Echipamente de Vopsit

Peliculă frumoasă, pierderi minime și fără boli profesionale, cu pistolul Xcite™

Când este ales un aparat sau un utilaj există așteptări atât din partea celui care investește în utilaj – în speță, producătorul de mobilă – cât și a celui care va lucra efectiv cu el. Unul își dorește productivitate mărită sau recuperarea rapidă a investiției, pe când cel din urmă vrea ca aparatul să-i ușureze munca și să-l protejeze. Producătorii de aparatură profesională încearcă să îmbine cât mai bine aceste criterii, considerându-le importante în egală măsură. Pistolul Xcite™ de la Sames Kremlin este un astfel de aparat. Cu el pierderile de material se reduc foarte mult iar designul ergonomic elimină posibilitatea apariției unor boli profesionale. Dar să vedem mai pe larg ce înseamnă acest pistol de pulverizare.

Când am vorbit cu Gabi Mănoiu de la Falk Consulting, distribuitorul în România al produselor Sames Kremlin, mi-a spus că Xcite™ este cel mai vândut pistol al lor la ora actuală. Clienții sunt foarte mulțumiți iar pulverizatorii spun că este unul dintre cele mai bine balansate pistoale de pulverizare.

Xcite™

Care sunt atuurile pistolului Xcite™

Trei sunt atuurile cu care pistolul Xcite™ a convins o mulțime de producători de mobilă și produse din lemn:

  • rată de transfer a materialului pe obiect de până la 86%
  • o calitate foarte bună a atomizării datorită duzelor calibrate perfect
  • design ergonomic
Reducerea pierderilor, dar și a unor defecte de pulverizare

Xcite™ este un pistol de pulverizare ce funcționează după tehnologia airmix, considerată cea mai eficientă tehnologie nonelectrostatie (la tehnologiile electrostatice transferul este mai mare, dar vorbim de un sistem foarte diferit). De aici reducerea considerabilă a pierderilor și eficiența transferului de material.  AIRMIX este o combinație între pulverizarea de joasă presiune și cea de înaltă presiune realizată pentru prima dată de Kremlin în 1975. De altfel, Airmix este marcă înregistrată Sames Kremlin.

Din combinația dintre cele 2 tehnologii rezultă o rată mare de transfer de material și o calitate foarte bună a peliculei. Cum se realizează acest lucru? în pistol atomizarea materialului se face în 2 etape:

  1. Lacul este trecut cu o presiune medie-mare printr-o duza care îl atomizează (fără presiune de aer)
  2. Un jet scăzut de aer preia lacul atomizat și-l atomizează încă o dată, formând jetul corect și definind unghiul de aplicare și cantitatea transferată.

Trecand prin aceste etape de atomizare se poate face un transfer mult mai bun al materialului de finisare și se reduce ceața ce apare de obicei la pulverizarea convențională. De aici și alte avantaje precum eliminarea unor defecte de pulverizare ca peliculă gazata sau coajă de portocală. Un alt avantaj este consumul redus de diluant comparativ cu pulverizarea convențională.

Este bine de știut că tehnologia airmix are dezavantajul unei viteze mai reduse de lucru. Dacă cerința principală este productivitatea foarte mare, pierderile  de material sau calitatea finisajului fiind pe planul doi, atunci trebuie să alegeți un pistol airless.

Xcite™
sursa foto: youtube.com
Calitatea foarte bună a atomizării

Se datorează unor duze a căror calibrare este făcută de roboți speciali astfel încât orificiul prin care iese materialul este foarte aproape de perfecțiune. În momentul în care lacul este transformat în mici picături ce formează împreună jetul, niciun defect nu deviază o parte din jet sau nu face ca dimensiunile picăturilor să fie diferite.

Rezultă un jet uniform ce va duce la o suprafață finisată foarte frumoasă, uniformă ca așezare și grosime și bine întinsă. Este modul prin care este înlăturat unul dintre dezavantajele sistemului airmix și anume pelicula inferioară calitativ comparativ cu pulverizarea convențională.

Xcite™

Design ergonomic

Este calitatea pentru care apreciez cel mai mult acest pistol. Este un pistol ergonomic desenat astfel încât să fie folosit cu usurință, să fie ușor și „îndemânos” cum ar zice un prieten de-al meu. Folosindu-l, riscul apariției bolilor profesionale din cauza mișcărilor repetitive este înlăturat.

La prima vedere pare ceva spus mai mult pentru a atrage atenția, dar nu este așa. Ergonomia pistolului a fost studiată și este demonstrată de teste nu de constatări vizuale. Modul cum pistolul este ținut în mână, greutatea lui, cum se blochează și se deblochează, totul a fost studiat astfel încât operatorul de la pulverizare să se simtă cat mai confortabil iar folosirea lui să nu afecteze sănătatea.

Xcite™

Felul cum ținem pistolul în mână, forma și greutatea lui, influențează rezultatul final

Nu știu dacă v-am mai spus, am învățat să țin corect pistolul de pulverizat în mână de la un tehnician italian cu multă experiență. Nimeni până la el nu mi-a spus ce trebuie să fac pentru a-mi fi bine, a nu obosi și a lucra în siguranță. Până atunci sfaturile erau legate numai de ce trebuie făcut pentru ca pelicula să arate cât mai bine, să nu se gazeze, sau să fie vălurită.

El a fost primul care mi-a spus că mâna care ține pistolul trebuie să fie în continuarea brațului, nu să formeze unghi cu brațul. Astfel sângele circulă normal, mâna este oxigenată și poate lucra normal, fără să amorțească sau să simtă oboseală accentuată. Informații simple cu beneficii considerabile pe termen lung.

Despre același lucru este vorba și la Xcite™. La prima vedere faptul că are o formă sau alta pare fără importanță. Pe termen lung însă apar beneficii importante:

  • calitate mai bună a peliculei
  • productivitate mărită
  • lipsa bolilor profesionale

Xcite™

Mai multe informații tehnice despre pistolul de pulverizare Xcite™ și despre variantele în care este comercializat găsiți la Falk Consulting sau pe site-ul Sames Kremlin.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian