Fabricare case din lemn Prezentare case din lemn

Bloc de șapte etaje din CLT construit în mai puțin de un an

Blocul din CLT a fost construit în Tampere, Finlanda și este destinat studenților. Proiectul a demarat în 2019, iar construcția a început în iunie 2020, fiind turnată fundația și construit parterul, tot din beton. Instalarea elementelor din CLT pentru ridicarea celor șapte etaje care cuprind 70 de apartamente a început în noiembrie 2020, iar întreg complexul a fost predat ”la cheie” în mai 2021.

Bloc de șapte etaje din CLT construit în mai puțin de un an

Fiecare clădire a complexului a fost construită cu alt tip de material, fațadele relevând acest aspect

TOAS Kauppi este parte a unui complex de cinci clădiri care se învecinează cu spitalul Universitar din Tampere și parcul sportiv Kauppi. Clădirile rezidențiale și o parcare supraterană sunt situate în jurul unui spațiu verde comun, un fel de curte interioară.

Ideea firmei de arhitectură care a proiectat întreg complexul a fost ca exteriorul clădirilor să pună în evidență diferitele soluții constructive și materiale de construcție folosite. Drept urmare, clădirile au fațadele realizate din materiale precum cărămida lucrată manual, tencuiala șlefuită sau grilajul metalic. Cu fațada realizată din lemn de larice, TOAS Kauppi completează selecția de materiale.

Punctul de pornire a fost proiectarea și construirea unei clădiri care să răspundă nevoilor dezvoltatorului și să se încadreze în peisajul urban într-un mod plăcut și durabil. Laricele rindeluit netratat, selectat pentru placare, este un mod de a prezenta structura clădirii, adăugând în același timp textură fațadei. Forma pliată a fațadei oferă locuitorilor vedere în direcții diferite și conferă clădirii un caracter distinct și personal.

Bloc de șapte etaje din CLT construit în mai puțin de un an

Bloc de șapte etaje din CLT construit în mai puțin de un an

Complexul TOAS Kauppi construit pentru studenți

TOAS Kaupi are opt niveluri. Parterul, construit din beton, adăpostește un depozit pentru biciclete cu facilități de întreținere a acestora, spații de depozitare, adăpost de apărare civilă, saună comună și o spălătorie. Cele șapte etaje sunt construite pe structură de CLT și adăpostesc un total 70 de apartamente destinate studenților.

La alegerea materialelor de finisare pentru interioare s-au avut în vedere cerințele legate de rezistența la foc, de izolarea acustică și de rezistență pe termen lung. Aceste cerințe au fost coroborate cu dorința de a lăsa cât mai mult lemn la vedere. În apartamente, suprafața grinzilor CLT a fost tratată cu ignifug transparent. Ramele interioare ale ferestrele din lemn și aluminiu au fost lăcuite cu lac de semenea, transparent. Pe coridoare și pe casa scărilor, lemnul structurilor din CLT care formează apartamentele și care alcătuiesc întreaga structură de rezistență a fost lăsat și el la vedere, fiind finisat cu materiale transparente pentru protecție.

Proiectul de izolare acustică a clădirii a ținut cont de toți generatorii de zgomot din apropriere, inclusiv de zgomotul produs de elicopterele care aterizează pe heliportul spitalului. Complexul urma să fie locuit de studenți și ei au nevoie de liniște. Unii dintre pereții exteriori au fost placați spre interior cu trei straturi de plăci de gips-carton pentru a se asigura că sunt îndeplinește cerințele privind nivelul de sunet. În plus, selecția ușilor și ferestrelor s-a făcut și în funcție de proprietățile lor acustice.

Bloc de șapte etaje din CLT construit în mai puțin de un an

În mai puțin de un an de la începerea lucrărilor, complexul a fost predat dezvoltatorului

Dezvoltatorul a demarat proiectul în noiembrie 2019.  Pentru alegerea celei mai potrivite variante s-a făcut o echipă multidisciplinară care a analizat diferitele soluții și variante. Încă de la început, scopul a fost de a combina arhitectura, în care lemnul era atât element de structură, cât și estetic, cu soluțiile tehnice funcționale. Întreținerea ulterioară a clădirii a jucat un rol cheie în luarea deciziilor.

Toți cei care au paticipat la realizarea proiectului au fost implicați în luarea deciziilor și elaborarea lui încă de la început. Colaborarea dintre arhitect, proiectant, dezvoltator și furnizorii de materiale și echipamente a fost constructivă și orientată spre viitor. Lucrările au început pe șantier în iunie 2020 cu fundația și parterul, realizate din beton. Instalarea pereților din CLT a început în noiembrie 2020, iar șantierul a fost predat dezvoltatorului în mai 2021.

Bloc de șapte etaje din CLT construit în mai puțin de un an

Informații suplimentare despre proiectul din Tampere găsiți aici.

Categorii

Abonează-te la newsletter