Finisare DIY Tehnici de Finisare

Comisia Europeană a modificat legislația privind lacurile și vopselele cu întăritor

Comisia Europeană a modificat legislația privind catalizatorii folosiți pentru întărirea lacurilor. Regulamentul 1149/2020 modifică în jos concentrația limită de diizocianat din produsele fabricate/distribuite și stabilește condițiile în care produsele cu concentrație mai mare pot fi folosite. Este o măsură care protejează sănătatea muncitorilor din domeniile care folosesc diizocianați, aceasta fiind considerată o substanță cu risc cancerigen. În ultima perioadă, interesul Comisiei Europene în ceea ce privește protecția sănătății populației și a mediului este tot mai mare. O altă reglementare aprobată recent prevede reducerea la jumătate a limitei acceptate de emisie a formaldehidei. Mai multe informații despre aceasta găsiți aici.

Regulamentul te obligă să înveți înainte de a folosi catalizatori

Modificările privind cantitățile admise, etichetarea și excepțiile se găsesc în Regulamentul UE 2020/1149 al Comisiei din 3 august 2020 de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește diizocianații. Acesta prevede că începând cu data de 24.02.2022, producătorii și distribuitorii nu mai au voie să introducă pe piața europeană diizocianați ca atare sau în amestecuri în care concentrația lor depășește 0,1% în greutate.

Există însă și excepții. Pentru a produce și a lucra cu produse cu conținut mai mare de atât trebuie respectate două obligații importante, cea de formare și cea de etichetare. Producătorii și utilizatorii au avut timp de pregătire până pe 24.08.2023, dată după care trebuie să respecte obligațiile menționate.

În ceea ce privește obligația de formare, Alineatul 1 litera (b) menționează că angajatorul sau lucrătorul independent trebuie să se asigure că utilizatorii industriali sau profesioniști au absolvit cu succes instruirea privind utilizarea în siguranță a diizocianaților înainte de folosirea substanței sau amestecului (amestecurilor). Adică, începând cu 24 august 2023, toți utilizatorii profesioniști ai catalizatorilor care conțin diizocianat trebuie să fie instruiți în conformitate cu cerințele din anexa XVII a Regulamentului REACH. Pregătirea trebuie să fie furnizată de un expert HSE, în persoană sau sub formă de e-learning și se încheie cu examinarea și acordarea unui certificat valabil cinci ani.

Obligația de etichetare spune în Alineatul 2 litera (b): furnizorul trebuie să se asigură că destinatarului substanței (substanțelor) sau amestecului (amestecurilor) i se furnizează informații cu privire la cerințele menționate în alineatul (1) litera (b) și că următoarea declarație este plasată pe ambalaj , într-o manieră care este vizibil distinctă de restul informațiilor de pe etichetă: ”Începând cu 24 august 2023 este necesară o pregătire adecvată înainte de utilizarea industrială sau profesională”Deci, după 24.08.2023, produsele ce conțin diizocianat vor fi vândute doar profesioniștilor care au urmat un curs privind modul de utilizare, iar pe etichetele ambalajelor trebuie specificat acest lucru.

Ce sunt izocianații și ce efecte au asupra sănătății

Lacurile/vopselele se usucă în urma ieșirii solventului sau a reacției cu un întăritor (catalizator). Pe un mobilier putem aplica, de exemplu, un lac nitrocelulozic sau unul poliuretanic. În primul caz, lacul este uscat după ce iese solventul. În cel de-al doilea caz, pelicula se întărește pentru că înainte am amestecat lacul cu un catalizator (întăritor). Pelicula formată în cel de-al doilea caz este mai dură și mai rezistentă. Adică, dacă vărsăm paharul de pălincă, lacul nitrocelulozic se va înmuia, pe când cel poliuretanic, nu. Întăritorul care face posibilă obținerea unei pelicule dure are în compoziție diisocianat.

Din punct de vedere chimic, izocianații sunt polimeri alifatici sau aromatici care reacționează cu rășini acrilice, poliesterice și alchidice formând un polimer numit poliuretan. Poliuretanii sunt acoperiri foarte performante cu rezistență la agenți fizici și chimici. Ei stau la baza și a altor produse precum spuma poliuretanică, materiale pentru izolarea termică, scaune auto, mobilier, saltele, căptușeală sub covor, materiale de ambalare, pantofi, țesături laminate, cauciuc sintetic, adezivi. Diizocianații sunt izocianați cu două grupări izocianat (-NCO) și sunt cei folosiți pentru obținerea lacurilor/vopselelor poliuretanice.

Expunerea la izocianați are efecte asupra sănătății.  Cele mai des întâlnite sunt iritarea ochilor, nasului, gâtului și pielii, senzația de apăsare în piept, respirația dificilă. Izocianații sunt compuși clasificați ca potențiali cancerigeni la oameni și despre care se știe că provoacă cancer la animale. Principalele efecte ale expunerilor îndelungate la izocianați sunt astmul profesional și afecțiunile pulmonare.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian