Cuprins
Este bine cunoscut faptul că zgomotul reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea noastră, efectele expunerii îndelungate la zgomot fiind o problemă de sănătate publică din ce în ce mai acută. Se estimează că jumătate din populația Europei trăiește într-un mediu cu zgomot, iar mai mult de o treime este deranjată de nivelul ridicat de sunet din timpul activităților și al somnului. Existența zgomotului ne împiedică să atingem confortul dorit, chiar dacă ceilalți factori – lumină, căldură, design, culoare – sunt la nivelul necesar. Confortul acustic înseamnă lipsa zgomotelor nedorite, posibilitatea de a desfășura activități ce produc zgomot fără a-i deranja pe cei din jur, sunetele auzite fiind la un nivel acceptabil. În medii bine echilibrate acustic suntem mai productivi, mai fericiți și avem mai puține probleme de sănătate. Grupul Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului și al materialelor de construcții, a dezvoltat o serie de produse și sisteme ce permit atingerea confortului acustic fără investiții și eforturi deosebite.
Cum pot fi îmbunătățite performanțele acustice ale pereților de compartimentare
Pereții despărțitori, atât cei din apartament, cât și cei comuni cu apartamentele vecine, sunt de multe ori prea subțiri sau astfel construiți încât nu pot atenua nivelul de sunet care se transmite de la un spațiu la altul. Ajungem atât să auzim ce se discută într-o cameră vecină, cât și activitățile casnice ale vecinului de la apartamentul de lângă noi, la o oră nepotrivită, să ne deranjeze somnul.
Există, însă, soluții constructive care să împiedice sau să reducă transmiterea aeriană a zgomotelor. Pereții despărțitori dublu placați cu plăci din gips-carton montate pe o structură metalică și care înglobează la interior, în cavitate, izolație din vată minerală, constituie o soluție eficientă, realizată cu o investiție acceptabilă, pentru asigurarea unei izolări fonice bune între încăperi. Acest sistem funcționează pe principiul masă-resort-masă, fiind folosit și în cazul compartimentărilor caselor pe structură de lemn (tip timber frame) cu pereți prefabricați. Sistemul oferă aceleași performanțe acustice ca ale unui perete masiv monolitic, aducând suplimentar beneficiul de a avea o greutate mult mai mică, care nu încarcă structura de rezistență.
Îmbunătățirea izolării fonice la zgomot aerian este legată, atât de performanțele materialului cu care se umple cavitatea, cât și de gradul de umplere al cavității.
În cazul materialului de umplere, cel mai important fenomen care generează reducerea zgomotului este frecarea interioară a particulelor și depinde de rezistivitatea la fluxul de aer a materialului. S-a stabilit, însă, prin măsurători, în baza unor studii desfășurate în Germania, Franța și Suedia, că efectul de creștere a izolării fonice prin folosirea unor materiale cu o rezistivitate la flux de aer mai mare (prin creșterea densității materialului) este limitat la valoarea de 5 kPa s/m². Până la această valoare a rezistivității, diferențele între materialele de izolație fonică sunt foarte mari. Folosirea unor materiale cu rezistivitatea mai mare de 5 kPa s/m² influențează nesemnificativ izolarea fonică comparativ cu creșterea investiției.
Gradul de umplere cu vată minerală a spațiului dintre cele două plăci de gips-carton este cea de-a doua modalitate de îmbunătățire a performanțelor de izolare a pereților de compartimentare. Undele sonore se propagă de la un panou la celălalt prin spațiul dintre plăci. Trecerea printr-un material poros duce la atenuarea lor. Interacțiunea dintre undele sonore și materialul poros produce o pierdere din energia undelor care va fi transformată în căldură și astfel se va propaga mai puțină energie sonoră prin pereți. Cu cât este mai gros materialul izolator dintre plăci, cu atât este mai mare cantitatea de energie transformată în căldură și deci o mai bună izolare fonică. Cea mai bună izolare fonică se obține când cavitatea dintre straturile de plăci este umplută în întregime cu material izolator. Dublarea grosimii stratului de izolație aduce o creștere a performanțelor de izolare fonică în medie de 5 dB.
Produsele ISOVER Akusto
Gama ISOVER Akusto a fost special dezvoltată pentru izolarea fonică și termică a pereților de compartimentare din gips-carton. Produsele sunt din vată minerală de sticlă și sunt disponibile sub formă de saltele rulate. Caracteristicile termo și fonoizolatoare derivă din tehnologia folosită la producerea lor. Tehnologia permite obținerea unei împâslituri omogene din fibre de sticlă care înglobează un volum mare de aer între ele, aer care este împiedicat să circule liber. Tragerea în fire cu grosimi de câțiva microni a sticlei la temperaturi de circa 900ºC, precum și folosirea unor lianți speciali permit obținerea unui material cu elasticitate foarte bună, cu rezistivitate la flux de aer mai mare de 5 kPa s/m2 și coeficient de conductivitate termică de 0,039 W/m · K.
Produsele ISOVER Akusto sunt disponibile în grosimi de 50, 75 și 100 mm, având lățimea saltelelor de 600 mm. Grosimile diferite permit alegerea soluției optime pentru umplerea completă a spațiului dintre plăci, cu scopul de a realiza un nivel maxim al izolării fonice la zgomot aerian din punct de vedere al gradul de umplere al cavității interioare. O altă caracteristică importantă a produselor din familia Akusto este rezistivitatea la flux de aer. Aceasta este mai mare decât valoarea limită de 5 kPa s/m2, asigurând un aport optim de izolare în cazul structurilor de tip masă-resort-masă. Disiparea maximă a energiei sonore este obținută prin frecare internă, realizându-se astfel reducerea zgomotului transmis.
Pe scurt, avantajele produselor ISOVER Akusto sunt următoarele:
- Montaj facil în cavitatea pereților cu structură din metal sau din lemn
- Saltele elastice și compresibile
- Rezistență nelimitată în timp în poziție verticală – cât durata de viață a clădirii
- Durabilitate și stabilitate în timp a proprietăților
- Ușor de tăiat și montat, netoxice
- Rezistență scăzută la trecerea vaporilor de apă
- Nu sunt agreate de insecte, rozătoare sau paraziți
Soluție constructivă pentru pereții de compartimentare
Soluția constructivă prezentată mai jos a fost dezvoltată pentru a asigura izolarea fonică la zgomot aerian în cazul spațiilor cu destinație rezidențială. Alcătuirea sa cuprinde saltele ISOVER Akusto de 100 mm și plăci din gips-carton Rigips® RB 12,5 mm, pe o structură tip framing 60x100cm. Rezultatul obținut la testarea acustică din laborator pentru indicele de izolare fonică la zgomot aerian Rw a fost de 54 dB , rezultat care satisfice cele mai stringente cerințe acustice la nivel European în ceea ce privește unităţile funcţionale din locuinţele individuale – între o încăpere de locuit sau baie și celelalte încăperi din apartament, încăperi din apartamentele adiacente, coridoare, holuri comune, casa scării, spaţii similare.
În imagine este secțiunea orizontală prin probă, iar numerele reprezintă:
- Lemn 60×100 mm
- Plăci din gips-carton Rigips® RB (montate cu șuruburi autofiletante pentru gips-carton Rigips®)
- Placare OSB tip 3, 15mm
- Vată minerală de sticlă ISOVER Akusto 10cm
- Bandă de etanşare Rigips®
- Structură metalică: Șină de ghidaj: Rigiprofil® UD 28, Montant: Rigiprofil® CD 60, Fixare cu bride reglabile CD 60 Rigips® 3-6 cm
Rw, indicele de izolare fonică la zgomot aerian, este cea mai importantă caracteristică a pereților de compartimentare și se măsoară în decibeli dB. Valoarea lui este indicată întotdeauna pentru întreg sistemul (întreg peretele) și nu pentru produsele luate individual (vată de sticlă, gips-carton).
Adaugă comentariul