Mobilier

Masa extensibilă din stejar masiv, piesa de mobilier ce reunește familia

Masa extensibila, după părerea mea, nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Chiar dacă ar fi să o folosiți doar de două ori pe an, de Paște și de Crăciun, imaginați-vă că aveți o masă extensibilă din stejar masiv pregătită să adune oamenii dragi în jurul ei. Este ideea de familie, de prieteni, de oameni dragi cu care ne întâlnim la ocazii fericite. Fiind totuși vorba despre mobilier de dimensiuni mari, utilitatea primează. Cu toate că decizia de a cumpăra este mult influențată de componenta estetică. Dar, cum în ultimul timp mesele, mai ales cele din stejar masiv, au fost în atenția designerilor și producătorilor de mobila, descoperim continuu modele pline de personalitate. Blaturi din stejar masiv specifice stilului farmhouse așezate pe picioare moderne din sticlă sau combinații lemn-metal pentru interioare în stil rustic industrial sunt numai câteva dintre modelele pe care le puteți alege.

De ce masa extensibila? Nu renunțasem la ea considerând stilul „bufet suedez” mult mai potrivit pentru întâlnirile noastre?

Am fost întotdeauna adepta stilului tradițional de întâlniri, adică acela în jurul mesei pentru a mânca și a discuta fără televizor, doar o muzică plăcută ca fundal. Acest lucru ne apropia și, folosind o expresie în trend, petreceam timp de calitate împreună. Dezbăteam totul împreună, participam cu toții la aceeași discuție.

Din acest motiv preferam să ne întâlnim mai mult la mine. În alte case se adoptase modelul de bufet suedez care destrăma „întregul” și ne împăștia prin diferite colțuri ale camerei.

Acum mulți dintre cei tineri revin la vechea masă si este bine nu doar pentru producătorii de mobila. Îi atrage dorința de a fi împreună, de a discuta și dezbate subiecte fierbinți. De mare ajutor este faptul că oferta de mobila este bogată și pot găsi masa extensibila care se potrivește perfect oricărui stil de casă. Sunt mese care se pot strânge până la a deveni o consolă discretă pe un perete, dar și unele care, la dimensiunile neextinse, reprezintă piesa centrală din lemn masiv care întregește camera. La acestea din urma am să mă refer în continuare.

Alegerea modelului mesei este foarte importantă. Masa nu mai este numai obiectul util ci face parte din stilul casei, din felul cum proprietarul a ales să-și amenajeze locuința

Trei modele de mese mi-au atras atenția prin aspect, modul de construcție și de realizare a extinderii. Mesele sunt făcute în România. Este posibil ca, văzând fotografiile, să vă fi gândit că mobila este, probabil, din Italia. Nu, este făcută la Nord Arin, mai sus de Piatra Neamț.

Nord Arin produce mobilier din lemn masiv de stejar  și fag destinat piețelor din România, Germania, Elveția, Austria, Italia, Franța. Sunt cu toții 90 de angajați care se ocupă de întreg procesul, de la debitarea bușteanului până la livrarea produsului în casa clientului.

masa extensibila

Este o afacere de familie începută cu mulți, mulți ani în urmă. Tatăl celui care conduce acum firma a învățat meserie de la un maestru artizan italian din orașul Bicaz.  Prin ’70 a înființat o secție de mic mobilier și artizanat ce făcea parte din Cooperativa Meșteșugărească. Brandul Nord Arin a apărut în 1992, fiul continuând activitatea începută de tată. Dar și acum, la cei 85 de ani pe care tocmai ce i-a împlinit, tatăl este tot în fabrică, contaminând cu energia sa întreaga echipă.

Nord Arin face un mobilier inspirat, cu un design diferit de cel cu care ne obișnuise piața românească. Este o îmbinare reușită între tradiția românească de prelucrare a lemnului și tendințele din designul internațional. Am pentru exemplificare trei modele de masa extensibila.

Belluno – masa extensibila în stil farmhouse

masa extensibila

Este un tip de masă cu aer familial, solidă fără a fi greoaie. Se potrivește foarte bine unei case amenajată în stil rustic modern, dar și uneia rustic industrial. Culoarea naturală a lemnului de stejar și finisajul pe bază de ceară de albine sunt o combinație foarte potrivită cu stilul rustic. Este armonios realizată și nici nu aș fi văzut un alt gen de finisaj decât unul strict de protecție care să păstreze aspectul autentic și natural al lemnului.

Extinsă, masa este foarte generoasa. Are lungimea de 3,5 m la o lațime de 1,09 m. Nici în variantă neextinsă nu este o „micuță”. Are 2,5 m bineînțeles cu acceași lățime de 1,09 m. Prelungirea se face simplu, la extremitățile blatului. La fiecare capăt se pot extinde 2 tije care vin de sub blat. Extensiile sunt prinse pe tije cu șuruburi foarte estetice. Când masa nu este întinsă cele 2 extensii stau prinse sub blat economisind astfel spațiul.

masa extensibila
neextinsa
masa extensibila
extinsa

Prelucrarea blatului este făcută prin tehnici speciale astfel încât lemnul să nu lucreze în cazul variațiilor de umiditate. Se știe că aceste oscilații ale umidității pot duce la variații dimensionale ale lemnului și asta nu face deloc bine sistemului de extensie. La mesele extensibile de la Nord Arin nu există acest risc.

masa extensibila

Messina cu picioare metalice, masa extensibila în stil rustic industrial

Masa atrage în primul rând prin blatul din stejar masiv cu lateralele ondulate. Este aceea imagine de „felie” de lemn căreia i s-a îndepărtat numai scoarța. În ciuda acestui fapt și acest blat este astfel prelucrat încât să nu existe riscul variației dimensionale.

Picioarele sunt făcute din tabla groasă de 10 mm care sus, în zona de prindere, au o lățime maximă de 200 mm. Variantele de colorare a picioarelor sunt antracit și corten.

masa extensibila

Sistemul de extindere este interesant și este o creație Nord Arin. Practic tijele pe care se sprijină cele 2 extensii laterale sunt în interiorul blatului. Ele sunt scoase din blat prin simpla apăsare a unor butoni push-up montați discret pe cele 2 lațimi ale blatului de masă.

masa extensibila

Pe spatele extensiei sunt trasate 2 șanțuri în care intră perfect tijele. Pentru ca fixarea să fie foarte sigură și rezistentă pe extensii au fost montate dispozitive care rigidizează prinderea dintre ele și blat. După montarea extensiei pe tije dispozitivele sunt împinse sub blat. Nu vă imaginați că sunt cine știe ce chestii complicate și greu de folosit. Sunt sisteme simple, dar foarte eficiente, care permit celor care stau în zona prelungită a mesei să se simtă confortabil. Extensia va fi sigură și stabilă chiar dacă for fi puse obiecte mai grele pe ea.

masa extensibila

Masa are lățimea de 1 m și lungimea de 2 m, ajungând prin extindere la 2,9 m.

masa extensibila

Messina cu picioare de sticla – blatul de lemn care plutește

Am lăsat-o la urmă, dar cea mai spectaculoasă mi se pare varianta mesei Messina cu picioare de sticla. Ai pur și simplu senzația că blatul de lemn plutește la apoximativ 1 m înălțime de la pământ. Transparența picioarelor pune și mai mult în evidență blatul din lemn masiv de stejar și frumusețea lui naturală.

masa extensibila

Picioarele sunt făcute din sticlă fațetată de 19 mm grosime, foarte rezistentă și foarte sigură. Nu sunt poziționate perpendicular pe blat ci sub un anumit unghi pentru a da mai multă stabilitate mesei.

masa extensibila

Prin acest efect de picioare invizibile camera capătă mai mult spațiu, nu devine încărcată. Lumina pare că nu are niciun obstacol în a pătrunde peste tot contribuind astfel la luminozitatea generală a camerei.

Dimensiunile și sistemul de extindere este același ca al modelului cu picioare metalice. Finisajul ambelor variante este cu un strat protector de lac mat, care nu schimbă culoarea naturala a stejarului, peste care este aplicat un  strat de ceară de albine. Ceara oferă un contact natural cu lemnul și un tușeu plăcut mătăsos.

masa extensibila

Mobila din lemn masiv de la Nord Arin are un design interesant și modern, în acord cu mobilier similar din țări cu tradiție în designul de mobila, precum Italia sau Franța. În plus, povestea acestei afaceri de familie, unde nepoata face parte din echipă alături de bunic, te convinge că este vorba despre traditie, pasiune și suflet.

Fotografiile din articol sunt proprietate Nord Arin

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian