsirii pieselor foarte mici se folosește metoda imersării sau a vopsirii in mori. Pentru imersare trebuie sa aveți un dispozitiv cu multe locuri de fixare (un cadru metalic cu multe cuie sudate) pe care sa-l introduceți într-o baie cu colorant/lac/vopsea. Se pot vopsi astfel simultan mai multe piese, dar are avantajul semnului de prindere și daca materialul nu este bine ales, al picăturilor de scurgere.
   In morile de colorare materialele sunt introduse într-un tambur care se rotește iar lacul sau vopseaua este picurata peste ele printr-o țeavă aflată deasupra. După un timp, în interiorul tamburului care se rotește in continuare se introduce aer astfel încât piesele ies gata uscate. Colorarea și lăcuirea/vopsirea este uniformă și nu rămân semne, dar utilajul este mai complicat.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2018/05/30/pistoale-de-pulverizare-care-reduc-pierderile-de-lacuri-si-vopsele/
   https://revistadinlemn.ro/2017/12/12/cum-sa-alegi-pistolul-de-pulverizare-avantajele-si-dezavantajele-celor-mai-folosite-sisteme/

Vezi ultimul video pe VideoRDL

Categorii

Abonează-te la newsletter