Finisare DIY Tehnici de Finisare

Guru’ finisării – serie video despre finisarea lemnului

Colorarea și protejarea lemnului – finisarea, ca termen generic – sunt operații care pot, în egală măsură, să crească sau să scadă calitatea unui produs din lemn. Finisajul este ceea ce se vede imediat la un mobilier și se simte de cum ai pus mâna pe el. În ciuda acestui aspect, uneori, subiectul este tratat cu superficialitate, considerându-se că, dacă lemnul este de calitate și designul deosebit, este suficient. Dar nu este așa. Tratat superficial, fără atenție acordată alegerii produselor și aplicării lor, finisajul se răzbună, lucru ce se vede imediat în aspectul final al produsului. De aceea, pe lângă articolele tehnice deja prezente în paginile revistei, am început o serie video dedicată finisării. Vom aborda subiecte variate, iar sugestiile voastre ne pot ajuta să descoperim și alte teme de interes pentru voi. În acest demers am avut ca partener firma Lomilux Cluj, care ne-a furnizat materialele, suportul tehnic și logistic necesar unui asemenea proiect.

Guru’ finisării – seria video despre finisarea lemnului

În seria video vom explica cum se realizează un finisaj corect, vom arăta moduri de aplicare, vom vedea și testa produse, vom dezbate teme de interes, de la granulația folosită la șlefuirea lemnului, până la obținerea unor efecte speciale. Filmele vor fi scurte, condensate ca informație și ne vom concentra pe câte o singură temă pentru a fi ușor de urmărit. Multe dintre ele vor avea la bază întrebările primite de la voi în articolele din revistă. De multe ori, când răspundeam unei întrebări, mă gândeam cât de bine ar fi fost să pot exemplifica. Acum, pe măsură ce filmele vor apărea, acest lucru va deveni posibil. Ne propunem să prezentăm materiale utile profesioniștilor din domeniu, dar și tehnici de finisare pentru începători și pasionați. Vrem ca fiecare să găsească în acest ciclu subiectul de care este interesat. Ne dorim să fie un demers care să fie de ajutor celor care au nevoie de informații legate de finisare.

Colorarea lemnului este o temă care ne oferă nenumărate subiecte

Una dintre temele abordate este colorarea lemnului. Este greu de povestit cum, folosind aceeași culoare, același tip de lemn, dar baițuri diferite ca mod de aplicare, consistență sau formulare, se pot obține efecte diferite și calitate diferită a lemnului colorat. Dar o prezentare video face infinit mai ușoară această sarcină.

Baiț pe bază de apă cu ștergere pentru colorarea parchetului

În video-ul de mai jos veți vedea cum se aplică un baiț pentru parchet. Da, pentru parchet ai nevoie de un baiț făcut special în acest scop pentru a obține un rezultat foarte bun. Care este principala problemă a colorării parchetului? Suprafața foarte mare care trebuie colorată uniform. Este imposibil de găsit o modalitate (dacă nu vorbim de parchetul colorat în fabrici) pentru a aplica simultan baițul pe toată suprafața. Parchetarul este nevoit să aplice cu trafaletul sau cu pensula suprafețe mai mici, iar în zona unde acestea se întâlnesc probabilitatea ca straturile să se suprapună este foarte mare. Folosind un baiț obișnuit, în acele zone apare o suprafață mai închisă la culoare. Un baiț pentru parchet se va absorbi și se va usca mai greu, dând timp parchetarului să uniformizeze suprafața. Este ceea ce veți vedea în video.

Există baițuri speciale pentru diferite tipuri de lemn, pentru lemn care absoarbe neuniform (plop) sau pentru lemn cu pori mari (frasin), dar și baițuri pentru lemnul folosit la interior sau exterior, baițuri pe bază de apă sau de solvent, care scot în evidență desenul natural al lemnului sau, dimpotrivă, care-l estompează obținând o colorare foarte uniformă. Folosind baițul potrivit veți obține un rezultat mai bun cu un efort mult mai mic. Noi ne propunem să vă arătăm aceste baițuri, diferențele dintre ele și recomandările de utilizare.

Lomilux Cluj, partenerul nostru în acest demers

Un astfel de proiect are nevoie de materiale diverse și de calitate, precum și de un cadru adecvat aplicării lor. Acestea ne-au fost oferite de Lomilux Cluj, partenerul nostru în acest demers. Lomilux, distribuitor al produselor ICA pentru finisarea lemnului, este un nume cunoscut, fiind pe piața de lacuri și vopsele profesionale pentru lemn de aproape 20 de ani. În gama largă de produse pe care o deține, atât pentru uz industrial, cât și pentru meșteri sau pasionați, am putut găsi toate produsele necesare prezentărilor practice. De asemenea, de ajutor ne-a fost și experiența practică a specialiștilor firmei care ne-au ajutat în multe dintre prezentări.

Sperăm ca acest nou proiect să vă trezească interesul și să găsiți în el informația de care aveți nevoie. Nu uitați să ne spuneți ce tehnici sau produse ați dori să vedeți, ne bazăm pe voi :). Puteți să ne scrieți aici sau la orice alt articol, pe youtube, Facebook sau oriunde ne găsiți.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian