Prezentare case din lemn

Casele A-frame, mai potrivite pentru case de vacanță decât ca reședințe permanente

În ofertele constructorilor, mai ales a celor de case pe structură de lemn, întâlnim și casele A-frame, numite și casele tip A. Datorită aspectului de casă de vacanță, ele trezesc interesul celor care își doresc o astfel de casă pentru uz personal sau pentru închiriere. Chiar dacă la noi par a fi modele de ultimă modă, casele A-frame nu sunt o noutate pentru alte zone. Cei care caută să închirieze case de vacanță în alte țări găsesc frecvent case A-frame în oferte din zone de munte, stațiuni de schi sau pe litoral. Sunt perfecte pentru cupluri și familii cu număr mic de membri, dar nu la fel de comode atunci când grupul este mai mare.

casa A-frame

Chiar dacă nu par foarte potrivite ca locuință permanentă, există cerere și pentru astfel de utilizare. Care sunt avantajele și dezavantajele unei case A-frame și când reprezintă ea o bună alegere, aflați în cele ce urmează.

Ce sunt casele A-frame

Înainte de toate ar trebui lămurit ce înseamnă casă A-frame. Așa cum arată și denumirea este vorba despre o casă în formă de A. Practic, forma literei A provine de la cele două ape ale acoperișului care se prelungesc până la nivelul fundației sau puțin mai sus. Singurii pereți exteriori sunt în fața și în spatele casei și sunt foarte vitrați, aceste ferestre fiind sursele de lumină. În interior, în funcție de dimensiuni, casa poate fi amenajată pe un nivel sau două, cu living, bucătărie și baie la parter și dormitor/dormitoare la etaj. Acesta este modelul clasic de casă tip A.

Casele tip A nu sunt o invenție a lumii contemporane. Există case tradiționale cu aspect asemănător peste tot în lume, fiind un mod simplu și eficient de a construi. În epoca modernă, specialiștii consideră că prima casă tip A a fost construită în 1934, în California, de arhitectul R.M.Schindler.

sursa: en.wikipedia.org

Dezvoltarea care a urmat celui de-al doilea război mondial a dus la o creștere a investițiilor în case de vacanță. Arhitecții au preluat modelul din 1934, fiind unul ieftin și ușor de construit. Între anii 50 și 70, case tip A erau întâlnite frecvent la mare sau la munte, atât în Europa, cât și în SUA. Cererea mare a dus la căutarea unor metode de construcție cât mai rapide și astfel au apărut kit-urile care îți dădeau posibilitatea să construiești singur casa, kit-uri ce erau vândute în magazinele de bricolaj sau de materiale de construcții.

De ceva vreme, moda construirii de case simple sub forma literei A a revenit. Inspirația arhitecților a dus la apariția unor modele mai elaborate, cu ferestre sau lucarne pe acoperiș și alte adaptări care aduc un plus de spațiu. În funcție de materialele de construcție, amenajarea și dotările interioare, prețul casei poate varia foarte mult, așa că pot fi considerate în continuare case ieftine doar dacă sunt modele clasice și fără prea mari pretenții.

Când alegi o casă A frame

Dacă te gândești la ea ca la o reședință permanentă, trebuie să știi că spațiul este limitat. De aceea este potrivită pentru persoane singure sau pentru cupluri tinere care nu sunt foarte pretențioase și care nu au nevoie de mult spațiu de depozitare.

Este o foarte bună alegere drept casă de vacanță. Design-ul aparte o face foarte atrăgătoare și potrivită pentru zone de munte cu multă verdeață. Suprafețele vitrate mari fac posibilă admirarea peisajului din interior, dând senzația că ești în mijlocul naturii. Nu este însă foarte plăcut dacă este plasată în vecinătatea altor reședințe pentru că ferestrele mari nu lasă loc de prea multă intimitate.

Dacă îți dorești o casă de lemn cu preț accesibil, casa A-frame este o variantă. Dar dacă folosești materiale de izolare mai speciale, precum izolațiile naturale din fibră de lemn, prețul poate crește. Dacă ai un teren într-o zonă plăcută, poate fi o bună investiție. Casa se construiește repede și poate fi apoi închiriată, fiind o sursă de venit.

casa A-frame

Avantajele acestui tip de casă

Fiecare tip de construcție are plusuri și minusuri. Pentru a fi o bună alegere, plusurile trebuie să atârne mai greu în balanță comparativ cu minusurile. În cazul caselor A-frame, următoarele aspecte pot fi trecute la plusuri:

  • design simplu și curat, cu spații deschise largi și multă lumină
  • posibilități de izolare foarte bună și de aceea poate fi plasată atât în zone reci de munte, cât și pe litoral
  • spațiului înalt și deschis permite aerului să circule și astfel nu apare mucegaiul
  • spațiile mari vitrate corelate cu așezarea în teren ajută la folosirea maximă a luminii solare, reducând consumul de energie
  • acoperișul foarte înclinat nu permite acumularea de zăpadă care ar putea provoca probleme
  • proiectele sunt foarte ușor de găsit astfel încât casa poate fi construită în regie proprie, cu costuri reduse
  • find construită pe structură de lemn timpul de lucru nu este foarte lung
  • lemnul structurii și al amenajărilor interioare este un material natural, ecologic și foarte plăcut.
Există și dezavantaje

Există și o serie de dezavantaje care trebuie luate în calcul înainte de construcția sau achiziționarea unei case A-frame :

  • spațiu redus, fiind potrivită pentru număr redus de persoane
  • spațiile deschise largi reduc intimitatea locuitorilor, iar ferestrele multe și mari sporesc acest inconvenient
  • nu prea există spațiu de depozitare
  • izolarea prost făcută poate duce la pierderi de căldură iarna și încălzire vara, la fel ca în cazul acoperișului
  • pot exista spații pierdute din cauza înclinației pereților tip mansardă
  • pereții înclinați sunt dificil de decorat (nu pot fi atârnate tablouri, de exemplu)
  • costuri mari de refacere a acoperișului (când va fi neoie de așa ceva).

casa A-frame

Dacă casele A-frame reprezintă o noutate pentru voi, sper ca informațiile de mai sus să vă fie de ajutor. Iar dacă ați locuit în vacanță într-o astfel de casă sau dețineți una, spuneți-ne cum este traiul într-o casă tip A. Ne-am bucura să putem completa articolul cu experiențele voastre personale.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian