Fabricare case din lemn

Extinderea casei prin adăugarea unui etaj pe structură de lemn – o lucrare rapidă și un șantier curat

Oana Călin locuiește de aproape 2 ani într-o casă cu etaj pe structură de lemn de care este foarte mulțumită. I-am făcut o vizită împreună cu Ionuț Merlușcă de la Dimmer, constructorul casei, pentru a afla părerea ei despre casa în care locuiește. Cu Ionuț pare că sunt prieteni de foarte mult timp. Vorbesc amândoi despre casă cu multă pasiune. Au povești multe și se vede că au lucrat bine împreună la acest proiect.

etaj pe structura de lemn

Decizia de a extinde casa. Șantierul și relația cu muncitorii

Oana deținea o casă pe un singur nivel și voia să o extindă pe verticală. Să îi adauge un etaj și să facă toată casa eficientă energetic. Nu știa nimic despre casele pe structură din lemn, dar cunoștea familia Merlușcă ca fiind extrem de serioasă. Atunci a luat decizia, sfătuindu-se cu soțul, de a face acest proiect cu ei. „Nu știam nimic despre casele din lemn și am spus: Hai! O dată în viață! Ce am de pierdut?!”

Oana Călin se aștepta la genul de șantier cu care am fost obișnuiți – meșteri mulți, gălăgioși, multă dezordine și timp pierdut. De fapt „toți erau îmbrăcați frumos, niciun detaliu nu era lăsat la întâmplare, de genul las’ că merge și așa. Cel mai mult a durat partea de proiectare” ne-a spus Oana.

Construcția structurii s-a făcut la fabrica Dimmer din Comănești, județul Bacău, în doar o săptămână, iar montarea ei a durat o singură zi.

„A fost nevoie de doar câteva zile de pregătire a șantierului. Construcția pereților în fabrică a durat trei zile. Am venit pe șantier înainte cu două zile să pregătim stâlpii, să pregătim placa, să pregătim terenul. Montatul casei a durat o singură zi. Seara era acoperișul pus.” povestește Ionuț Merlușcă.

S-a creat o legătură foarte strînsă între beneficiar și muncitori. Se poate observa cu ușurință impresia foarte bună și puternică lăsată de echipa Dimmer din ceea ce ne povestește Oana: „În toată perioada șantierului foarte important a fost lucrul cu ei. Mă refer la modul lor de lucru și la relația interumană care s-a creat între mine, ca beneficiar și oamenii de pe șantier. Să vă dau un exemplu despre o întâmplare în care m-au surprins și impresionat în același timp. Era chiar ziua montajului. Ne apucaserăm de dimineață și era 9 seara când s-a terminat structura de așezat. Construcția făcută de ei trebuia să se așeze pe o casă deja existentă. Acolo, la îmbinare, hotărâserăm noi peste zi să acoperim cu ceva, în cazul în care plouă să nu intre apa. Preocupați de montaj am uitat cu toții de acest aspect. La ora 9 seara, erau toți în mașină, cu motorul pornit, pregătiți de plecare. În acel moment mi-am adus aminte – cumva îmi era și milă de ei – și le-am zis… n-am izolat zona de trecere! Nu știu dacă au trecut 30 de secunde. Toți 9 erau jos din mașină, 3 urcați, 2 la nivelul solului, aruncau foliile acelea. Am rămas năucă. Pentru mine era neobișnuit. Eram obișnuită ca veșnic să mă duc la lucrători/meșteri cu vă rog frumos, să mai facem și asta. În cazul lor a fost ca o trupă de comando. S-au dat imediat toți jos din mașină, pentru că toți știau că trebuia făcută și au rezolvat problema. Nici măcar nu era treaba lor. Pentru mine a fost neobișnuit.”

etaj pe structura din lemn

O extindere eficientă energetic

Construcția în sine are 80 mp și este practic etajul unei construcții mai vechi. Pereții au 150 mm de termoizolație în structura lor, plus încă 150 mm de temoizolație exterioară (termosistemul).

Legat de pereți, important este faptul că am făcut un sistem de perete cu difuzie deschisă. Am reușit asta prin alegerea materialelor care formează straturile întregului perete. Asta înseamnă că peretele TRANSPIRĂ (accentuează Ionuț), nu respiră. Dacă vreți o comparație cu corpul uman, noi, oamenii, prin piele transpirăm, adică permitem apei din organism să iasă și să intre prin piele, dar nu respirăm prin piele. Pentru respirație, avem sistemul respirator, care la casă ar fi sistemul de venilație cu recuperare de căldură. Prin transpirația peretelui, mă refer la faptul că toată grosimea izolației permite să circule APA LA NIVEL DE VAPORI, NU SUB FORMĂ DE PICĂTURĂ. Adică, în funcție de umiditatea relativă a aerului de afară, crește și scade umiditatea din izolație. În acest caz, când vorbesc de apă, mă refer la vapori de apă, nicidecum la apă sub formă lichidă, de genul picătură. Astfel, umiditatea din casă este constantă, între 40% și 60%.”, ne spune Ionuț Merlușcă.

Un alt lucru de menționat este execuția planșeului dintre etaj și pod, la al cărui concept, Dimmer, a colaborat cu Marius Șoflete.

„Această casă are pod nelocuibil și am ales să facem termoizolația în planșeu pentru că ar fi fost ineficient să izolăm acoperișul. În acest caz, temperatura din casă este constantă, între 20 – 24°C și vara și iarna. În pod, pe timp de vară temperatura poate ajunge la peste 40°C, se încălzește tare de la tablă. Iarna, în pod temperatura poate ajunge la -20°C. Pentru a evita riscul de a se forma condens în interiorul planșeului, fie iarnă, fie vară, am constuit un planșeu care permite circulația vaporilor de apă în ambele sensuri în funcție de anotimp.”

Pentru ferestre, Ionuț spune că, au ales să folosească triple glazing (geamuri triple).

„Noi am gândit un perete aproape de casă pasivă. Am propus două variante: ori renunțăm la izolația din perete, dacă nu montăm tâmplărie performantă, ori mergem pe acest tip de perete și pe geam performant. Nu avea rost să folosim materiale de top la pereți și să pierdem prin geam. Am folosit ferestre din lemn placat la exterior cu aluminiu.”

etaj pe structura din lemn

La montarea casei au fost prezenți, atât constructorul, cât și arhitectul. „Am asistat toți la montarea pereților, iar la ultimul, când am văzut că intră perfect, am început să aplaudăm. Era dovada că toate calculele și toată execuția au fost corecte. Practic, acolo se verifică toată munca, felul cum se închide ultimul panou și dacă acela intră ca un sertar. În momentul acela toată lumea aplaudă” ne-a spuns Oana, vizibil amuzată.

Mulțumirea clientului este cea mai eficientă carte de vizită

Acum, la aproape 2 ani de la finalizarea construcției, este în continuare impresionată de echipa perfect sincronizată și eficientă de la Dimmer.  Adresându-i-se lui Ionuț Merlușcă…„Ții minte că te-am întrebat… Cum ai reușit să faci echipa asta? Mă interesa și pe mine la locul meu de muncă să construiesc o echipă la nivelul acela de eficiență. Sunt oameni cărora le pasă. Asta mi-a plăcut cel mai mult. Fiecare om din șantier dacă vedea că ceva nu era perfect, chiar dacă nu ținea de el, imediat se sesiza și făcea să fie perfect. M-a întrebat foarte multă lume cu cine am construit. I-am recomandat cu toată inima.”

Cu toate că i s-a părut un pic riscantă la început decizia de a construi pe structură din lemn, Oana pare acum clientul perfect pe care ți-l dorești să îți promoveze munca. Entuziasmul și încrederea cu care recomandă casele din lemn Dimmer este molipsitoare. „Cunoscându-i pe ei mi-am dat seama: Nu mi-ar mai trebui o casă din cărămizi… Clar nu aș mai face. Indiscutabil nu aș mai face. Atât de curat, de frumos, de rapid, de sigur este cu acest tip de case pe structură din lemn, încât nu aș mai face o casă din cărămizi sau – cum se cheamă – clasică. Văzând cum s-a desfășurat tot procesul, n-aș mai pune o cărămidă peste alta. Exclus să mai văd vreodată vreo mistrie din aceea dacă voi mai construi încă o casă.”

Dacă vrei să construiești un etaj sau să mansardezi o casă și să beneficiezi de tot confortul pe care ți-l poate oferi un astfel de spațiu va fi nevoie să apelezi la un specialist în domeniu. Acesta îți poate spune dacă este fezabilă ridicarea etajului sau a mansardei și te poate ajuta să iei cele mai bune decizii în ceea ce privește specificul proiectului tău, materialele necesare, tehnicile de execuție, ventilație, termoizolații, etc. Chiar dacă structura nu este suficient de rezistentă pentru extinderea casei pe verticală, se pot face lucrări de consolidare în plus. Și indiferent de situație, pentru construirea etajului și mai ales a unei mansarde, cel mai potrivit material este lemnul. Nu cântărește mult, nu are un preț ridicat și este un material foarte frumos, iar o construcție pe structură din lemn va fi mult mai ușoară și mai rapid de realizat decât o structură din zidărie clasică.

etaj pe structura din lemn

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian